До уваги суб’єктів господарювання

У зв’язку із зверненням від Ради учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції при Сумському міському голові з питання не виконання вимог статтей 12 та 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» просимо власників магазинів, закладів ресторанного господарства та побутових послуг провести заходи щодо забезпечення права на позачергового/першочергового обслуговування осіб з інвалідністю внаслідок війни та учасників бойових дій.

Відповідно до вимог статей 12 та 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасники бойових дій та особи, прирівняні до них, а також особи з інвалідністю внаслідок війни та прирівняні до них особи мають право на безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних, незалежно від відстані та місця проживання, за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду – також електронного квитка, який видається на безоплатній основі. Це право поширюється і на громадян, які супроводжують осіб з інвалідністю. Позачергове обслуговування закладами та установами, що надають соціальні послуги з догляду.

Позачергове обслуговування підприємствами, установами, організаціями служби побуту, громадського харчування, житлово-комунального господарства, міжміського транспорту.
Магазини, секції, відділи та інші торговельні підприємства, що обслуговують осіб з інвалідністю та ветеранів війни, звільняються від сплати податку на додану вартість.

Поділитися