Стан реалізації державної політики з питань соціального захисту неповнолітніх, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, що опинились в складних життєвих обставинах

Саме це питання було сьогодні детально розглянуто під час планової апаратної наради.

За інформацією служби у справах дітей, відповідно до чинного законодавства, виконавчий комітет Лебединської міської ради, як орган опіки та піклування забезпечує дотримання державних гарантій та реалізації прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинились в складних життєвих обставинах.

На первинному обліку служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради станом на 26.09.2022 перебуває 89 дітей. З них в сімейні форми виховання влаштовано 79 дітей (в сім`ях опікунів та піклувальників – 33 дитина, в прийомних сім’ях – 26 дітей, у дитячих будинках сімейного типу – 19 дітей), 11 дітей виховується в державних закладах на повному державному забезпеченні (2 – будинок дитини, 2- Богодухівський дитячий будинок-інтернат, 4 – центри соціально-психологічної реабілітації, 1- Конотопська санаторна школа-інтернат, 1 – в навчальному закладі на повному державному забезпечення, 1 – в КЗ СОР «Лебединська спеціальна школа».

Протягом 9 місяців 2022 року на первинний облік взято 8 дітей знято з обліку 8 (6 у зв’язку з досягненням повноліття 2 – повернуто батькам).

На сьогодні на території Лебединської МТГ проживає 25 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради та дітей, які прибули з інших територій та перебувають під опікою піклуванням.

На території Лебединської МТН проживає 25 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа як з місцевого первинного обліку так із первинних обліків інших районів виховуються в 7 прийомних сім’ях та двох дитячих будинках сімейного типу

38 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування з первинного ССД виконавчого комітету Лебединської міської ради влаштовані в сімейні форми та проживають в інших територіальних громадах Сумської області.

6 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування з інших територій влаштовані в сімейні форми на території Лебединської МТГ.
З початку повномасштабної війни за межі України евакуювалися 5 сімей опікунів/піклувальників в яких виховується 7 дітей, та 1 ДБСТ в якому виховується 8 дітей.
Після припинення ведення активних бойових дій на території Лебединської МТГ за попереднім місцем проживання повернулася одна сім’я, в якій виховується дитина під опікою.

Служба у справах дітей здійснює контроль за умовами утримання, навчання, виховання дітей, над якими встановлено опіку, піклування, які влаштовані в прийомну сім’ю та дитячий будинок сімейного типу, шляхом відвідування родини. Періодичність відвідувань опікунів, піклувальників проводиться щорічно згідно з графіком, затвердженими міським головою.

За 9 місяців 2022 року службою у справах дітей здійснено перевірки щодо умов проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу.
За результатами перевірки 2 опікуни звільнено від здійснення повноважень, у зв’язку з невиконанням ними своїх обов’язків.

Особливо гострим є питання забезпечення реалізації прав дітей на всебічний розвиток та виховання у сімейному оточенні, в сім’ях, які опинились в складних життєвих обставинах.

На обліку служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради перебуває 83 дитини, що опинилися в складних життєвих обставинах.
За звітний період службою у справах дітей, взято на облік 58 дітей, що опинились в складних життєвих обставинах, 2 з яких з підстав вчинення домашнього насильства, знято з обліку 77 дітей.

Спрямовуючи діяльність на запобігання ранньому соціальному сирітству та зменшення кількості дітей, позбавлених батьківського піклування, вдосконалення системи контролю за вихованням дітей у сім’ях, де батьки неналежним чином виконують свої батьківські обов’язки, служба у справах дітей разом із Лебединським міським центром соціальних служб, сектором ювенальної превенції Лебединського відділення поліції Головного управління національної поліції України в Сумській області, здійснює контроль за умовами утримання та виховання дітей за місцем їх проживання під час відвідувань та проведення профілактичних рейдів. За період з початку року було проведено 25 рейдів під час яких було обстежено 44 сім’ї
За результатами перевірки сімей, в яких виховуються діти, які опинились в складних життєвих обставинах, було ініційовано притягнення 4 батьків, та осіб що їх замінюють до адміністративної відповідальності за статтею 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (невиконання батьками або особами, що їх замінюють обов’язків щодо виховання дітей).

До Лебединського районного суду спрямовано один позов що позбавлення батьків батьківських прав, який був задоволений.

В центрах реабілітації перебуває 3 дітей, які опинились в складних життєвих обставинах.

Службою у справах дітей здійснюється облік нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов перебуває 7 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 56 осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування віком від 18 до 23 років, та 64 особи з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування віком від 24 до 35 років.
Однією з ефективних форм роботи служби у справах дітей є організація діяльності комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Лебединської міської ради, основним завданням якої є забезпечення реалізації права дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток.

Поділитися