Вода як фактор ризику поширення інфекційних хвороб

Вода, поряд із своїм  величезним життєво необхідним для людини благом, за певних умов і, на жаль, досить часто може стати фактором ризику виникнення різноманітної патології, у т.ч.:

  • інфекційних захворювань: вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз та інші;
  • паразитарні захворювання: лямбліоз та інші;
  • пов’язані з хімічним забрудненням води: водно-нітратна метгемоглобінемія, флюорози, отруєння пестицидами та інші.

Однією з причин виникнення і розповсюдження інфекційних захворювань є тривале зберігання життєздатності небезпечних для людини мікроорганізмів у водному середовищі.

Виживання патогенних мікроорганізмів у воді, наприклад кишкової палички в колодязній воді складає до 21 доби, в річковій – від 21 до 183 діб, бактерії дизентерії – від 12 до 92 доби, збудники черевного тифу – від 71 до 183 доби, лептоспіроз – від 7 до 150 днів, холерний вібріон – від 0,5 до 92 доби.

Причиною зараження води можуть бути викиди недостатньо очищених стічних вод у водоймище, забруднення нечистотами берегів, місць масового купання, прання білизни, просочування в підземні води нечистот з вигребів вбиралень, занесення в криниці патогенних мікроорганізмів забрудненими відрами. Є значний ризик мікробного забруднення питної води у водорозподільній мережі в процесі її доставки до споживача та до місць безпосереднього вживання води, що пов’язано із високою зношеністю водогонів і, як наслідок, з постійним виникненням аварійних ситуацій. На жаль, через військові дії в Україні є потенційна небезпека інфікування води збудниками захворювань що передаються водним шляхом.

Хвороба проявляється не зразу, а після інкубаційного (прихованого) періоду. При різних кишкових інфекціях він відрізняється: короткий при дизентерії – 2-7 днів, при холері – від декількох годин до п’яти днів, при черевному тифі – 7-25 днів, при гепатиті А – 15-50 днів.

Типовими та найбільш характерними симптомами кишкової інфекції є: діарея, до якої приєднуються нудота, блювота, болі у животі, підвищення температури тіла, відсутність апетиту, загальна слабкість.

З метою попередження виникнення інфекційних хвороб з водним шляхом передачі необхідно:

  • не використовувати колодязну та водопровідну питну воду без лабораторного підтвердження її якості, навіть для господарських потреб, у зв’язку з ймовірним хімічним та мікробним її забрудненням;
  • вживати тільки гарантовано безпечну воду і напої (бажано вживати воду і напої у фабричній розфасовці);
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття  посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі водойми тощо), а використовувати воду тільки із безпечних джерел водопостачання або питну бутильовану воду; 
  • при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки,   туризм тощо) для миття посуду й рук вода  має бути профільтрована і прокип’ячена;
  •  дотримуватися правил особистої гігієни – ретельно мити руки з  милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням,  після користування громадським транспортом та відвідування туалету.

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання на гострі кишкові інфекції й зберегти ваше здоров’я та здоров’я ваших близьких! Проте, якщо раптом у вас виникли симптоми гострої кишкової інфекції чи харчового отруєння необхідно негайно звернутися за медичною допомогою! Самолікування може призвести до найтяжчих ускладнень та наслідків для здоров’я людини.

Поділитися