Україна в вишиванках

Щорічно у третій четвер травня українці в усьому світі відзначають День вишиванки. Вишиванка – це не лише красивий одяг, але й оберіг – символ здоров’я та краси. Вважається, що орнамент вишиванки захищає від недобрих поглядів, невдач та хвороб. Кольори ниток також символічні: білий — символ невинності та оберіг від нещастя, червоний — символізує любов, життя, енергію сонця, радість, чорний — багатство і добробут, зелений — жіночий колір, синій — символ неба і води, звільнення від недуг і душевний спокій, золотий або жовтий — символ меду і пшениці, добробуту, достатку, багатства. Красиве свято покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу.

З цієї нагоди бібліотеки Лебединської громади провели ряд заходів народознавчого спрямування, оформили книжкові виставки та виставки вишиваних творів місцевих майстринь.

Працівники бібліотек та читачі взяли участь у флешмобі «Вишиванку одягай – Україну прославляй!».

До Дня вишиванки Московськобобрицька СБФ провела інформ-хвилинку та презентувала тематичну викладку літератури «Чарівний світ вишиванки».

У Ворожбянській СБФ відбулася година народознавства «З Днем вишиванки». Захід завершився такими поетичними рядками: «Її шануймо всюди й повсякчас. У горі й радості, в блаженстві й лихолітті, бо вишиванка всіх єднає нас, вкраїнців, що розкидані по світі.».

Проведено тематичний захід «Україна у вишиванці» і у Василівській СБФ. До майстрині вишивки гладдю та хрестиком Надії Заїки завітали в гості діти. Вони привітали господиню квітами, поробками, малюнками та солодощами, розповіли віршики про вишиванку, а Надія Костянтинівна подарувала їм пісню «Рідна мати моя», гумор та українську гостинність.

Презентація книжкової виставки-інсталяції «Вишиванка – український оберіг» відбулася в Михайлівській СБФ.

Червленівська СБФ провела народознавчу зустріч із місцевою майстринею – рукодільницею Євдокією Леоненко, яка вишиває хрестиком картини, вишиванки, рушкики, а усім дітям, онукам, правнукам подарувала власноруч вишиті сорочки і плаття.

Презентація виставки яскравих вишивок  місцевих майстринь пройшла в Пристайлівській СБФ.

Бишкінська сільська бібліотека зустрічала своїх читачів майстер-класом вишивання під гаслом «Вишиванка своїми руками». Учасникам зібрання в нагоді, стали книги-посібники «Як навчитися вишивати».

Презентовано виставку – натхнення читачки Валентини Капліної «Любов’ю створена краса» в Боровеньківській СБФ. Бісеринка за бісеринкою, ниточка за ниточкою, з ніжністю покладені на  різнокольорові картини, ікони, рушники. Книгозбірня також взяла участь у флешмобі фото – світлин «А над світом вишиванка цвіте».

Викладка книг «І на тім рушничкові…» запропонована читачам міською бібліотекою №2, а на урок фольклору «Вишиванка – національна святиня» запросила юних жителів села Куданівка міська бібліотека №3.

Розгорнутий перегляд літератури «З Днем Вишиванки» представлено для всіх зацікавлених у читальній залі центральної міської бібліотеки, а міська бібліотека №1 запрошує відвідати її міні етно-музей речей домашнього вжитку, серед яких є старовинні сорочки, рушники, картини.

Поділитися