Профілактика грипу та ГРВІ

Профілактиці грипу та ГРВІ в усіх країнах світу приділяють величезну увагу. Це обумовлено тим, що ці хвороби – лідери серед усіх інфекційних захворювань. Так, на частку грипу та ГРВІ в Україні припадають не менше 90 % випадків усіх інфекційних захворювань. Щорічно кожну шосту людину ці хвороби вкладають у ліжко. Іноді, через індивідуальні особливості організму або через недотримання основних правил поведінки і лікування, грип і ГРВІ спричиняють ускладнення.

ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція) – це не одна хвороба, а ціла група гострих вірусних захворювань, що передаються повітряно-крапельним шляхом і уражають переважно верхні дихальні шляхи. Грип – це теж гостре вірусне інфекційне захворювання, що, втім, займає особливе становище у цій групі. Грип характеризується появою гострого респіраторного синдрому, вираженого інтоксикацією та гарячкою. Ці симптоми схожі зі звичайним ГРВІ, але, на відміну від менш небезпечного захворювання, грип може викликати такі доволі серйозні ускладнення як набряк легень, серцеву недостатність. Джерелом інфекції є хвора людина, яка знаходиться в активній стадії хвороби, в гарячковому стані. Інфікування може відбутися повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту. Перші симптоми інфікування грипом можуть проявитися в інтервалі від декількох годин до 3-4 днів після такого контакту.

Симптоми грипу:

  • раптове підвищення температури тіла вище 38ºС;
  • біль у горлі;
  • головний біль;
  • кашель;
  • утруднене дихання;
  • біль у м’язах;
  • іноді блювота, діарея.

Що робити, якщо ви захворіли на грип?

Слід залишатися вдома і дотримуватися постільного режиму протягом усього температурного періоду, оскільки грипозне захворювання є великим навантаженням на серцево-судинну систему. Звернутися до лікаря. Саме він повинен призначити необхідне лікування з урахуванням вашого стану здоров’я і віку.

З метою профілактики Сумське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області наголошує на необхідності дотримання рекомендацій, які допоможуть попередити та запобігти поширенню вірусних інфекційних захворювань, а саме:

– уникайте контакту з особами, які мають симптоми грипу;

– якщо така людина виникла у вашому оточенні, постарайтеся дотримуватися дистанції не менше 2 м;

– обмежте своє перебування в місцях великого скупчення людей;

– якомога частіше провітрюйте приміщення;

– намагайтеся не торкатися очей, носа, рота немитими руками;

– уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань;

– прикривайте ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою паперовою серветкою, яку одразу ж після використання треба викинути;

– частіше мийте руки (цього правила особливо важливо дотримуватися дітям, які дуже часто торкаються руками всього, що їх оточує).

– однак, найкращим засобом, що забезпечує повноцінну та високоефективну профілактику грипу,є вакцинація.

Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує Ваші шанси уникнути небезпечного захворювання та здатне зберегти життя Вам і людям, що знаходяться поруч з Вами

Поділитися