Легалізація найманої праці

В умовах воєнного стану проблема легалізації трудових відносин та виплата офіційної заробітної плати як ніколи є актуальною темою.                       

Важливим питанням ведення підприємницької діяльності є легалізація найманої праці. Легальна зайнятість – це не лише соціальна захищеність працівника, а ще й своєчасно сплачені податки до бюджету та підтримка нашої країни в такий важкий час.                                                                           

Закон України від 15 березня 2022 року № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі – Закон № 2136) регулює трудові відносини на період дії воєнного стану для працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами.                                                                          

Так, стаття 2 Закону № 2136 дозволяє на період дії воєнного стану визначати за згодою сторін форму трудового договору.                                

Важливо зазначити, що Закон № 2136 не скасовує обов’язок, передбачений ч. 4 ст. 24 КЗпП щодо повідомлення органів Державної податкової служби України про прийняття на роботу нового працівника, тому повідомляти про найм працівника потрібно й надалі.                                           

Війна продемонструвала переваги офіційної зайнятості, а саме – збереження хоча б частини заробітної плати від роботодавців та отримання підтримки від держави. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу.                                             

Працівники, які одержують гроші „в конвертах”, стають заручниками самих себе. Отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з роботодавцем, працівник позбавляє себе соціальних виплат та гарантій. Виплата заробітної плати у „конвертах” – тягар сучасності, який несе за собою багато негараздів як країні, так і кожному з нас.                                               

Забезпечити соціальні права під час війни – складне завдання. Тому, обов’язок кожного роботодавця – змінити свої погляди на питання зайнятості та відмовиться від використання нелегальних трудових відносин.                  

Легалізація заробітної плати та трудових відносин – це збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів та цільових фондів, що необхідно для підтримки нашої країни у такий важкий час.                                               

Дотримання законодавства про працю – це повага до кожного працівника, до кожного українця.

Поділитися