Стан організації харчування та медико-педагогічної роботи

Питання  стану організації харчування та медико-педагогічної роботи у  закладах освіти міста Лебедина розглядалось сьогодні  під час апаратної наради. Начальник відділу освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради Тетяна Гримайло повідомила присутнім, що відділом освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради та адміністраціями закладів освіти міста вживаються заходи щодо виконання законів України «Про загальну середню освіту», «Про освіту», «Про охорону дитинства», «Про дошкільну освіту», «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», постанов Кабінету Міністрів України « Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах», «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах». У відділі освіти та закладах освіти наявна нормативно-законодавча база із зазначеного питання, видано відповідні накази, розроблено заходи, спрямовані на поліпшення якості харчування та здійснення  контролю за його організацією.

У 5 дошкільних та 6 загальноосвітніх закладах освіти міста виховується 736 дітей дошкільного та навчається 2599 дітей шкільного віку. У всіх  закладах освіти наявні їдальні та харчоблоки, 9 із яких знаходяться у типових приміщеннях, 2-у пристосованих.

З метою поліпшення роботи шкільних їдалень та харчоблоків закладів дошкільної освіти, забезпечення дотримання технології приготування їжі щороку поповнюється їх матеріально-технічна база.

Для покращення роботи харчоблоків закладів загальної середньої освіти та закладів дошкільної освіти проводиться постійний контроль за веденням документації та сертифікації продукції, дотриманням технологічних вимог до приготування їжі і зберігання харчових продуктів. Питання, які стосуються організації харчування, розглядаються на колегіях відділу освіти, нарадах керівників закладів освіти міста та апаратних нарадах відділу.

Для створення належних санітарно-гігієнічних умов для харчування дітей керівниками навчальних закладів в період підготовки до нового  навчального року проведено поточні ремонти їдалень та харчоблоків, здійснено ревізію електрообладнання,  аналіз стану придатності холодильного та технологічного обладнання, укладені угоди на проведення дератизаційних, дезінфекційних  робіт на харчоблоках, підсобних приміщеннях.

У 2020 році проведено поточних ремонтів у шкільних їдальнях на загальну суму 53,3 тисяч гривень, з яких 44,6 тисяч гривень – кошти міського бюджету, 8,7 тисяч гривень – спонсорські кошти. Поточні ремонти у харчоблоках закладів дошкільної освіти проведені за рахунок коштів міського бюджету, на які використано 22,0 тисяч гривень У 2020 році у заклади дошкільної освіти за кошти міського бюджету придбано столового посуду та інвентарю на суму 36,5 тис грн.;

Для забезпечення відповідних вимог щодо впровадження системи управління безпечності харчових продуктів поповнено матеріально-технічну базу їдалень закладів загальної середньої освіти  за кошти міського бюджету на суму – 46,1 тисяч гривень.

Окрім цього, в 2020 році придбано технологічне обладнання (пекарська шафа, тістомісильна машина, електросковорода, марміти, посудомийна машина, картоплечистка та інші) для спеціалізованої школи №7 на загальну суму 529,6 тисяч  гривень, з яких кошти державного бюджету – 391,8 тисяч гривень; 137,8 тисяч гривень – міського бюджету.

У всіх навчальних закладах міста харчоблоки забезпечені проточною гарячою та холодною водою.

Харчування учнів здійснюється відповідно до перспективного меню, затвердженого начальником відділу освіти та погоджено з Головним лікарем управління Держпродспоживслужби в Лебединському районі. Щоденне меню затверджується директором навчального закладу та відповідає перспективному по найменуванню та виходу страв. Складання щоденних меню-розкладів здійснюється медичним працівником та кухарем на підставі примірних двотижневих з урахуванням норм харчування , наявних продуктів та продовольчої сировини. У освітніх закладах дотримуються термінів та умов зберігання і реалізації продуктів харчування. Ведеться журнал температурного режиму в холодильному обладнанні. На харчоблоках зберігаються добові проби кожної страви до аналогічного прийому їжі із зазначенням дати і часу їх відбору. У своїй роботі кухарі користуються збірниками рецептур страв та картотекою, рекомендованими Міністерством освіти і науки України та узгодженими з Міністерством охорони здоров’я України.

Відділом освіти спільно з управлінням Держпродспоживслужби здійснюються заходи щодо поліпшення умов функціонування шкільних їдалень, зокрема, контроль процесу приготування страв, вчасність та якість ведення документації, послідовність технологічних процесів, дотримання законів, положень та постанов, що стосується організації харчування.

У закладах дошкільної освіти міста приділяється увага вихованню культурно-гігієнічних навиків: дітей вчать користуватися виделками, негострим ножем. Вихователі, помічники вихователів здійснюють сервіровку столів згідно з вимогами Інструкції з організації харчування  дітей у дошкільних навчальних закладах, залучаючи до цього старших дошкільнят. У навчальних закладах міста організовано (за потребою) дієтичне харчування.

У 2020 році всіма видами харчування було охоплено 2371 учень, що становило 91% від загальної кількості школярів міста, гарячим харчуванням – 2029 учнів, що становило 78% від загальної кількості.

За рахунок коштів міського бюджету та батьківської плати з 01.02.2020 була збільшена вартість харчування вихованців у дошкільних закладах та учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти. Вартість харчування для вихованців у дошкільних закладах складала 19 гривень 30 копійок за один день перебування дитини у закладі (6 гривень 95 копійок – кошти міського бюджету, 12 гривень 35 копійок – батьківська плата), для учнів 1-4 класів – 11 гривень 00 копійок (6,65 гривень – батьківська  плата, 4,35 гривень  – кошти міського бюджету).

