Соціальні гарантії постраждалим Захисникам і Захисницям України та членам сімей загиблих (померлих) військовослужбовців у 2024 році

У період запровадження воєнного стану в Україні одним із найбільш актуальних завдань є комплексна підтримка в економічному та соціальному аспекті суспільного життя військовослужбовців, ветеранів війни, членів їх сімей, сімей загиблих (померлих, зниклих безвісти за особливих обставин) Захисників і Захисниць України.

Ветерани потребують різних видів підтримки, зокрема фінансової допомоги. Чинне законодавство передбачає значний перелік гарантій щодо ветеранів війни. Проте, такі гарантії не всім доступні на однаковому рівні. Військові й ветерани, які мешкають у великих містах, мають більший доступ до соціальних гарантій, аніж особи з маленьких громад. Тому важливо не лише надавати такі пільги та гарантії, але і робити їх доступними для всіх ветеранів, незалежно від місця проживання.

Розпорядженням голови Сумської обласної державної адміністрації – начальником обласної військової адміністрації від 19.12.2023 № 728-ОД затверджена Обласна комплексна програма захисту та підтримки ветеранів та членів їх сімей на 2024-2027 роки 9 далі – Програма).

Метою Програми є реалізація ветеранської політики на території Сумської області через забезпечення дотримання прав військовослужбовців, ветеранів війни, членів їх сімей, сімей загиблих (померлих, зниклих безвісти за особливих обставин) Захисників і Захисниць України та розвиток системи їх соціального захисту.

Для посилення соціального захисту постраждалих та сімей загиблих (тих, які пропали безвісти), померлих Захисників та Захисниць України, які зареєстровані в Сумській області, Програмою передбачено надання матеріальної допомоги за рахунок коштів обласного бюджету:

  • надання одноразової матеріальної допомоги постраждалим Захисникам і Захисницям України, які отримали поранення, травму, каліцтво, контузію під час забезпечення здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів;
  • надання одноразової матеріальної допомоги сім’ям загиблих (тих, які пропали безвісти), померлих Захисників і Захисниць України внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час забезпечення здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

До членів сім’ї постраждалого належать: дружина (чоловік), неповнолітні діти, батьки, а також особи, які на час загибелі (смерті) зазначених осіб перебували на їх утриманні. До осіб, які перебували на утриманні, належать члени сім’ї, які не мали власних доходів або доходи яких не перевищували величину прожиткового мінімуму для осіб відповідно до їх належності до основних соціальних і демографічних груп населення. Допомога виплачується одному із членів сім’ї постраждалого за умови надання письмової згоди у довільній формі про виплату допомоги цій особі від інших повнолітніх членів сім’ї загиблої (померлої) особи (далі – уповноважений представник сім’ї). Письмова згода кожним повнолітнім членом сім’ї постраждалого подається особисто або завірена, у встановленому із законодавством порядку.

Допомога постраждалим Захисникам і Захисницям України та сім’ям загиблихлих (тих, які пропали безвісти), померлих Захисників і Захисниць України виплачується у розмірі 25 000 гривень.

З метою посилення соціального захисту батьків загиблих (тих, які пропали безвісти), померлих Захисників і Захисниць України Програмою передбачена щорічна разова грошова допомога батькам загиблих (тих, які пропали безвісти), померлих Захисників і Захисниць України в розмірі 5 000 гривень.

Допомога виплачується матері (батьку) постраждалого у повному обсязі за умови надання письмової згоди довільної форми про виплату допомоги цій особі від іншого з батьків постраждалого (далі – уповноважений представник сім’ї), а у разі смерті одного з батьків постраждалого – копії свідоцтва про його смерть. Письмова згода одного з батьків постраждалого подається особисто або заявником завірена у встановленому законодавством порядку. У разі відсутності згоди одного з батьків постраждалого щодо уповноваженого представника сім’ї, на банківський рахунок якого буде здійснено виплату допомоги, допомога виплачується рівними частинами кожному із батьків постраждалого, який має на неї право.

Для отримання допомоги уповноважений представник сім’ї або кожен із батьків подає щороку до управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради заяву з відповідними документами, що передбачені Порядком надання допомоги.

Телефон для довідок (05445)2-14-92

Поділитися