Про стан газопостачання в Лебединській міській територіальній громаді та підготовка до осінньо-зимового періоду

Саме це питання було розглянуто під час чергової апаратної наради під головуванням виконуючої обов’язки міського голови Світлани Горошко.

За інформацією старшого майстра служби експлуатації систем газопостачання управління експлуатації Лебединської дільниці Роменського відділення АТ «Сумигаз» Андрія Гончаренка, серед підприємств нафтогазової галузі України АТ «Сумигаз» займає важливе місце в сфері транспортування і постачання природного газу розподільними мережами, крім того «Сумигаз» приділяє значну увагу ремонту та реконструкції діючих і будівництву нових газопроводів, надає послуги з газифікації об’єктів та інші послуги, пов’язані з безперебійним і безпечним газопостачанням споживачів.

Лебединська дільниця Роменського відділення АТ «Сумигаз», як невід’ємна частина злагодженої системи товариства, виконує вищеназвані роботи на регіональному рівні на території Лебединської та Садівської територіальних громад. Однією з важливих складових діяльності дільниці є якісне виконання технічного обслуговування системи газопостачання.

Для того, щоб оцінити роботу Лебединської дільниці в повному обсязі, необхідно усвідомити, що загальна протяжність розподільних газопроводів досягає 701,223 км. Газифіковано 17 881 квартиру і будинки, 130 комунально-побутових об’єктів та промислових підприємств.

У теперішній час на всій території обслуговування експлуатуються 16 газорегуляторних пунктів (ГРП), які реконструйовані в минулому і попередніх роках. Це фактично нові, більш сучасні, ефективні та безпечні газові споруди та 158 шарових регуляторних пунктів (ШРП), з яких 9 буде замінено до кінця поточного року. Крім того, на території дільниці задіяно 62 станції катодного захисту та обслуговуються 354 будинкових регулятори.

У рамках підвищення надійності і безаварійності газопостачання всіх категорій споживачів і масштабної Інвестиційної програми, щорічно при підготовці до опалювального періоду виконуються роботи з кільцювання газопроводів, реконструкції споруд на розподільних газопроводах – газорегуляторних пунктів (ГРП) та шарових регуляторних пунктів (ШРП), забезпечення ГРП електроосвітленням, індивідуальним опаленням, обладнання ШРП другою лінією редукування газу і пристрою захисту їх від блискавки. Проводяться планові роботи по обстеженню, обслуговуванню та ремонту газопроводів та газового устаткування згідно затверджених графіків.   

Для забезпечення безперебійного та безпечного газопостачання на території Лебединської територіальної громади у цьому році запланована реконструкція 9 ШРП. Крім того, у с. Бишкінь запланована повна заміна старої металевої газової мережі на поліетиленову (фактично 90%, крім вводів). Це – понад 9 км підземних газопроводів. Вартість робіт складає близько 2,5 млн грн.

Роботи у с. Бишкінь активно проводяться і завершити їх планується до початку опалювального періоду, реконструкцію ШРП маємо завершити до кінця поточного року. Заплановано  проведення капітального ремонту анодного заземлення на катодній станції в с. Курган.

З початку року для попередження витоків газу проводяться планові КПО (комплексні приладові обстеження) розподільних підземних та надземних газопроводів. На сьогодні уже обстежено близько 115 км. Безпосередньо в опалювальних період до розподільних газопроводів будуть підключені ШРП, які були відключені на літній період і буде підвищений тиск газу з 230 до 250 мм.вд.ст.

Для виконання комплексу робіт структурні підрозділи дільниці забезпечені відповідними приладами та обладнанням.

На обслуговуваній території наразі всі об’єкти непобутового призначення згідно вимог чинного законодавства обладнані засобами дистанційної передачі даних приладів обліку газу. У відповідності до державної програми проводиться  планова робота по поступовому забезпеченню населення засобами дистанційної передачі даних лічильників газу. Наразі ця робота в початковій фазі, такими пристроями забезпечено тільки 188 побутових лічильників мешканців Лебединської міської територіальної громади. для таких програм необхідні значні кошти, але в теперішній час їх не вистачає.

З початку року було прийнято та оброблено 807 звернень. З них: 282 – приєднання до газорозподільної системи; 232 – укладення договорів на техобслуговування; 138 шт. – щодо ремонту газових приладів; 48 – відключення/відновлення газопостачання; 43 – видача довідки; 20 – реконструкція внутрішньо будинкової системи газопостачання; 6 – придбання газового обладнання; 20 – перерахунок нарахувань; 21 – інші.

До початку опалювального сезону власники об’єктів непобутового призначення повинні своєчасно укласти договори на технічне обслуговування газового обладнання, а також потурбуватись про забезпечення належного зв’язку для своєчасної дистанційної передачі даних приладів обліку газу.

Поділитися