Про ризики потрапляння в ситуацію торгівлі людьми

Що робити, аби убезпечитися від торговців людьми

У багатьох випадках злочинці зловживають довірливістю людей. Торгівля людьми не є винятком. Більше того, у випадку війни в Україні на руку злочинцям грає й складний психологічний стан людей, які змушені були залишити власні домівки, пройти крізь інші важкі випробування.

Насамперед це стосується жінок і дівчат – саме вони становлять більшу частину біженців.

Аби применшити ризики потрапляння ними в ситуацію торгівлі людьми, щонайменше треба знати елементарні правила поведінки та їх дотримуватися. Такі правила перераховано у цій листівці. Інформаційні матеріали було створено для тих, хто виїздить за кордон – однак ці «ази» актуальні і для внутрішньо переміщених осіб.

Як розпізнати ситуацію торгівлі людьми

Досить часто люди не відчувають ризику потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, не  розпізнають небезпечні сигнали. У цьому може допомогти наведений у графіці перелік ситуацій з ознаками ризику.

Їх варто запам’ятати,  поділитися зі своїми близькими та друзями. Навіть якщо ви вважаєте, що з вами таке не може трапитися, ця інформація може стати в нагоді й допоможе іншим.

Також важливі поради є на сайті www.safewoman.com.ua 

Безпека біженок і внутрішньо-переміщених жінок і дівчат

Жінки і дівчата, які виїхали за кордон або в інші регіони України, мають найбільші ризики потрапити в ситуації торгівлі людьми, особливо з метою сексуальної експлуатації. Злочинці цілеспрямовано шукають таких людей, знаючи про їх меншу захищеність, користуються складними життєвими обставинами.

Щоб допомогти жінкам і дівчатам захиститися від злочинців, було визначено три щабелі безпеки: безпеку документів, пересування і спілкування. Особливо пильними цій категорії осіб варто бути в ситуаціях, коли злочинці намагаються завоювати довіру, імітуючи турботу, дружбу або романтичний інтерес. Доброзичливість, дорогі подарунки і вдавана турбота вербувальників – відпрацьований механізм створення психологічної залежності з метою втягення у сексуальне рабство.

Дані Thomson Reuters свідчать, що після початку повномасштабної війни в Україні кількість принизливих пошукових термінів сексуального характеру, пов’язаних з українськими жінками,  зросла на 300%. За свідченнями Спеціального представника ОБСЄ з питань торгівлі людьми, попит на сексуальну експлуатацію українських жінок є стимулом для торговців людьми вербувати та масштабно експлуатувати українських біженок.

Соціальні медіа є основним каналом, який торговці людьми використовують для пошуку, заманювання та реклами. Змушеним залишити свої домівки українкам, особливо молодим жінкам, варто бути максимально обережними у контактах, зокрема онлайн – як з потенційними роботодавцями, так і з особами, які пропонують житло або послуги з перевезення.

Постраждалі від сексуального насильства можуть отримати допомогу

Війна принесла величезні страждання українцям та українкам, особливо мешканцям громад, які перебували в окупації. Багато з них пройшли страшні випробування, хтось і сексуальне насильство з боку окупантів. Важливо знати, як можна допомогти цим людям, куди звертатися і на що варто розраховувати.

Поділитися