Робота закладів позашкільної освіти Лебединської міської територіальної громади

Саме це питання було детально розглянуто під час апаратної наради під головуванням виконуючої обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

За детальною інформацією начальника управління освіти, молоді та спорту Тетяни ГРИМАЙЛО, у Лебединській територіальній громаді функціонує Лебединський центр позашкільної освіти та Лебединська дитячо-юнацька спортивна школа.

Лебединська дитячо-юнацька спортивна школа Лебединської міської ради сприяє забезпеченню розвитку здібностей вихованців в обраному виді спорту, створює необхідні умови для гармонійного виховання, фізичного розвитку, повноцінного оздоровлення, змістовного відпочинку і дозвілля дітей та молоді, самореалізації, набуття навичок здорового способу життя, підготовки спортсменів для резервного спорту. Навчально-тренувальний процес на 3 спортивних відділеннях (волейбол, футбол, легка атлетика) здійснює 10 тренерів – викладачів, які залучають до навчально-тренувального процесу на спортивних відділеннях 251 вихованця віком від 8 до 21 року.

Основними формами навчально-тренувальної роботи є групові навчально-тренувальні заняття, тренування за індивідуальними планами, виховні заходи, практика суддівства спортивних змагань. Навчально-тренувальні заняття проводяться згідно з розкладом, який складено відповідно до програм з видів спорту, тарифікаційного списку, вимог типового положення про ДЮСШ та затверджені директором школи.

До найбільших досягнень навчального року слід віднести результати юних легкоатлетів, які є переможцями та призерами обласних змагань. Їх тренери Сліпченко С.О., Подрєзов Р.Л., Ворожка В.І. працюють на високому рівні, тому їх вихованці у числі обласних переможців та призерів. Жадан Вадим та Михайло Чурбаков входять до складу збірної команди області з легкої атлетики. Михайлу Чурбакову присвоєно перший дорослий розряд.

В обласних змаганнях з легкої атлетики присвячених пам’яті заслуженого тренера України М.Т.Філенка серед учнів ДЮСШ юні спортсмени посіли: 1 – І місце, 5 – ІІ місць, 4 – ІІІ місця. А у командній естафеті 4х200 вибороли ІІ місце.

У Чемпіонаті Сумської області серед ветеранів, дорослих та юнаків з легкої атлетики юні спортсмени вибороли: 3 – ІІ місця, 1 – ІІІ місце.

У чемпіонаті Сумської області з легкоатлетичного кросу серед ветеранів, дорослих, юніорів та юнаків спортсмени вибороли: 1 – І місце та 1 – ІІІ місце.

В обласних змаганнях серед вихованців ДЮСШ, СДЮШОР, ФСТ з легкоатлетичного кросу, присвячених загиблому земляку Сергію Проневичу вибороли 1 – І місце. 

У відкритому чемпіонат Сумської області з легкої атлетики серед юнаків, дорослих та ветеранів вибороли 1 – І місце та 1 – ІІ місце.

Нещодавно пройшли обласні змагання з легкої атлетики серед вихованців ДЮСШ, юні спортсмени посіли: 1 – І місце, 3 – ІІ місце, 4 – ІІІ місць. У естафеті 4х100 вибороли І місце.

У командному чемпіонаті України з легкої атлетики з естафетного бігу команда посіла ІІІ місце.

У 2022-2023 н.р. у Лебединському центрі позашкільної освіти працює 216 гурткових груп, з них 62 групи – художньо-естетичного напряму, 54 – науково-технічного, 24 – еколого-натуралістичного, 7 – фізкультурно-спортивного, 41 – гуманітарного, 10 – туристсько-краєзнавчого, 6 – військово-патріотичного, 6 – дослідницько-експериментального напряму.

Гуртки Лебединського центру позашкільної освіти працюють на базах усіх закладів загальної середньої освіти міста, Межиріцького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, Михайлівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, Василівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, Будильського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, Ворожбянського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, Гринцівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, Московськобобрицького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, Маловисторопського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, Павленківського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, Рябушківського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, Великовисторопського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів, комунального закладу Сумської обласної ради «Лебединський навчально-реабілітаційний центр», комунального закладу Сумської обласної ради – Штепівський навчально-реабілітаційний центр.

У 2022-2023 н.р. освітній процес закладу забезпечує 58 педагогів (43 – основних працівників, 15 педагогів працюють за сумісництвом). Двоє керівників гуртків мають  звання «Відмінник освіти України», один – почесне звання «Заслужений працівник освіти України», п’ять педагогів – звання «керівник гуртка-методист». Хореографічний колектив «Веселка» під керівництвом відмінника освіти України Тетяни Петрівни Литовченко має почесне звання «Зразковий народний колектив».

Педагогічний колектив закладу організовує свою діяльність згідно з планом роботи на рік.

Для дітей дошкільного віку працюють школи раннього розвитку дитини «Зернятко» та «Промінчик» за напрямами: англійська мова, музична абетка, танцювальна мозаїка, розвивальні ігри, художня праця. На сьогоднішній день у закладі працює 7 груп, де навчається 120 дітей.

