Євген Коновалець – героїчний борець за волю України

14 червня виповнилося 130 років із дня народження видатного діяча українського національно-визвольного руху, полковника Армії УНР, коменданта УВО, голови Проводу українських націоналістів, першого голови Організації українських націоналістів – Євгена Коновальця. Великий патріот, він жив і боровся за свободу України, її  соборність та незалежність.

З цієї нагоди у бібліотечних закладах Лебединської громади проведено ряд заходів патріотичного спрямування: експрес-інформація «Євген Коновалець – ідеолог українського націоналізму» та перегляд відео-фільму «Люди свободи. Євген Коновалець» (МБ №1), бліц-бесіда «Постать Євгена Коновальця, як героїчного борця за волю України» (МБ №2), бесіда-діалог «Євген Коновалець – лідер національної звитяги»(МБ №3), інформаційна година-портрет «Історичні постаті: Євген Коновалець» (Василівська СБФ), бесіда «Євген Коновалець – перший голова ОУН»(Червленівська СБФ), історичний портал «Євген Коновалець: «Здобудеш Українську Державу, або загинеш за неї!»» (Рябушківська СБФ). 

Московськобобрицька СБФ разом з Московськобобрицьким ЗЗСО провела патріотичну годину «Євген Коновалець – лицар  національної звитяги». Бібліотекар Валентина Чеперис розповіла присутнім про життєвий шлях видатного українця, борця за незалежність України 20-30 років ХХ ст. Євгена Коновальця та провела презентацію виставки – персоналії: «Євген Коновалець – борець за волю України». Вчитель історії Тетяна Пасько доповнила розповідь та додала цікаві факти з життя Коновальця. На закінчення заходу учні переглянули фільм: «Українські державники – Євген Коновалець».

Історичний  екскурс «Євген Коновалець – визначний громадський і політичний діяч» пройшов у Михайлівській СБФ для учнів 7 класу місцевої школи.

В приміщенні Маловисторопської СБФ бібліотекарем Кравченко Людмилою була зроблена виставка – ілюстрація до ювілейної дати, в Будильській СБФ проходить виставка – фактаж – «Євген Коновалець – полковник Корпусу Січових стрільців», а виставку – персоналію «Євген Коновалець: життя, віддане за націю» оформлено в КЗ «Лебединська центральна міська бібліотека». До уваги користувачів представлено книги з фондів бібліотек про значущі події з історії України: період Першої світової та Громадянської війн. 

Учасники гуртка художнього читання Пристайлівського СБК прослухали бесіду на тему «Євген Коновалець – ідеолог українського націоналізму» в Пристайлівській СБФ.

Гринцівська СБФ також долучилася до заходів із вшанування памяті видатного діяча українського державотворення: бібліотекар Сніжана Ходзінська розповіла кращим читачам бібліотеки Ангеліні Балинській та Софії Капустян про життя і діяльність Є.Коновальця, та запропонувала переглянути матеріали про події тих часів.

Такі героїчні постаті як полковник Євген Коновалець, ідуть із життя не в небуття, а в безсмертя. Він притягає і завжди притягатиме погляди сучасних і наступних поколінь. Ми маємо гідний приклад для наслідування і про це завжди потрібно пам’ятати.

Поділитися