Благоустрій міста: як поводитися з відходами зелених насаджень

Не так давно у Лебедині завершилися роботи з середнього поточного ремонту частини дороги на вулиці Т. Шевченка. Тут вперше за кілька десятків років замість старої бруківки проклали суцільний шар асфальтобетонного покриття.

Відтепер ця ділянка проїжджої частини має належний вигляд, чого не можна сказати про зону обабіч дороги. Власники приватних деяких господарств, що на вулиці Т. Шевченка, відходи зелених насаджень зі своїх садиб зносять впритул до проїжджої частини і викладають купками, які нерідко сягають зросту дорослої людини. У випадку займання це сміття може стати причиною пошкодження мережі вуличного освітлення, що тут розміщена.

Варто, висловити подяку відповідальним жителям приватного сектору на вулиці Т. Шевченка, які уклали договори з комунальним підприємством на вивіз твердих побутових відходів. Зазначимо, що таких господарств на вказаній вулиці понад 80%. Та, необхідно чітко розмежувати поняття про вивіз твердих побутових відходів, які, до слова, вивозяться регулярно і відповідно до визначеного графіка, та поводження з відходами зеленого господарства, яке регулюється окремим договором.

Згідно з Розділом ІІІ пунктом 2 Правил Благоустрою на території Лебединської міської територіальної громади (далі – Правила), які розроблені відповідно до типових Правил благоустрою території населеного пункту, затверджених Наказом Міністерства регіонального будівництва та житлово-комунального господарства України, «підприємства, установи, організації, житлово-будівельні кооперативи, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, власники земельних ділянок, на власних та прилеглих територіях повинні здійснювати увесь комплекс робіт, спрямованих на забезпечення та постійне підтримання чистоти і порядку, збереження зелених насаджень».

Цими Правилами комплекс робіт з благоустрою на прилеглих територіях з-поміж іншого включає: «забезпечення постійного прибирання сміття, побутових відходів, бруду, опалого листя, снігу, викошування трави з метою утримання об’єктів благоустрою та прилеглих територій у належному санітарному стані (тротуари прибираються вздовж всієї ділянки будинку, домоволодіння (в межах належності) – до бордюрного каменю)» та «забезпечення вивезення сміття, бруду, побутових відходів, опалого листя на відведені для цього ділянки або об’єкти поводження з відходами. Вивезення сміття, побутових відходів здійснюється шляхом укладення відповідних договорів із підприємствами».

Зазначимо також, що згідно Правил надання послуг з управління побутовими відходами, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України, «надання послуги з управління відходами зелених насаджень здійснюється окремо за фактично зібраними обсягами та сплачується за тарифом, встановленим органом місцевого самоврядування відповідно до законодавства».

Власникам приватних будинків, які постійно складають сміття обабіч дороги, слід розуміти, що бажаючих добровільно вивозити увесь цей непотріб немає. Вирішити питання можна і необхідно цивілізованим шляхом. Для цього потрібно звернутися до КП «Комбінат благоустрою» за адресою: вул. Незалежності, 31 або за номером телефону: 5 12 68, щоб отримати рахунок на оплату відповідної послуги. Після сплати працівники комунального підприємства у найкоротші строки вивезуть відходи зелених насаджень з території.

Зауважимо, що статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення правил у сфері благоустрою населених пунктів тягне за собою накладення штрафу – від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 340 до 1360 грн); громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн.).

Варто наголосити, що сплата штрафу не звільняє від усунення виявлених порушень. Сплативши штраф, порушник все одно у визначений строк має вирішити питання з  вивезенням сміття. У разі невиконання – штраф накладається повторно, але сума вже збільшується.

Відтак, закликаємо мешканців усієї громади дотримуватись стандартів та норм у сфері благоустрою та не допускати вчинення правопорушень. Звертаємось із особливим проханням дотримуватися вимог поводження з побутовими відходами, не допускати засмічення та забруднення територій, не складувати будівельні матеріали, відходи зелених насаджень та побутове сміття у не встановлених місцях.

Лише спільними зусиллями влади та відповідальності кожного з нас можна навести лад у громаді.

Поділитися