Стан надання соціальних послуг

Питання стосовно стану надання соціальних послуг Лебединським міським територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) розглядалося сьогодні під час апаратної наради. За словами тимчасово виконуючого обов’язки директора терцентру Ніни Кияшко, основним принципом реформування системи надання соціальних послуг є наближення таких послуг до мешканців громади. Лебединський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) створений для надання соціальних послуг особам, які перебувають у складних життєвих обставинах з метою подолання або мінімізації цих обставин за місцем проживання. Після утворення Лебединської територіальної громади соціальні послуги Лебединського міського територіального центру соціального обслуговування можуть отримувати мешканці Лебединської громади.

Станом на 01 червня 2021 року територіальним центром виявлено 1040 осіб з числа пенсіонерів, інвалідів та одиноких непрацездатних громадян, які потребують соціального обслуговування та надання різних видів послуг. Із них обслуговано всі 1040 осіб, в т.ч.:

  • відділенням соціальної допомоги вдома: виявлено 740 осіб, обслуговано 740 осіб;
  • відділенням організації надання адресної натуральної та грошової допомоги: виявлено 300  осіб, обслуговано 300 осіб (благодійна допомога).

За категоріями користувачів протягом даного періоду 2021 року територіальним центром обслуговано 884 громадян похилого віку та 156 громадян з інвалідністю,  за статусом – 122  ветерани війни (із них – 13 інвалідів війни).

По відділенню соціальної допомоги вдома обслуговано за категоріями користувачів – 659 громадян похилого віку та 81 особа із інвалідністю, за статусом – 103 ветеранів війни (із них 8 інвалідів війни), яким надають послуги 80 соціальних робітників.

Середнє навантаження на соціального робітника по відділенню соціальної допомоги вдома становить 10 чоловік.

У сільській місцевості відділенням соціальної допомоги вдома обслуговано 240 чоловік. Середнє навантаження на соціального робітника  склало 6 чоловік.

Всі обслуговані громадяни є жителями територіальної громади.

На усіх громадян, які приймаються на обслуговування до відділення, заводиться особова справа, що складається із таких документів:

  • письмова заява;
  • згода на обробку персональних даних;
  • копія паспорта, кода, пенсійного посвідчення, пільгового посвідчення;
  • висновок закладу охорони здоров’я про нездатність до самообслуговування, потребу в постійній сторонній допомозі та догляді в домашніх умовах;
  • витяг про зареєстрованих у житловому приміщенні, будинку осіб;
  • витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;
  • копія довідки про встановлення групи інвалідності (для інвалідів);
  • договір між громадянином і територіальним центром про соціальне обслуговування та надання соціальних послуг;
  • індивідуальний план;
  • копія наказу про прийняття  на обслуговування.

На підставі індивідуальних потреб громадянина у соціальних послугах та висновку закладу охорони здоров’я між громадянином і територіальним центром укладається договір, у якому зазначаються види, зміст та обсяг послуг, що надаватимуться безоплатно, за  диференційовану плату або за повну плату, обумовлюються їх періодичність, терміни їх надання та інші умови.

Відділення згідно з умовами договору, але не менше двох разів на тиждень, забезпечує обслуговування закріплених за ним громадян, організовує надання передбачених договором послуг, контролює їх якість, вживає заходи щодо їх виконання.

На надання соціальних послуг в територіальному центрі мають право:

  • особи похилого віку;
  • особи з інвалідністю;
  • особи з частковою або повною втратою рухової активності, пам’яті;
  • особи з невиліковними хворобами, хворобами, що потребують тривалого лікування (із числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більше як чотири місяці);
  • особи з психічними та поведінковими розладами;
  • особи, які перебувають у складних життєвих обставинах у зв’язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, шкодою, завданою стихійним лихом, катастрофою, бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією (і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей з інвалідністю, осіб похилого віку, осіб з інвалідністю), малозабезпеченістю.

Територіальний центр забезпечує надання соціальних послуг безоплатно у обсягах визначених державними стандартами:

  • зазначеним особам – інформування, представництво інтересів, екстрене (кризове) втручання;
  • зазначеним особам, середньомісячний сукупний дохід яких становить менше двох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб;
  • особам з інвалідністю І групи – усі соціальні послуги.

Територіальний центр надає платні (за рахунок отримувача соціальних послуг або третіх осіб відповідно до законодавства) соціальні послуги (у межах наявних можливостей) у порядку, визначеному законодавством зазначеним особам, середньомісячний сукупний дохід яких перевищує чотири прожиткові мінімуми для відповідної категорії осіб.

Розмір плати за соціальні послуги встановлений територіальним центром у визначеному законодавством порядку і затверджений його директором.

Територіальний центр (у межах наявних можливостей) може надавати соціальні послуги в обсягах, визначених державними стандартами соціальних послуг, із встановленням диференційованої плати у визначеному законодавством порядку зазначеним особам, середньомісячний сукупний дохід яких перевищує два прожиткові мінімуми, однак не перевищує чотирьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб.

Станом на 01 червня 2021 року відділенням соціальної допомоги вдома обслуговано 1 громадянина, який отримує платні соціальні послуги. Всього за період з лютого по червень 2021 року включно платних соціальних послуг було надано на суму 1540,5 грн. 

Станом на 01 червня 2021 року відділенням соціальної допомоги вдома обслуговано 141 громадянина із нарахуванням диференційованої плати за надання соціальних послуг. Всього за період з березня по червень 2021 року включно соціальних послуг із нарахуванням дифереційованої плати було надано на суму 41789,40 грн.

У територіальному центрі при відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги діє пункт прокату технічних засобів реабілітації.

Діяльність пункту прокату здійснюється на підставі «Положення про пункт прокату технічних засобів реабілітації Лебединського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)», затвердженого директором територіального центру. Видача технічних засобів реабілітації безоплатна на невизначений термін на підставі пред’явлення відповідних чинних документів.

Станом на 01 червня 2021 року послугами пункту прокату технічних засобів реабілітації Лебединського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) скористалося 9 чоловік. Вони отримали у користування інвалідні візки.

Протягом 2020-2021 навчального року продовжував свою роботу «Університет третього віку» за напрямком інформаційні технології. Наказом по територіальному центру  була затверджена група слухачів в кількості 17 (сімнадцять) чоловік з числа пенсіонерів міста та громадян похилого віку. Заняття відбувалися один раз на два тижні на базі місіонерського товариства «Суми – Духовне відродження» за 36-часовою програмою. Навчання проводив фахівець з інформатики.

Метою соціально-педагогічної послуги було ознайомлення пенсіонерів із азами комп’ютерної грамоти та навичками володіння ПК, роботою у мережі Інтернет.

Поділитися