До уваги аграріїв!

За інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України у 2024 році передбачається проведення виплат (окремої бюджетної субсидії на одиницю оброблюваних угідь сільськогосподарського призначення (1 гектар) виробникам сільськогосподарської продукції, що мають у власності/користуванні до 120 га,  спеціальної бюджетної дотації за утримання великої рогатої худоби (корів)) для провадження сільськогосподарської діяльності на територіях окремих районів ряду областей, на яких відповідно до наказу Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 23.12.2022 за № 1668/39004, завершені бойові дії та припинена їх можливість, завершена тимчасова окупація.

Проведення виплат буде здійснюватись відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції, затвердженого, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 серпня 2022 р. № 918.

Обовʼязковою умовою участі в державних програмах фінансової підтримки є реєстрація заявника в Державному аграрному реєстрі (https://www.dar.gov.ua)

Про Державний аграрний реєстр

У 2023 році діють різні програми підтримки від іноземних донорів для сільгосптоваровиробників за різними напрямами.

Ці програми працюють через платформу Державного аграрного реєстру.

Обовязковою умовою участі в програмах підтримки є реєстрація в Державному аграрному реєстрі (ДАР). ДАР — це єдине вікно підтримки для українських аграріїв для отримання допомоги від держави, міжнародних організацій та банків.

Заявки приймаються виключно через ДАР, у розділі “Доступні програми” міститься актуальний перелік програм, відкритих для подання заявок.

ДАР — це автоматизована електронна система, створена Мінагрополітики з метою ефективного та прозорого залучення та розподілу усіх видів підтримки для українських аграріїв, як за кошти державного бюджету, так і у вигляді пільгових кредитів, міжнародних грантів або технічної допомоги.

Одразу після заповнення реєстраційної форми та надання згоди на обробку персональних даних в Аграрному реєстрі створюється персональний електронний кабінет агровиробника, до якого автоматично підвантажуються дані з інших державних реєстрів про його господарську діяльність, земельний банк, поголів’я тварин тощо.

Зокрема ДАР вже з’єднаний з Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Державним земельним кадастром, Державним реєстром речових прав, а також із Єдиним державним реєстром тварин. При кожному вході в Кабінет інформація з реєстрів оновлюється.

Виробники сільськогосподарської продукції, що зареєструвалися у Державному аграрному реєстрі, набувають право:

на отримання державної підтримки на основі інформації, що міститься в Державному аграрному реєстрі, в тому числі інформації, отриманої шляхом інформаційної взаємодії Державного аграрного реєстру з іншими державними реєстрами та кадастрами, без надання відповідних відомостей в паперовій формі;

на безкоштовне отримання інформації стосовно себе з Державного аграрного реєстру, в тому числі інформації, отриманої шляхом інформаційної взаємодії з іншими державними реєстрами, з якими забезпечено технологічну сумісність технічних рішень Державного аграрного реєстру;

на використання інформації, що міститься в Державному аграрному реєстрі, в тому числі інформації, отриманої шляхом інформаційної взаємодії Державного аграрного реєстру з іншими державними реєстрами та кадастрами, з метою отримання документів дозвільного характеру;

на подання заявок на отримання державної підтримки, а також документів дозвільного характеру за допомогою програмних засобів ведення Державного аграрного реєстру;

на управління своїм профілем в особистому електронному кабінеті, а також надання доступу до інформації, що міститься в особистому електронному кабінеті, та прав управління своїм профілем третім особам за їхньою згодою.

Інформація щодо внесених у Державний аграрний реєстр особистих селянських господарств, які не зареєстровані як фізична особа – підприємець або юридична особа:

не є підставою для стягнення з них податків та зборів, крім плати за землю;

використовується органами статистики як офіційна та включається в офіційну статистичну інформацію;

використовується як офіційна при отриманні документів дозвільного та іншого характеру від органів державного управління та органів державної влади.

В електронному кабінеті Агровиробника  у ДАР також міститься актуальна інформація про доступні для нього/неї програми підтримки. Заявки на участь у них подаються онлайн через кабінет. Крім того, система в режимі реального часу інформує агровиробника про нові можливості.

Реєстрація та подання заявок на участь у програмах підтримки в ДАР є безкоштовними. 

Поділитися