До уваги мешканців Лебединської міської територіальної громади!

Сумське лінійне виробниче управління магістральних газопроводів ТОВ «Оператор ГТС України» повідомляє Вам, що по території Лебединської міської громади Сумського району Сумської області проходять магістральні газопроводи і магістральні газопроводи-відгалуження до газорозподільних станцій, які знаходяться у державній власності і обслуговуються ТОВ “ОГТСУ”.

Згідно Закону України “Про правовий режим земель охоронних зон об’єктів магістральних трубопроводів” від 17.02.2011 №3041-VI-BP, “Правил охорони магістральних трубопроводів” затверджених ПОСТАНОВОЮ Кабінету міністрів України від 16.11.2002р. за №1747, “Правил безпечного виконання робіт в охоронних зонах магістральних та міжпромислових трубопроводів”, в цілях охорони та захисту будівель та комунікацій від аварій на магістральних газопроводах, встановлена охоронна зона, яка залежить від діаметру газопроводу та величини тиску в ньому.

Для газопроводів, які проходять по території Лебединської міської громади встановлені охоронні зони, які дорівнюють: 350 метрів в кожну сторону від осі МГ “Уренгой-Помари-Ужгород”, “ПРОГРЕС”, “Єлець-Кременчук-Кривий Ріг”; 300 метрів в кожну сторону від осі МГ “Курськ-Київ”, “Єлець-Курськ-Диканька”; 150 метрів в кожну сторону від осі МГ “Більськ-Суми”, МГ-В до ГРС м. Тростянець; 100 метрів в кожну сторону від осі МГ-В до ГРС с. Бишкінь с. Ворожба, с. Гринцеве; 150 метрів від огорожі ГРС.

В охоронній зоні забороняється

  • будувати житлові будинки, виробничі чи інші будівлі та споруди, громадські будівлі;
  •  розміщувати автозаправні та автогазозаправні станції і склади пально-мастильних матеріалів;
  • будувати гаражі та автостоянки, дачні і садові будинки та господарські споруди;
  •  будувати автомобільні дороги та залізничні колії, що проходять паралельно до магістрального газопроводу, крім випадків спорудження відомчих технологічних доріг підприємств магістральних газопроводів;
  •  влаштовувати звалища, виливати розчин кислот, солей та лугів, а також інших речовин, що спричиняють корозію;
  •  розміщувати спортивні майданчики, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, організовувати заходи, пов’язані з масовим скупченням людей;
  •  кидати у річках і водоймах якорі, проходити із закинутими якорями, ланцюгами, лотами, волокушами і тралами;
  •  будувати огорожі для відокремлення земельних ділянок приватної власності, лісових ділянок, садів, виноградників тощо;
  •  зберігати сіно та солому, розбивати польові стани і табори для худоби, розміщувати пересувні та стаціонарні пасіки;
  •  висаджувати багаторічні насадження;
  •  облаштовувати цвинтарі, скотомогильники;
  •  переорювати (руйнувати) під’їзні шляхи та відомчі технологічні дороги до магістральних газопроводів;
  •  розбирати і руйнувати водопропускні, берегоукріплювальні, земляні та інші споруди, що захищають об’єкти магістрального трубопровідного транспорту від руйнування;
  •  переміщувати та руйнувати знаки закріплення магістральних трубопроводів на місцевості, пошкоджувати або руйнувати лінійну частину трубопроводів, засоби електрохімічного захисту від корозії, кранове обладнання, засоби технологічного зв’язку і лінійної телемеханіки, інші складові магістральних трубопроводів;
  •  відчиняти люки, хвіртки і двері підсилюючих пунктів кабельного зв’язку що не обслуговуються, огорож вузлів лінійної арматури, станцій катодного і дренажного захисту, лінійних і оглядових колодязів та інших лінійних споруд, відкривати і закривати арматуру, вимикати і вмикати засоби зв’язку, енергопостачання і телемеханіки магістральних трубопроводів;
  •  розводити вогонь і розміщувати відкриті або закриті джерела вогню.
  •  під час виконання сільгоспробіт із застосуванням машин і механізмів обробіток ґрунту глибше 0,30 м.

Польові сільгоспроботи в охоронних зонах МГ землекористувачі виконують з попереднім повідомленням Сумського ЛВУ МГ про початок посівної компанії та збирання врожаю.

Будівельні, ремонтні, земляні, геологорозвідувальні, бурові, підривні гірничі, землечерпальні та поглиблювальні роботи на земельних ділянках, розташованих у межах охоронних зон, у місцях, де магістральні трубопроводи проходять через ріки, водойми та болота, торфорозробка та організація кар’єрів для добування корисних копалин проводяться лише за письмовою згодою підприємств магістрального транспорту та відповідних органів державного нагляду і контролю.

Підприємства та організації, які отримали письмову згоду на проведення робіт на земельних ділянках, розташованих у межах охоронних зон, згідно вищезгаданого пункту, зобов’язані виконувати їх з дотриманням умов, які забезпечують збереження цих об’єктів. Умови проведення зазначених робіт установлюються підприємствами трубопровідного транспорту.

Землекористувачі не мають права перешкоджати працівникам підприємств магістрального трубопровідного транспорту здійснювати контроль за технічним станом об’єктів магістрального трубопровідного транспорту та виконувати ремонтні роботи. Землекористувачі та місцеві органи виконавчої влади зобов’язані сприяти працівникам зазначених підприємств під час виконання ними цих робіт.

Посадові особи або громадяни, які виявили пошкодження об’єктів магістрального трубопровідного транспорту або вихід (витікання) продукту з нього, зобов’язані повідомити про це підприємство магістрального трубопровідного транспорту або місцевий орган виконавчої влади чи органи внутрішніх справ.

у разі умисного пошкодження об’єктів магістрального трубопровідного транспорту фізичними чи юридичними особами, збитки, завдані землекористувачам та підприємствам магістрального трубопровідного транспорту, відшкодовуються згідно із законодавством.

Місцеві органи виконавчої влади, також органи внутрішніх справ у межах своєї компетенції сприяють підприємствам магістрального трубопровідного транспорту в забезпеченні виконання вимог “Правил охорони магістральних трубопроводів” та у роботі із збереження об’єктів магістрального трубопровідного транспорту, запобігання аваріям та ліквідації їх наслідків.

Земельні ділянки, розташовані у межах охоронних зон, не вилучаються у їх власників і землекористувачів, а використовуються з обмеженнями, передбаченими Законом України “ Про правовий режим земель охоронних зон об’єктів магістральних трубопроводів” та “Правилами охорони магістральних трубопроводів” та в порядку, встановленому Земельним кодексом України (2768-14).

Злочинні дії відповідно до газотранспортної системи (ГТС) України тягнуть за собою кримінальну відповідальність за ст.185 Крадіжка та ст.292 Пошкодження об’єктів магістральних нафто-газо та нафтопродуктів Кримінального Кодексу України.

Газопроводи є потенційно вибухонебезпечними спорудами. Вибух газопроводу супроводжується великою руйнівною силою. В разі спалаху газу пожежонебезпечна зона поширюється, що веде до пожежі на будівлях та спорудах.

Не допускайте будівництво будівель та споруд ближче установлених норм! В разі виявлення витікання газу на газопроводі, негайно припиніть роботи, відведіть техніку та людей на безпечну відстань та терміново повідомте за телефонами: +38050-4184743; 779-316; 60-12-94; 60-12-92; 779-257; Сумське ЛВУ МГ – 40009, м. Суми, вул. Ільїнська, 49, а/с 1920, або повідомте в сільську, селищну, міську Ради, райдержадміністрацію.

Поділитися