1 червня – Міжнародний день захисту дітей

Щороку 1 червня в Україні традиційно відзначають одне з найпочесніших свят – Міжнародний день захисту дітей.

Всесвітній день захисту дітей проголосили у 1925 році на Всесвітній конференції у Женеві, присвяченій питанням благополуччя дітей, та вперше свято кожної дитини почали відзначати у 1950-му році. ООН підтримала цю ініціативу та оголосила захист прав, життя та здоров’я дітей одним із пріоритетних напрямів своєї діяльності.

Головне завдання цього дня – привернути увагу громадськості до реальних дитячих проблем. Ця ідея безпосередньо присутня у назві свята.

Усі дитячі права та свободи відображені у Декларації прав дитини, яку було прийнято Генеральною Асамблеєю ООН у 1959 році. Вона проголошує рівні права дітей у галузі виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного та духовного розвитку незалежно від кольору шкіри, національної приналежності, суспільного походження, майнового стану та ін. Декларація закликає батьків, громадські організації, уряди визнати права дітей та сприяти їхній реалізації.

Після закінчення Другої світової війни, коли проблеми збереження здоров’я та благополуччя дітей були як ніколи актуальними, у 1949 році в Парижі відбувся конгрес жінок, на якому прозвучала клятва про боротьбу за забезпечення міцного миру як єдиної гарантії щастя дітей. 

День захисту дітей в Україні започатковано указом президента України Леоніда Кучми у 1998 році з ініціативи Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, Всеукраїнського комітету захисту дітей, Національного фонду соціального захисту матерів та дітей “Україна – дітям” та інших громадських організацій. При цьому Україна 1 червня відзначає одразу два офіційні дитячі свята – на державному та міжнародному рівні.

Сьогодні Україна зіштовхнулася з новими викликами у сфері захисту прав дітей через російську агресію та ескалацію насильства і бойових дій. У цій війні гинуть невинні хлопчики та дівчатка. На превеликий жаль, доки тривають бойові дії кількість загиблих і постраждалих дітей збільшується. У таких умовах пріоритетним завданням стало дотримання прав дітей на життя, освіту, відпочинок і дозвілля, а також на захист від фізичного та психологічного насильства, експлуатації дитячої праці. Україна зосереджує свої зусилля на забезпеченні безпеки, освіти та здоров’я кожної дитини.

День захисту дітей – це не тільки свято, а й нагадування про обов’язок дорослих захистити права та добробут кожної дитини. Це день має посилити нашу волю діяти та змінювати світ на краще, забезпечуючи дітям мир, безпеку, якісну освіту та здоров’я.

Поділитися