Забезпечення готовності захисних споруд до використання за призначенням

Питання щодо стану забезпечення готовності захисних споруд Лебединської міської територіальної громади до використання за призначенням було детально розглянуто під час апаратної наради під головуванням виконуючої обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

За інформацією начальника відділу мобілізаційної, оборонної роботи та з питань надзвичайних ситуацій Олександра БІЛИКА, станом на 15.01.2024 року на території Лебединської міської територіальної громади обліковується 87 захисних споруд цивільного захисту. Із них 32 протирадіаційних укриття і 55 найпростіших укриттів, у яких можуть укритися 7 945 осіб або 19,4 % населення громади.

З метою оцінки стану готовності захисних споруд цивільного захисту громади до використання за призначенням у 2, 3 та 4 кварталі 2023 року спільно із співробітниками ДСНС України та національної поліції здійснювалися комісійні обстеження усіх захисних споруд, що знаходяться на обліку. По кожній споруді було проведено фото та відеофіксацію і складено відповідний акт оцінки стану готовності. З метою усунення недоліків, виявлених під час обстежень, був виконаний значний обсяг робіт як підрядними організаціями за кошти місцевого бюджету так і колективами закладів освіти, які теж доклали значних зусиль для приведення підвідомчих захисних споруд у належний санітарно-технічний стан.

Упродовж 2023 року для забезпечення готовності захисних споруд Лебединської міської територіальної громади до використання за призначенням було передбачено 8 148 185 грн. (із них 2 342 900 грн. кошти державної субвенції). Із запланованої суми фактично було профінансовано 6 411 130 грн. Пріоритетним напрямком було визначено облаштування захисних споруд освітніх закладів нашої громади, що є цілком виправданим. На їх облаштування було витрачено 5 668 581 грн. (це і проектні роботи, експертиза проектів, капітальний і поточний ремонти, придбання будівельних матеріалів тощо).

Серед захисних споруд закладів освіти варто відмітити капітальний ремонт найпростішого укриття ЗЗСО № 5, на реалізацію якого були використані кошти як місцевого бюджету у розмірі 229 566 грн., так і кошти державної субвенції – 1 931 527 грн. Було облаштовано запасний вихід, тверде покриття підлоги на площі 150 кв.м., оздоблювальні роботи з використанням сучасних високоякісних матеріалів.

Також одним із ключових проектів 2023 року став поточний ремонт найпростішого укриття, що розташоване у комунальному закладі «Лебединський міський будинок культури». Тут виконано ремонтні роботи на площі 120 кв. м на загальну суму 174 896 грн. Закуплено матеріали для проведення ремонту електромережі в укритті, стільці та столи, проведено заміну дверей. На 2024 рік заплановано встановлення енергозберігаючих вікон, поточний ремонт входу в укриття. Матеріали для цих робіт уже закуплені.

Актуальна інформація про адреси та стан готовності захисних споруд розміщена на офіційному сайті Лебединської міської ради. Оновлення даних здійснюється відповідно до щоквартальних обстежень захисних споруд.

У 2023 році не припинялась робота по нарощуванню фонду захисних споруд цивільного захисту. В кінці минулого року та на початку поточного року було обстежено та взято на облік 7 захисних споруд у яких можуть розміститися 620 осіб.

Наприкінці 2023 року розпочато відновлювальні роботи у протирадіаційному укритті по пров. Стефана Таранушенка, 15 (замінено 2 дверей). Це укриття представляє собою капітальну вбудовану споруду значної площі з бетонних блоків. Приведення її у стан готовності потребує досить суттєвого фінансування. Тому на 2024 рік заплановано пошук джерел фінансування або співфінансування з бюджетів вищих рівнів.

У 2023 році фонд державного майна України передав у комунальну власність протирадіаційне укриття у селі Малий Вистороп.

Підсумовуючи, слід зазначити що упродовж 2023 року для забезпечення готовності захисних споруд Лебединської міської територіальної громади було залучено значний обсяг фінансових та адміністративних ресурсів, що у результаті дало відчутне покращення стану їх готовності до використання за призначенням.

Поділитися