На базі Лебединського центру позашкільної освіти працюють секції наукового товариства учнів, які налічують 90 учнів 8-11-х класів. Наукові дослідження слухачі секцій презентують на  міських, обласних та всеукраїнських конкурсах-захистах науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН.

Науково-методична робота з педкадрами спрямована на реалізацію науково-методичної проблеми «Забезпечення умов для формування інноваційної особистості у закладі позашкільної освіти».

У закладі працюють педагогічна, методична ради та методичні об’єднання керівників гуртків.

Педагоги та вихованці закладу є учасниками обласних методико-педагогічних заходів: науково-методичних веб-квестів, засідань обласних методичних об’єднань педагогів закладів позашкільної освіти області різних напрямів, Всеукраїнських семінарів-практикумів, науково-практичних конференцій. З метою підвищення фахового рівня педагогів закладу та обміну досвідом роботи педагоги долучились до таких методико-педагогічних заходів:

  • участь в обласному засіданні круглого столу «Теоретико-методологічні засади формування естетичного середовища учнів основної та старшої школи»;
  • участь в обласному засіданні методичного об’єднання методистів, керівників гуртків художньо-естетичного напряму «Сучасні тенденції роботи закладів позашкільної освіти за художньо-естетичним напрямом: актуальні завдання, можливості та ресурси»;
  • участь в обласному семінарі-нараді «Роль і місце музеїв закладів освіти в національно-патріотичному вихованні дітей та молоді» (керівник гуртків Ірина Зелінська);
  • участь в сесіях обласної Школи виховників джур Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») (керівники гуртків туристсько-краєзнавчого напряму);
  • участь в обласному тімбілдінгу для керівників гуртків туристсько-краєзнавчого напряму (керівник Людимила Балаба);
  • участь в обласній STEM-школі та Всеукраїнській WEB-STEM-школі 2023 (педагоги закладу).

З метою підвищення фахового рівня педагогів, реалізації науково-методичної проблеми закладу для педагогів закладу був проведений методичний практикум «Використання онлайн сервісів у роботі керівника гуртків». Педагоги продовжили обмінюватися досвідом використання різноманітних онлайн ресурсів, які є незамінними помічниками у процесі підготовки та проведення занять гуртків.

З метою обміну досвідом кращих практик національно-патріотичного виховання учнівської та студентської молоді керівники гуртків долучились до  роботи методичного об’єднання КЗ СОР «Лебединський педагогічний фаховий коледж імені А.С.Макаренка» у межах соціально-освітнього проєкту «До вершин педагогічної майстерності».

Продовжує роботу майстерня юних талантів. Керівники гуртків проводять відкриті майстер-класи з виготовлення сувенірів та подарунків.

У межах обласного марафону «Екожиття – наше майбуття» педагоги еколого-натуралістичного відділу провели майстер-клас з апсайклінгу для своїх колег. Педагоги виготовляли святкові сувенірні кошики із втулок і залишків тканини.

У відкритому конкурсі-виставці професійної майстерності педагогів закладів позашкільної освіти «Сучасне заняття гуртка: Майстерність. Інновація» переможцями стали і педагоги нашого закладу.

Педагоги закладу є постійними учасниками виставок у Лебединських художньому та краєзнавчому музеях.

З метою чіткої організації роботи з молодими педагогами, спрямованої на підвищення рівня їхньої психолого-педагогічної, загальнокультурної, фахової та методичної підготовки була організована робота з молодими спеціалістами.

Організаційно-масова робота здійснюється за такими напрямками: організація міських масових заходів та проведення міських етапів обласних, Всеукраїнських та міжнародних конкурсів для учнівської молоді міста, здійснюється відповідно до річного плану роботи закладу, планів виховної роботи творчих об’єднань.

Розробка сценаріїв міських масових заходів та проведення міських етапів конкурсів для учнів шкіл громади – ще один із напрямків роботи організаційно-масового відділу.

Для вихованців гуртків закладу були проведені такі масові заходи:

до Дня Позашкілля – літературний марафон;

фотоконкурс «Таємниці лісу», присвячений Дню працівника лісового господарства;

конкурс малюнків «Ми хочем миру на землі»;

проєкт «Зірка ЦПО»;

фоточелендж «Мій вільний час без комп’ютера»;

фотоконкурс «Моя Україно!»;

літературний марафон до Дня української писемності та мови;

пізнавально-розважальний квест;

тиждень військово-патріотичної поезії «Слово, обпалене війною»;

спільні заходи з працівниками Державного підприємства «Лебединське лісове господарство» та багато інших.

Педагогічний та учнівський колективи долучились до участі в обласному новорічному фестивалі «Різдвяний передзвін». Організували роботу Майстерні Святого Миколая з виготовлення подарунків для привітання дітей пільгових категорій та взяли участь в обласній доброчинній акції «Янголи милосердя». Були підготовлені відеоматеріали до дня Святого Миколая та новорічне свято ялинки міського голови.

