Будьте уважними до свого здоров’я!

У літній період збільшується ризик спалахів інфекційних хвороб. Яких заходів слід вжити, щоб захиститися від цих інфекцій?

Ви можете зарадити цій біді, дотримуючись певних простих правил гігієни:

  • питна вода і продукти харчування повинні бути гарантованої якості. Не використовуйте для пиття воду з відкритих водойм та невпорядкованих криниць, у такій воді можуть бути збудники лептоспірозу, вірусних гепатитів, туберкульозу, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, інші збудники хвороб;
  • при приготуванні їжі обов’язково застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання і т.д.). Овочі та фрукти ретельно мийте кип’яченою водою. Потім обдавайте окропом. Влітку збільшується ризик швидкого псування продуктів, тому слід вживати тільки свіжоприготовлену їжу. Вживайте продукти і препарати для зміцнення імунітету – в раціоні повинні бути м’ясо, молоко, бобові, цибуля, часник, хрін. Якомога частіше мийте руки з милом, вдома та на роботі регулярно провітрюйте приміщення.

Вірусне захворювання іноді проявляється в легкій формі. Найнебезпечніше те, що воно досить швидко, на перший – другий день хвороби, може дати ускладнення – пневмонію або запалення легень. Ускладнення може проявитися також на 5-7 день, або навіть через 1-2 тижні після початку захворювання. При запаленні легень температура підвищується до 38-40 градусів, може з’явитися біль у грудях, кашель.

Комахи – мухи, комарі, гризуни – миші, щури можуть бути переносниками та носіями збудників інфекційних хвороб. Тому звертайтесь до Лебединського відділення ДУ «Сумський ОЦКПХ МОЗ» на вул. Першогвардійська, 1 з проханням про знищення цих комах та гризунів.

У разі підозри щодо розвитку інфекційних хвороб: підвищення температури тіла, лихоманка, головний біль, болі в животі, нудота, пронос, пожовтіння склер очей та шкіри, висипи на тілі – обмежте контакти з оточуючими і терміново звертайтесь за медичною допомогою. Не допускайте самолікування, тому що перебіг хвороб буває змінним і досить незвичним.

Якщо ж ви вже захворіли, негайно звертайтесь до лікаря. Пийте багато рідини. В жодному разі не вживайте противірусних препаратів, не порадившись з лікарем.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких вам людей, дотримуйтесь простих правил гігієни!

Василь БРАГА,

завідуючий Лебединським відділенням

ДУ «Сумський Обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ»

Поділитися