Як власникам земельних паїв не втратити право на землю з 1 січня 2025 року

Статтею 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» від 05.06.2003 № 899-IV  встановлено правило, що у разі, якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки. Тож якщо у вас або у Ваших родичів на руках Сертифікат на земельну частку (пай), негайно потрібно діяти, аби земля після 1 січня 2025 року не перейшла у комунальну власність територіальної громади, на території якої вона розташована, у порядку визнання майна безхазяйним.

Якщо ж право на земельну частку (пай) і відповідний сертифікат належить померлій особі, таке право необхідно спочатку успадкувати. В такому разі слід звернутися із відповідним сертифікатом та свідоцтвом про смерть власника сертифікату до нотаріуса для отримання свідоцтва про право на спадщину на земельну частку (пай). Із таким свідоцтвом та сертифікатом спадкоємець повинен звернутись до відповідної сільської (селищної чи міської) ради, на території якої розташована земельна частка (пай), та виконати дії:

– подати до сільської (селищної чи міської) ради, на території якої розташована земельна частка (пай), заяву про передачу у власність земельної ділянки та надання дозволу на розробку документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної в натурі (на місцевості);

– звернутись до землевпорядної організації, щоб розробити проектну документацію із землеустрою та встановлення меж земельної ділянки;

– звернутись до відповідної місцевої ради, щоб затвердити розроблену проектну документацію із землеустрою та оформити земельну ділянку у власність;

– звернення до центру надання адміністративних послуг, нотаріуса для проведення державної реєстрації права власності на сформовану земельну ділянку. Результат – витяг про реєстрацію права власності на земельну ділянку.

Як оформити право власності на пай, якщо є акт права власності.

Якщо власники паїв вже мають державні акти на право власності на земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства, утворені за рахунок земельних часток (паїв), та отримували:

  • Державний акт про право власності на землю (рожевого кольору; видавалися з 1991 до 2003 року),
  • Державний акт про право власності на земельну ділянку (зеленого кольору; видавалися з 2002 до 2008 року),
  • Державний акт на право власності на земельну ділянку (блакитного кольору; видавалися з 2009 по 2012 рік),

Необхідно провести державну реєстрацію права власності такої ділянки.

 Як оформити право власності на пай, якщо є акт: порядок дій

1. Як оформити право власності на пай, якщо немає кадастрового номеру

Якщо у вас є Державний акт про право власності на землю, в якому відсутній кадастровий номер земельної ділянки, вам необхідно звернутися до землевпорядної організації, аби там виготовили технічну документацію з землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Після отримання такої документації необхідно зареєструвати земельну ділянку у Державному земельному кадастрі, де їй буде присвоєно кадастровий номер. По завершенню реєстрації видається Витяг про земельну ділянку з Державного земельного кадастру.

Наступний крок – реєстрація права на земельну ділянку у реєстрі прав на нерухоме майно. Для цього необхідно звернутися до місцевого ЦНАПу чи нотаріуса, підготовивши наступний пакет документів:

  • витяг із Державного земельного кадастру;
  • копію та оригінал паспорту заявника;
  • копію та оригінал ідентифікаційного номера;
  • підтвердження оплати адміністративного збору (реквізити на оплату потрібно взяти у місцевому ЦНАПі або у нотаріуса);
  • оригінал Державного акту про право власності на земельну ділянку;
  • довіреність, якщо документи подаються уповноваженою особою (нотаріально засвідчена, якщо від фізичної особи);
  • оригінал та копію паспорта, ідентифікаційного номера уповноваженої особи, якщо документи подаються представником.

Державний реєстратор у ЦНАПі або нотаріус роздруковує бланк заяви, який підписується заявником на місці.
Й останній крок – отримання на руки у місцевому ЦНАПі або у нотаріуса Витягу про реєстрацію права власності на земельну ділянку з реєстру прав на нерухоме майно у паперовому вигляді. Також можна отримати такий витяг самостійно в електронному вигляді за допомогою електронного ключа у формі інформаційної довідки через Кабінет електронних сервісів Мінюсту.

2. Як оформити право власності на пай, якщо є кадастровий номер

Якщо у вас є Державний акт про право власності на земельну ділянку, якому вже присвоєний кадастровий номер і він внесений до Державного земельного кадастру. В такому випадку ви звертаєтеся до місцевого ЦНАПу або до нотаріуса для реєстрації права власності у державному реєстрі прав на нерухоме майно, підготувавши пакет документів, ідентичний зазначеному вище (крім витягу з Державного земельного кадастру).

 Як оформити право власності на пай, якщо немає акту на землю

Якщо у вас відсутній будь-який державний акт на землю, але вам виділялася земельна ділянка (пай), яку ви так і недооформили, необхідно вчинити наступні дії, потрібно звернутися до:

  • землевпорядної організації, аби там виготовили технічну документацію з землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);
  • зареєструвати земельну ділянку у Державному земельному кадастрі з присвоєнням їй кадастрового номера й отримати Витяг про земельну ділянку з Державного земельного кадастру;
  • звернутися до місцевого ЦНАПу або нотаріуса (по аналогії з ситуаціями);
  • отримати Витяг з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію права власності на земельну ділянку або інформаційну довідку через електронні сервіси Міністерства юстиції України.

Як оформити право власності на пай, якщо є сертифікат на землю

Окрему увагу звертаємо власників сертифікатів на право земельного паю або його спадкоємців. Так як, сертифікат засвідчує лише право його власника на отримання земельної ділянки (а не право на саму ділянку), то цей документ не визначає меж земельної ділянки, а вказує лише його площу в умовних кадастрових гектарах і вартість (у гривнях).

Для оформлення права власності на земельну ділянку (пай), вам необхідно здійснити такі дії:

  1. звернутися до відповідної сільської, селищної, міської ради із письмовим клопотанням про передачу у власність відповідної земельної ділянки та надання дозволу на розробку проектної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). До заяви необхідно додати: копію сертифікату на земельну частку (пай).
  2. після отримання рішення сільської, селищної, міської ради необхідно звернутися до землевпорядної організації та укласти договір на розробку проектної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).
  3. за результатами розробки вказаної проектної документації потрібно зареєструвати земельну ділянку в Державному земельному кадастрі (ДЗК) з присвоєнням їй кадастрового номеру. За результатами реєстрації видається Витяг з Державного земельного кадастру.
  4. після того, як ви отримали Витяг з Державного земельного кадастру, вам необхідно звернутися до відповідної сільської, селищної, міської ради для затвердження проектної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для оформлення земельної ділянки у власність;
  5. із рішенням про затвердження проектної документації необхідно звернутись до державного реєстратора та здійснити реєстрацію права власності на земельну ділянку. За результатами реєстрації отримати Витяг про державну реєстрації права власності на нерухоме майно, а саме земельну ділянку(пай).
Поділитися