Інвентаризація земель сільськогосподарського призначення на території Лебединської міської територіальної громади

Питання стосовно проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення на території Лебединської міської територіальної громади було сьогодні детально розглянуто під час апаратної наради під головуванням виконуючого обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

За інформацією, наданою начальником відділу земельних відносин Тетяною Найдою, інвентаризація (від латинського слова invenire – знаходити, шукати) або простими словами – це процес складання детального опису майна. В наш час, термін «інвентаризація» використовують для визначення елементу методу бухгалтерського обліку, за допомогою якого визначається фактичний розмір активів, капіталу та зобов’язань, а також зіставлення отриманих результатів з даними бухгалтерського обліку.

Закон України «Про землеустрій» дає більш точне визначення: інвентаризація земель проводиться для встановлення місця розташування земельних ділянок, їхніх меж, розмірів, правового статусу, виявлення земель, що не використовуються, використовуються нераціонально або не за цільовим призначенням, встановлення кількісних та якісних характеристик земель, необхідних для ведення державного земельного кадастру та інше.

Роботи із інвентаризації земель проводяться відповідно до положень Постанови Кабінету Міністрів України від 05 червня 2019 р. № 476 «Про затвердження Порядку проведення інвентаризації земель та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Підставою для проведення робіт з інвентаризації земель є прийняття рішення. Розробником технічної документації з інвентаризації земель є фізичні та юридичні особи, що мають ліцензію на проведення робіт із землеустрою. Для проведення інвентаризації земель замовник укладає з виконавцем договір про розроблення технічної документації з інвентаризації земель, складається та погоджується кошторис на виконання даного виду робіт. У випадку фінансування робіт за кошти місцевого бюджету, для відбору виконавця робіт, проводяться торги відповідно до Закону України “Про державні закупівлі”. Термін виконання умов договору не більше 6 місяців. Роботи з інвентаризації земель включають підготовчі, топографо-геодезичні та камеральні роботи, складення і оформлення технічної документації в паперовій та електронній формі. Після виконання робіт із інвентаризації земель, виконавець подає технічну документацію на затвердження замовникові. Крім того, Виконавець подає копії матеріалів, отриманих у результаті проведення інвентаризації земель, до місцевого фонду документації із землеустрою в паперовій та електронній формі, після чого дані відомості, підлягають внесенню до Державного земельного кадастру протягом 7 робочих днів. Ціна (вартість) проведення інвентаризації земель залежить від багатьох факторів (площі земель, складності робіт та ін.) та встановлюється шляхом переговорів із замовником та складання кошторису на проведення робіт із інвентаризації земель.

3 метою проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення Лебединської міської територіальної громади відділом земельних відносин виконавчого комітету Лебединської міської ради у 2021 році був підготовлений проект рішення «Про проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення».

Наразі, у зв’язку з триваючою повномасштабною збройною агресією російської федерації проти України, у державі введено воєнний стан і відповідно є проблеми із фінансуванням проведення інвентаризації земель нашої громади.

4 березня 2022 р. Верховна Рада України конституційною більшістю голосів ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану», який набув чинності 7 квітня 2022 р. і спрямований на швидке залучення сільськогосподарських земель країни у виробництво сільськогосподарської продукції в умовах воєнного стану.

Ці зміни спростили порядок передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення в оренду строком на один рік для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Наразі навіть за матеріалами інвентаризації можлива була передача вищезгаданих земель в оренду без проведення земельних торгів.

На території нашої громади з травня до 19 листопада поточного року (коли підписаний закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель») були передані в оренду строком на один рік 11 земельних ділянок загальною площею 24,0847 га. Всі земельні ділянки передані в оренду строком на один рік з орендною платою 8 % від середньої нормативної грошової оцінки одиниці ріллі по Сумській області, яка дорівнює 26793 грн/га. Дані договори оренди зареєстровані Сумською районною державною адміністрацією в Книзі реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану. Право оренди за цими договорами до 19 січня 2023 року має бути зареєстроване в Державному реєстрі речових прав, якщо ж орендарями не буде проведено реєстрацію відповідних договорів то з 19 лютого наступного року ці договори вважатимуться припиненими. Спеціалістами відділу земельних відносин виконавчого комітету Лебединської міської ради підготовлені та направлені листи-повідомлення про необхідність реєстрації вищезгаданих договорів в Державному реєстрі речових прав.

Необхідність проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення на території нашої громади не викликає сумніву. В результаті проведення інвентаризації землі громада отримає наступне. Створиться повноцінна база даних про всі земельні ділянки в межах та за межами населених пунктів на паперових та електронних носіях. Завдяки цьому спрощується пошук потенційних земельних ділянок для інвестора та містобудівних потреб. Будуть виявлені усі землекористувачі, землевласники зі встановленням меж їх ділянок (навіть за так званими «старими актами» зразка 1996-2003 років, відомості про які не внесені до Державного земельного кадастру). Будуть виявлені земельні ділянки, що не використовуються або використовуються нераціонально, не за цільовим призначенням.

Значно скоротяться витрати жителів сіл та міста при присвоєнні кадастрового номеру земельної ділянки. Інвентаризація землі є одним з ключових факторів подальшого успіху та розвитку нашої громади.

Поділитися