Чарівна краса вишиванки

Сьогодні в Україні свято. Яскравими барвами вишивок цвіте вулиця, школа, садочок та офіс. І це незвичайне свято, бо це – День вишиванки.

Вишиванка – це не просто красивий одяг, це оберіг нації, а День вишиванки – це національне свято, яке покликане зберігати народні традиції носіння та створення етнічного одягу. Адже з давніх-давен вишиванка вважалася оберегом від усього лихого, була символом краси та міцного здоров’я, а, завдяки орнаменту, вишиті сорочка чи рушник вказували на вік людини, її походження, сімейний стан тощо.

Барвисте свято вишиванки завітало і до бібліотек. Працівники бібліотек взяли активну участь у всеукраїнському флешмобі, одягнувши вишиті сорочки, і до свята провели ряд цікавих заходів.

В бібліотеках оформлено куточки народознавства та виставки вишитих рушників, сорочок, hand-made поробок користувачів бібліотек та ін.

Всі зацікавлені можуть переглянути тематичну літературу про вишивку, про національні традиції українців щодо одягу, чи просто взяти потрібну схему для вишивки на книжкових виставках-інсталяціях, що оформлено у книгозбірнях: «Чарівний дивосвіт української творчості» (МБ №1), «Вишиванка – генетичний код нації: від давнини до сьогодення» (Василівська СБФ), «Українські вишиванки наче райдуги світанки» (Михайлівська СБФ), «Вишиванка – національна святиня» (Будильська СБФ), «Україна моя вишивана» (Кам’янська СБФ).

«Вишиванка – душа України» – під такою назвою слайд-показ вишиванок демонструється в читальній залі міської бібліотеки №1.

Василівська СБФ до Дня вишиванки провела свято вишивки для першокласників «Цвіте над світом українська Вишиванка», народознавчу годину з учнями 6 класу « Я іду по світу в вишиванці» та флешмоб з користувачами бібліотеки «Вишиванка – символ України, дзеркало народної душі».

У міській бібліотеці №2 пройшов святковий літературний вернісаж «Вишиваночки барвисті» з учнями 3-4 класів ЗЗСО І-ІІІ ступенів №5.

Московськобобрицька та Будильська СБФ презентували користувачам виставки вишиваних робіт майстринь – рукодільниць: Валентини Петренчук, Дори Несмашної,  Валентини Дятленко, Ганни Назаренко, Світлани Чечель, Елли Піщанської. Також виставки вишивок місцевих майстринь оформлено в Ворожбянській СБФ, Пристайлівській СБФ, Павленківській СБФ, Боровеньській СБФ та Підопригарській СБФ

Бібліотекар Маловисторопської СБФ Кравченко Людмила, організувала фотосесію до Дня вишиванки під назвою «Рушникові дороги Лебединщини». У фотосесії приймали участь староста Микола Ромасенко та жителі села.

До свята у Михайлівській СБФ організована виставка чудових робіт народної майстрині Ніни Серпуніної, яка вишиває гладдю і вишиванки, і сорочки, і рушники, картини все своє  життя. и.

Працівники Рябушківської СБФ та БК Ганна Башевник, Яніна Шолудько, Олександр Шульга, Людмила та Поліна Януш влаштували фольклорні посиденьки та одягнули вишиванки різних поколінь.

До Дня вишиванки працівники КЗ «Центральна міська бібліотека» також взяли участь у флешмобі.

День вишиванки – це свято української автентичності та національної єдності, яке минаючи завжди залишає по собі святковий настрій та яскраві спогади надовго.

Поділитися