Весняний догляд за садом

З настанням теплих весняних днів розпочинаються роботи на присадибних ділянках, бо як говорить народна мудрість «Весняний день рік годує». Багато хто з нас має бажання вживати в їжу тільки свіжі, натуральні ягоди і фрукти. Для цього ми готові непосильно працювати на своїх грядках, щоб власноруч виростити високоякісний врожай. Але, на жаль, останнім часом любителям-дачникам все більше дошкуляють різні шкідники та хвороби, які плодяться і розвиваються у наших садах.

Успішне проведення робіт із захисту рослин у садах ускладнюється загущеним, змішаним розміщенням плодових культур, ягідників, овочевих рослин і квітів без достатньої просторової ізоляції між ними. От чому своєчасні профілактичні й фітосанітарні заходи у садах так необхідні. 

Ранньою весною на плодових деревах та ягідниках вирізають та знищують ушкоджені хворобами та шкідниками гілки та пагони. У пристовбурних колах збирають старе опале листя, обкопують дерева та кущі. Очищають кору штамбів твердою щіткою, зачищають морозобійні та цитоспорозні рани і дезінфікують їх 1%-ним розчином мідного купоросу.

Механічно ведуть боротьбу з голими слимаками: розкладають дошки та вологі ганчірки, куди слимаки ховаються від сонця. Потім їх збирають і кладуть в насичений розчин солі. Від сонячних опіків та шкідливих комах штамби та великі гілки дерев потрібно білити вапняною бовтанкою (на 10 л води 2-3 кг гашеного вапна, 300 гр мідного купоросу та 1 кг глини).

Біологічний метод боротьби зі шкідниками саду полягає у використані для цього їхніх ворогів: комахоїдних птахів, комах ентомофагів та мікроорганізмів (бактерій, грибів), на основі яких створені мікробіологічні препарати – бітоксибацилін, дендробацилін і лепідоцид, використовувані для боротьби з листогризучими гусеницями, попелицями, кліщами, пильщиками, аґрусовою вогнівкою, яблуневою плодожеркою.

Серед великої кількості комах є не тільки шкідливі, але й корисні види, які поїдають шкідливих комах або паразитують на них. Це такі як: сонечко двокрапкове та семикрапкове, личинка сирфа перев`язаного, ніжна голубувато-зелена золотоочка, чотирьохкрила бабка, маленька (2,5 мм) чорна комаха їздець.

Серед корисних птахів слід відмітити сову сипуху, синицю велику, також корисні дятел великий барвистий та поповзень. Серед корисних тварин слід відмітити ласку, що знищує багато мишей та пацюків. Землерийка живиться комахами, черв’яками, слимаками і мишами. Їжак звичайний полює на гадюк, комах, гризунів та інших шкідників.

Для боротьби із попелицями та кліщами використовують настій з горіхового листя. Дерев’яну або оцинковану бочку наповнюють з осені листям і заливають окропом, щільно закривають. За зиму в підвальному приміщені  листя ферментується, виходить  рідкий концентрат. 1-2 літра концентрату розводять в 10 л води, робочий розчин випробовують на 2-3 овочевих рослинах.  Якщо через добу на цих рослинах будуть опіки – робочий розчин потрібно розбавити ще 3-4 літрами води, щоб зменшити концентрацію. Кропиву (0,8 – 1,0 кг), зібрану до цвітіння, подрібнюють, заливають 10 л води і настоюють 5-8 днів. Проціджують і додають 5-8 л води. Використовують також від попелиць.

Від листогризучих шкідників можна приготувати відвар з чистотілу. 400-500 г свіжої надземної маси чистотілу залити водою і кип’ятити під кришкою на малому вогні 20-30 хв. Остудженим, відфільтрованим розчином обприскують дерева. Обприскування повторюють через 4-5 днів.      

Медяниці, попелиці і кліщі гинуть від настою коріння кінського щавелю. 250-350 г коріння подрібнити і залити 10 л води. Настояти 3-4 год, процідити. Обробити рослини 2-3 рази через 3-4 дні.

Хімічний метод боротьби варто застосовувати в садах тільки тоді, коли всі інші методи виявилися малоефективними. Усі рослини протягом вегетації проходять фази, під час яких активізуються певні хвороби і шкідники. Тому проведення заходів захисту планують відповідно до певних фаз розвитку.    

До розпускання бруньок, коли середньодобова температура повітря сягне + 5 С0 настає пора першого обприскування плодових і ягідних насаджень. Сучасний засіб для боротьби із зимуючими стадіями шкідників – препарат «30В». Цей препарат покриває тонким шаром олійної плівки поверхню кори гілок та штамбу і не дає дихати шкідникам, що перезимували, вони задихаються та гинуть. Не менш ефективними є препарати «Брунька» та «Чистий сад».

При масовому розпусканні бруньок треба провести обприскування вдруге 3%-ю бордоською рідиною, або одним із замінників, наприклад «Чемпіон», «Стробі», «Хорус». До робочого розчину фунгіцидів  потрібно додати один з інсектицидів проти шкідників – «Карате Зеон», «Альфа – Супер», «Твікс», «Актор».

По рожевому бутону (фаза утворення суцвіть) обприскують дерева проти гусені, що відроджується, листокруток, жуків довгоносиків, попелиць, несправжніх гусениць пильщиків, мінуючи молей, личинок щитівок та несправжніх щитівок, а також проти збудників хвороб. Обприскують одним із названих препаратів: «Конфідор», «Матч», «Нурел-Д». З фунгіцидів у робочий розчин до інсектицидів потрібно додавати «Мобіл», «Скор», «Страж». Ці фунгіциди особливо ефективні на персику та абрикосі проти кучерявості листя.

Боротьба зі шкідниками і хворобами саду залежить від своєчасного та правильного застосування хімічних і біологічних засобів захисту рослин, але це не означає, що слід щорічно обприскувати сад препаратами. Треба враховувати ступінь зараженості дерев шкідниками та хворобами. Не слід застосовувати хімічні засоби про всяк випадок.            

При обприскуванні дерев дотримуйтесь таких правил:                                                                    

1. Норми витрати робочого розчину залежать від віку дерев: до п’яти років – 0,5 -1, 6 – 10 років – 2,5 – 3 л\дерево, 11 років  і старше – 3 – 3,5 л.                                           

2. При рясних та частих опадах обприскування необхідно повторити.                                               

3. Якщо препарат купується у роздрібній торговій мережі, необхідно вимагати чек та сертифікат якості, тому що в останні роки дуже багато неякісних підробок.                                           

4. При проведенні обприскувань необхідно дотримуватись рекомендацій на упаковці. Зберігати готовий робочий розчин можна не більше однієї доби.                                          

5. При обприскуванні препаратами контактної дії, які по рослині не поширюються, необхідно змочити і нижню сторону листка, де найчастіше харчуються шкідники й розвиваються хвороби.                                               

6. Робочий розчин не повинен стікати з дерев, а має осідати у вигляді тонкого шару, що можливо створити тільки при застосуванні обприскувачів.                                                                    

7. При обприскуванні не можна допускати зносу рідини й осідання її на сусідні рослини, які не підлягають обробці.                                                                                                              

Роботи з оприскування садових культур слід проводити, дотримуючись правил техніки безпеки при роботі з пестицидами та використовуючи спецодяг і засоби безпеки.           

Якщо правильно проводити всі етапи, чітко слідувати всім інструкціям, дотримуватись всіх правил – результат не змусить себе довго чекати. Усі ваші труди незабаром будуть винагороджені якісним урожаєм.                                        

Головний спеціаліст управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області Андрій КРАВЧЕНКО

Поділитися