Що таке «домашнє насильство» та що потрібно знати про нього?

17 квітня з метою правової освіченості суб’єктів пробації працівниками Лебединського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області спільно з юристом Лебединського бюро безоплатної правової допомоги Іриною Лєвих, дотримуючись карантинних заходів, було організовано та проведено інформаційну годину на тему: «Що таке «домашнє насильство» та що потрібно знати про нього».

Цього дня присутні дізнались про те, що таке домашнє насильство, які є види домашнього насильства, хто є постраждалим від домашнього насильства, як розпізнати домашнє насильство та який захист від насильства в сім’ї.

«Якщо раніше домашнім насильством вважались інциденти у подружжі, то тепер розширюється коло осіб. До нього тепер відносять колишнього чоловіка/дружину, громадянські шлюби (спільне проживання без реєстрації). Розширене коло осіб, яких визнають кривдниками: прийомні батьки, особи, які спільно проживають чи проживали у одній родині, рідні брати, сестри, опікуни й інші родичі – дядько, тітка, племінниці, двоюрідні брати, сестри, двоюрідні дідусі та бабусі.

Відповідно до чинного законодавства особи, які вчинили домашнє насильство несуть кримінальну, адміністративну відповідальність. Так за дане адміністративне правопорушення особа карається відповідно до ст. 173-2 КУпАП та несе покарання у вигляді накладення штрафу від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (170-340 грн.) або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин виправних робіт або арешт на строк до 7 діб. Якщо даний проступок повторюється протягом 1-го року то штраф накладається у вигляді від 20 до 40 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340-680 грн.) або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин або арешт строком на 15 діб. Також дії кримінального характеру, пов’язані з домашнім насильством, можуть бути кваліфіковані за однією із статей Кримінального кодексу України. Найбільш тяжким злочином даної категорії є умисне вбивство», – повідомила присутнім Ірина Лєвих.

Поділитися