Перелік постачальників продуктів харчування та продовольчої сировини визначається рішенням тендерного комітету відділу освіти відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі». Під час прийняття рішень тендерним комітетом надається перевага постачальникам  з прямими поставками та поставками з найменшою кількістю посередників. Перелік постачальників продуктів харчування погоджений з начальником Лебединського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області. Графік і частота завозу продуктів харчування регулюється залежно від терміну їх реалізації та кількості дітей, які відвідують заклад. Заклади освіти міста отримували продукцію місцевого виробника – хліб та хлібобулочна продукція (ФОП Лук’яненко В.С.), ковбасні вироби – ТОВ «Лебединські ковбаси»). Договори на закупівлю продуктів за державні кошти були укладені відповідно до вимог чинного законодавства. Продукція в заклади освіти завжди надходить разом із супровідними документами, які засвідчують їх походження та якість. Ціни на продукти харчування економічно обґрунтовані відповідно до чинного законодавства. В харчуванні дітей не використовуються продукти, які містять консерванти, підсилювачі смаку, синтетичні ароматизатори та барвники.

Медичне обслуговування учнів закладів освіти здійснюють медичні сестри, які ведуть контроль за станом харчування: проводять бракераж сирої і готової продукції, слідкують за станом здоров’я робітників харчоблоку, за своєчасним проходженням медичного огляду працівниками,  стежать за збереженням харчових продуктів, своєчасно оформляють медичну документацію, проводять антропометричні виміри, здійснюють контроль за загартовуючими процедурами, оглядають дітей на педикульоз, шкіряні хвороби, проводять медико-педагогічний контроль фізкультурних занять, слідкують за графіком профілактичних  щеплень, щоб вчасно провести вакцинацію дітей, проводять дегельмінтизацію. У загальноосвітніх закладах протарифіковано 6 ставок медичних сестер, у дошкільних навчальних закладах 6,5 ставки.

Уся медична документація в закладах загальної середньої та дошкільної освіти ведеться згідно вимог чинного законодавства.

У закладах освіти міста згідно з річними та місячними планами медичних працівників здійснюється профілактична та санітарно-просвітницька робота серед дітей, педагогів та обслуговуючого персоналу, ведеться робота по виконанню санітарно-гігієнічних вимог відповідно до Правил влаштування навчальних закладів.

Санітарно-просвітницька робота планується та проводиться медсестрами у формі лекцій, бесід, випускаються санбюлетені.

В школах міста проводиться робота по формування здорового способу життя. Ця робота  включає в себе наступні елементи:

  • формування уявлень про власне здоров’я та його збереження.
  • знайомство з основними гігієнічними вимогами та формування гігієнічних навичок відповідно до шкільних програм та в процесі позакласної роботи;
  • гігієнічне виховання в школі та сім’ї.

Класні керівники закладів загальної середньої освіти та вихователі закладів дошкільної освіти несуть персональну відповідальність за збереження життя і здоров’я дітей, організовують вивчення  учнями та вихованцями правил і норм особистої безпеки.

Відділом освіти розроблені  заходи щодо профілактики та зниження захворюваності дітей у закладах освіти, профілактики грипу та ГРВІ серед дітей та підлітків. Розроблені та взяті на виконання загальношкільні заходи щодо профілактики шкідливих звичок та формування здорового способу життя.

В закладах освіти постійно ведуться листи здоров’я, дані про здоров’я дітей доводяться до відома батьків та вчителів.

Щорічно в усіх закладах освіти міста проводиться поглиблений огляд дітей всіма лікарями-спеціалістами. Відповідно до результатів огляду визначаються групи здоров’я дітей, діти з виявленими захворюваннями беруться на диспансерний облік, і постійно знаходяться під контролем медичних працівників.              

В кожній школі обладнані медичні кабінети, які забезпечені необхідним обладнанням на 92 % та медикаментами на 100 % відповідно до визначених норм.

Медичні кабінети закладів дошкільної освіти обладнані відповідно до вимог і складаються з трьох блоків: маніпуляційна кімната, ізолятор та кімната профілактичних оглядів. У маніпуляційній кімнаті в наявності є: шафа з ліками, стерильні столи для надання першої допомоги з біксами. В ізоляторі розташовані два ліжка, необхідних для ізоляції хворих дітей. Кімната профоглядів включає в себе два столи, шафу з документацією, ваги. Медикаментами дошкільні заклади у відповідності до нормативних вимог забезпечені на 100%, медичним обладнанням на 94 %.

По відділу освіти та освітніх закладах постійно розробляються і виконуються заходи, спрямовані на покращення медичного обслуговування: діти своєчасно направляються на профілактичні щеплення, своєчасно укомплектовуються аптечки першої допомоги. Аналіз захворюваності, медичного обслуговування та організації харчування розглядається на нарадах при керівникові та педагогічних радах. У відділі освіти розроблено додаткові заходи щодо імунізації учасників освітнього процесу проти кору відповідно до календарного плану, затвердженого рішенням Сумської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (протокол від 19 вересня 2019 року № 4). Серед батьків учнів та вихованців проводиться роз’яснювальна робота щодо необхідності імунізації як на батьківських зборах, так і в індивідуальній формі. Відділом освіти проводиться щоденний моніторинг щодо захворюваності дітей та працівників закладів освіти на COVID – 19, ГРВІ та інші інфекційні захворювання.

З боку керівництва ведеться постійний контроль за медичним обслуговуванням дітей: чітко дотримується режим дня; постійно ведуться протоколи медико-педагогічного контролю занять по фізкультурі, контроль за навчально-виховним процесом; своєчасно ведеться медична документація.

Медичні працівники навчальних закладів міста проходять курси підвищення кваліфікації згідно існуючого графіка у визначений термін.

Поділитися