Історія у марках

Напередодні Дня міста, 17 серпня, у Лебединському художньому музеї ім. Б.К. Руднєва відбулося відкриття виставки філателії з приватних зібрань місцевих колекціонерів.

Хтось збирає монети, значки, книги, гроші, посуд, інші  колекціонують автомобілі, а є люди, які збирають марки. На виставці було презентовано марки, конверти, листівки різної тематики: мистецтво, спортивна філателія, автомобілі, архітектура, флора та фауна різних країн світу, тощо

“Філателія – дуже цікаве захоплення, що відкриває грані різних тем та надає інформацію про різні країни світу. На колекціонування надихнув мене рідний дядько, частина колекції якого теж представлена на виставці. Ще з юності я захоплююсь археологією та колекціонуванням. За своєю природою я людина – колекціонер,» – говорить Сергій Венгеровський, викладач Лебединського педагогічного фахового коледжу імені А.С. Макаренка.

Більше двох тисяч марок з колекції свого батька Валерія Подвезька, у якого це хобі було протягом кількох десятків років, представила Юлія Батова. Захоплює величезна збірка марок на тему світового мистецтва, спорту, шахів, літаків, автомобілів, кораблів та ін.

Три спеціальні альбоми – клясери надала Галина Бондюк – дружина працівника художнього музею Юрія Бондюка. У його колекції марки Незалежної України, флора та фауна різних країн світу, архітектура , космос.

Родзинкою виставки стали поштові знаки нашої держави на воєнну тематику з колекції співробітника краєзнавчого музею Ігоря Білоножка та начальниці одного із відділень Укрпошти Лебедина Світлани Рудик.

Усім відомо, що слова «Русскій воєнний корабль, іді …!», які викарбувані на першій випущеній Укрпоштою марці – це відповідь нашого прикордонника 24 лютого 2022 року на о.Зміїний на пропозицію росіян здатися. Приємно, що на другий день ворожий крейсер «москва», з якого поступила ця ганебна пропозиція був знищений. На «сороковини» з’явилась друга марка «Рускій воєнний корабль… Всьо!»

«До  речі, марку «Русскій воєнний корабль, іді…!»визнали найкращою філателістичною кампанією 2022 року у світі» – говорить Ігорь Білоножко.

Гості вернісажу також познайомились із найновішими марками, конвертами, листівками та магнітами на тему війни: «Доброго вечора, ми з України», «Українська Мрія», « Вільні. Незламні. Непереможні.», «Пес Патрон», «Херсон – це Україна!, «Переможного Нового року» та ін..

Гості вернісажу із задоволенням ділилися враженнями, відзначивши, що філателія – це хобі, що з однаковою силою притягує до себе різних людей, незалежно від віку й соціального статусу, від школярів до президентів.

Справжнім музичним подарунком для присутніх стала пісня «Миру, добра, любові » у виконанні солістки Міського центру культури і дозвілля Тетяни Бондар.  

Aлла Подвезько – старший науковий співробітник Лебединського художнього музею ім. Б.К. Руднєва

Поділитися