З метою виявлення та підтримки дитячих художніх вокальних колективів, широкої пропаганди серед дітей і молоді кращих зразків народної та сучасної української естрадної пісні, сприяння та розвитку національної культури, естетичного виховання підлітків був проведений І етап конкурсу дитячих вокальних колективів «Співограй» у дистанційному форматі.

З метою активізації роботи з національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді, створення умов для духовної єдності поколінь були проведені перші етапи обласного фестивалю-конкурсу родинних гербів «Я. Родина. Україна» та обласного заочного конкурсу малюнків «Українська родина – міцна і єдина» у межах обласного соціально-освітнього проєкту «Кровна родина». Також були проведені міські конкурси творчо обдарованих дітей та підлітків «Чарівні барви Лебединщини» та дитячого малюнку «Зоологічна галерея».  Матеріали переможців взяли участь у ІІ етапах обласних заходів.

Вагомим мотивом у позашкільній освіті вихованців стали онлайн-конкурси, змагання, фестивалі. Діти із задоволенням беруть у них активну участь, долучаються до акцій, арт-проєктів, марафонів, виставок-конкурсів.

Результатом освітньої діяльності закладу є високі індивідуальні досягнення, особистісні позитивні зміни у навчанні, вихованні та розвитку кожної дитини, задоволення індивідуальних потреб вихованців. Вихованці є переможцями та призерами обласних, Всеукраїнських та міжнародних творчих заходів. Всього за поточний навчальний рік здобуто – 427 (обласних – 57, Всеукраїнських – 299, Міжнародних – 71).

Пріоритетним напрямом роботи закладу є національно-патріотичне виховання, яке включає в себе благодійну та волонтерську діяльність, музейну педагогіку, пошуково-дослідницьку роботу, організацію освітнього процесу в умовах змішаного навчання, реалізацію завдань обласних соціально-освітніх конкурсів та проєктів, участь у масових заходах для дітей та учнівської молоді.

Керівники гуртків практикують проведення віртуальних історико-краєзнавчих екскурсій, онлайн-ігор, заочних подорожей, тематичних онлайн-виставок та челенджів, конкурсів, квестів, круглих столів, організовують дебати з актуальних тем сьогодення, створюють різноманітні мультимедійні презентації, відео та фото контенти  з патріотичного виховання та краєзнавчої роботи.

Особливого значення в сучасних умовах набула волонтерська та благодійна діяльність. Підтримка військових Збройних сил України у будь-яких проявах – це першочергове завдання для вихованців і педагогів закладу. Плетіння маскувальних сіток, виготовлення окопних свічок, збір теплих речей, виготовлення оберегів, підняття морального духу наших захисників – це наш маленький внесок у загальну Перемогу. Збір коштів під час проведення благодійних ярмарків, майстер-класів дає змогу допомагати родинам переселенців, дітям незахищених категорій, закуповувати необхідні матеріали для виготовлення сіток, свічок, оберегів тощо.

Лебединський центр позашкільної освіти активно взаємодіє із закладами освіти, культури, громадськими та молодіжними організаціями, державними установами міста та області. Давні партнерські стосунки має заклад із Лебединським педагогічним та медичним коледжами. На їх базах проводяться благодійні майстер-класи, історико-пошукові заходи, наукові пікніки, активними учасниками яких є педагоги та вихованці. Колектив центру позашкільної освіти співпрацює із освітніми закладами області та України, долучаючись до участі у тематичних школах та семінарах, підвищує власну педагогічну майстерність, ділиться власними напрацюваннями з даного напряму роботи.

Лебединський центр позашкільної освіти – активний учасник обласних соціально-освітніх проєктів. Вихованці закладу є переможцями та призерами обласного фестивалю проєктів ландшафтних дизайнів «Квіти моєї родини», обласного конкурсу-малюнку «Українська родина – міцна і єдина», обласного фестивалю-конкурсу родинних гербів «Я. Родина. Україна», обласного конкурсу фото та відео робіт «Сімейне захоплення», обласної благочинної акції «Подякуй військовим», які проходять в рамках проєкту «Кровна родина».

Центр позашкільної освіти є ініціатором створення та координатором діяльності міської Ради старшокласників «Лідер+» у громаді, пріоритетним напрямом роботи якої є благодійна та волонтерська діяльність. Саме з цією метою було ініційовано проведення благодійної акції зі збору макулатури, а отримані кошти спрямувати на допомогу нашим захисникам. Спільними зусиллями було зібрано 9370,00 гривень.

Нещодавно за ініціативи членів міської ради старшокласників «Лідер+» було проведено благодійний захід та залучено до нього заклади загальної середньої освіти громади. Спільними зусиллями було зібрано 59000 гривень, які були перерахували на рахунок благодійного фонду «Волонтери Лебединщини», на допомогу онкохворим дітям та військовим Лебединщини. Робота закладу постійно висвітлюється у засобах масової інформації, на сайтах Лебединського центру позашкільної освіти, Управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради та соцмережах.

Поділитися