Cтан розвитку агропромислового комплексу на території Лебединської міської територіальної громади

Питання стосовно стану розвитку агропромислового комплексу на території Лебединської міської територіальної громади було розглянуто детально під час чергового засідання виконавчого комітету Лебединської міської ради.

За інформацією начальника управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради Юрія Магаляса, аграрний сектор економіки є важливою стратегічною галуззю Лебединщини, яка забезпечує продовольчу безпеку та продовольчу незалежність регіону, зайнятість населення, сприяє створенню робочих місць, підтримує розвиток сільських територій.

Під урожай 2023 року було посіяно: озиму пшеницю, озиме жито, озимий ріпак. Середня урожайність озимої пшениці на території Лебединської міської територіальної громади у 2022 році склала 50,3 центнера з гектара, жита – 46,0 центнера з гектара, ячменю – 38,8 центнера з гектара. З технічних культур: озимого ріпаку – 29,5 центнера з гектара. Якість продовольчого зерна урожаю 2022 року задовільна. У групі лідерів з виробництва зерна, де кукурудза не є єдиною зерновою культурою, слід відмітити сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Хлібороб», товариство з обмеженою відповідальністю «Ворожбалатінвест», сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Перемога», товариство з додатковою відповідальністю «Племзавод «Михайлівка», приватне підприємство «Надь».

Зібрані пізні зернові культури: гречка, урожайність становить 16,2 центнера з одного гектара.

Складні погодні умови знизили темпи збирання технічних культур та знизили урожайність. Станом на 15.11.2022 зібрані наступні технічні культури: соя, соняшник.

Найвагоміші вклади в галузь тваринництва і позитивну динаміку мають товариство з обмеженою відповідальністю «Гадяцьке», товариство з обмеженою відповідальністю «АХ», товариство з додатковою відповідальністю «Племзавод «Михайлівка», приватне підприємство «Надь», фермерське господарство «Поділля-Інвест», фермерське господарство «Хвостенко», Державний професійно-технічний навчальний заклад «Лебединське вище професійне училище лісового господарства».

У 2022 році в період весняно-посівної компанії для забезпечення безоплатним насіннєвим матеріалом фермерських господарств, які мають посівні площі до 100 гектарів, зернова насіннєва компанія «Вayer» безоплатно передала з міста Полтава насіння кукурудзи в обсязі 472 посівні одиниці. Насіннєвий матеріал отримали фермерські господарства Лебединської міської територіальної громади.

Для осіннього посіву озимої пшениці фермерські господарства, які мають посівні площі до 100 гектарів, скористалися безкоштовною державною допомогою у забезпеченні насіннєвим матеріалом.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2021 р. № 886 «Про затвердження використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників шляхом виділення бюджетних субсидій з розрахунку на одиницю оброблюваних угідь» на безповоротній основі надавалася субсидія за вирощування гречки у розрахунку на один гектар оброблюваних угідь у розмірі до 5 000 гривень за один гектар. 6 господарств подали документи до Департаменту агропромислового розвитку Сумської обласної державної адміністрації для отримання такої субсидії.

Станом на 01.01.2022 виплачено Державну підтримку фізичним особам за наявні бджолосім’ї на загальну суму 1 251,2 тис. гривень.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 серпня 2022 р. № 918 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції» до Державного аграрного реєстру на одержання субсидії мали змогу подавати заявки як фізичні, так і юридичні особи, що обробляють не менше 1 і не більше 120 гектарів землі сільськогосподарського призначення, а також агровиробники, які утримують від 3 до 100 корів усіх напрямів продуктивності. Сума субсидії становила 3 100 гривень на один гектар землі, але не більше 372 тис. гривень, а також 5 300 гривень на одну корову, але не більше 530 тис. гривень. Заявки приймалися до 15 листопада 2022 року. Агровиробники Лебединської міської територіальної громади подавали заявки на одержання субсидії для надання підтримки фермерським господарствам.

Також члени виконавчого комітету Лебединської міської ради розглянули та прийняли низку інших важливих рішень.

Поділитися