27 жовтня – День української писемності та мови

«Нації вмирають не від інфаркту,

спочатку їм відбирають мову.»  

Ліна Костенко

Геніальні слова геніальної української письменниці як ніколи актуальні сьогодні. І підтвердженням тому є те, що окупанти в першу чергу знищують українські підручники та книги, газети та журнали, радіо та телебачення.

Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що мова об’єднує народи в нації і зміцнює державу, а під час війни в Україні мова набула надзвичайної ваги – вона стала символом єднання української нації в усьому світі.

В цьому році Україна відзначає 27 жовтня – День української писемності та мови.

В бібліотеках Лебединської громади стало традицією проводити заходи до цієї важливої дати.

Для юних користувачів в міській бібліотеці №3 було проведено мовну подорож «У ріднім слові – цілий світ». Діти доторкнулися до історії  української мови від Нестора Літописця до сьогодення, дізналися багато цікавих фактів про нашу українську мову та відповіли на запитання «Мовознавчої вікторини».

У Червленівській СБФ до Дня української писемності та мови оформлена книжкова викладка «Калинова наша мова», а в Маловисторопській СБФ –  виставка літератури «Мова єднає всіх».

Вікторина «Мови нема без народу, і народу без мови нема» пройшла в Підопригорівській СБФ для юних жителів села.

Цікаво та змістовно відбувся для місцевих школярів урок мовознавства «Рідна мова – рятівна, цілюща, очищаюча…» в Гринцівській СБФ. Діти спілкуючись українською мовою згадали слова суржика, познайомилися з українськими письменниками та новими надходженнями літератури, розповіли прислів’я та приказки.

Учні 4 класу напередодні свята відвідали Михайлівську СБФ де взяли активну участь у вікторині «Мова українська, гордосте моя». Діти познайомилися з книжковою виставкою «Співуча калинова – наша українська мова», та наввипередки, з азартом, відповідали на питання бібліотекарки, за що і отримали заохочуючі подарунки. В заході також приймали участь учителі місцевої ЗОШ Валентина Калюжна та Надія Пещерова, за що їм висловлюємо слова подяки.

Центральна міська бібліотека та міські бібліотеки №1 і №2 запрошують всіх бажаючих познайомитися з тематичною літературою, що представлена на книжкових викладках до Дня української писемності та мови: «Розмовляй українською правильно», «Мови рідної скарби», «Там, де живе рідна мова, живе український народ». Книжкові видання, представлені на виставках, дадуть змогу читачам поглянути на історію своєї мови та народу, збагнути роль рідної мови в утвердженні української державності та ін.

Ворожбянська СБФ до Дня української мови запросила всіх бажаючих на театралізоване читання творів українських письменників, а Московськобобрицька СБФ оформила тематичну книжкову виставку «Яке прекрасне рідне слово! Воно не світ, а всі світи» та провела інформ-хвилинку «Мандрівка в країну писемності.».

Захоплююче пройшла мовознавча експрес-вікторина «Як ви добре знаєте українську мову?» для юних відвідувачів Межиріцької СБФ, а Калюжнівська СБФ провела флеш-моб «Рідна мова – це ♥».

Сьогодні, в ці важкі часи, українцям потрібно плекати та збагачувати, берегти та примножувати скарби рідної мови, яка єднає націю і створює її індивідуальне обличчя.

Вивчайте, любіть, поважайте та вдосконалюйте мову наших пращурів, нашу рідну українську мову, адже мова, як і Україна, — у нашому серці, і починається вона з кожного з нас.

Поділитися