Порядок укладання та дії колективних договорів

Активізація колективно-договірної роботи в умовах воєнного стану є незамінним інструментом регулювання соціально-трудових відносин, який надає можливість пом’якшити негативні соціальні наслідки для працівників.      

Колективний договір – це регулятор виробничих, трудових, соціально-економічних відносин між працівниками та власниками.                                             

Метою укладання колективного договору є погодження інтересів працівників та власників підприємств.                                                           

Розробляють і укладають колективний договір з урахуванням вимог Кодексу законів про працю України, Законів України «Про колективні договори і угоди», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», «Про відпустки» та галузевих нормативно-правових актів.                                     

Умови колективного договору мають юридично-обов’язковий характер. Положення колективного договору можуть застосовуватись як для регулювання трудових відносин так і для регулювання відносин між профспілковим чи іншим органом, уповноваженим на представництво від колективу з однієї сторони та власником з іншої сторони.                  

Колективний договір укладається на таких підприємствах, установах, організаціях, які використовують найману працю та мають права юридичної особи. Укладання колективного договору підприємцями, які зареєстровані без створення юридичної особи, але використовують найману працю, з органами, уповноваженими найманими працівниками на представництво, законодавчо не передбачено, але одночасно не заборонено.                                                            

Процедура укладення колективного договору є такою: 

– будь-яка сторона – власник або уповноважений ним орган (особа), з однієї сторони, і первинна профспілкова організація, а у разі її відсутності, представники вільно обраних на загальних зборах найманих працівників або уповноважених ними органів, з другої сторони, письмово повідомляє іншу сторону про початок переговорів;                                                                                    

– інша сторона протягом семи днів після отримання повідомлення починає переговори;                                                                                                     

– утворюється робоча комісія з представників сторін;                                          

– робоча комісія готує проект колективного договору, з урахуванням пропозицій, що надійшли від працівників, і приймає рішення, яке оформляється відповідним протоколом;                                                                                             

– складається проект колективного договору;                                                        – на загальних зборах трудовий колектив відхиляє або схвалює проект колективного договору;                                                                                                    

– в разі якщо збори трудового колективу відхиляють проект колдоговору або окремі його положення, обидві сторони в термін, що не перевищує 10 днів відновлюють переговори для пошуку необхідного рішення, після цього проект у цілому знову виноситься на розгляд зборів;                                                          

– уповноважені представники сторін, не пізніш як через 5 днів з моменту схвалення, якщо інше не встановлене зборами трудового колективу, підписують колективний договір.                                                         

Законодавство не допускає укладання на підприємствах, в установах та організаціях декількох колективних договорів. Дія колективного договору поширюється на всіх працівників, його виконання є обов’язковим як для власника, так і для працівників підприємства.                                                            

Колективний договір набирає чинності з дня його підписання представниками сторін юридичної особи або з дня, зазначеного у колективному договорі та продовжує діяти до того часу, поки сторони не укладуть або не переглянуть чинний, якщо інше не передбачено договором.                                 Контроль за виконанням колективного договору покладено на сторони, що його уклали, при цьому кожна із сторін зобов’язана, за вимогою іншої сторони надавати необхідну інформацію стосовно виконання колективного договору.

Відповідно до статті 15 Кодексу законів про працю України колективні договори підлягають повідомній реєстрації в органах місцевого самоврядування. Порядок реєстрація колективних договорів визначено постановою Кабінету Міністрів України від 13.02.2013 № 115 «Про порядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів» (зі змінами).

Сторони колективних договорів подають на повідомну реєстрацію один примірник документа з додатками та супровідним листом:

або у вигляді оригіналу паперового документа (з прошитими і пронумерованими сторінками);

або у вигляді оригіналу електронного документа з пов’язаними з ним кваліфікованими електронними підписами;

або у вигляді електронної копії оригіналу паперового документа (фотокопії), засвідченої кваліфікованою електронною печаткою.

Методична допомога щодо змісту колективного договору, порядку його укладання та реєстрації надається працівниками управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради за адресою: вул.  Сумська ,12, м. Лебедин, каб. 48, телефоном  2-14-92

Поділитися