Синя стрічка – міжнародний символ захисту дітей від насильства у всіх його проявах

Насильство в сім’ї – це болюча тема для нашого суспільства. Її небезпечність полягає у тому, що прояви жорстокості та насильства в сім’ї не лише руйнують гармонію родинних стосунків, а і виступають передумовою злочинності в суспільстві загалом. Особливо кричущою ця проблема є тим, що від неї страждають діти. Діти не лише спостерігають за насильством у своїй сім’ї, а і дуже часто самі є жертвами такого насильства з боку батьків та інших членів сім’ї. Дуже часто у майбутньому вони переносять цей негативний досвід у власне життя.

Сьогодні в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» відбувся спільний онлайн-семінар «Насильство в сім’ї як соціальна проблема» за участі комунального закладу Сумської обласної ради «Лебединський педагогічний фаховий коледж імені А.С.Макаренка» (наставники груп, студенти 4 курсу спеціальності «Соціальна робота», психологічна служба коледжу, соціальний педагог – Світлана Коваленко, практичний психолог – Світлана Хомишенко), начальника управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради – Валентини Губської, директора Лебединського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – Наталії Кислої, начальника служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради – Світлани Древаль.

На семінарі обговорили види, форми, причини домашнього насильства, нормативно правові аспекти, статистику по місту, нагадали контакти установ та закладів з підтримки постраждалих від домашнього насильства , роботу, яка проводиться з особами які постраждали від насильства в сім’ї. Під час онлай-семінару переглянуті відеоролики на тему домашнього насильства.

Всі учасники семінару дійшли до єдиного висновку: тільки тісна та ефективна співпраця всіх суб’єктів взаємодії, відповідальних за запобігання та протидію домашньому насильству – неодмінна та обов’язкова, оскільки явище насилля загрожує психологічному, моральному та економічному здоров’ю людей. Завдяки їй ми зможемо покращити наше життя, майбутнє життя наших дітей  та всієї країни, уникнути причин, які призводять до домашнього насильства та насильства за ознакою статі. З практики можна сказати, що, коли проблема вирішується спільно, усі включаються в роботу, а не просто ставлять чергову галочку «виконано», тоді вдається досягти позитивного результату. Рецидив є тільки тоді, коли невчасно відреагували. Ми маємо пояснити людині, яка потерпає від насильства, що є люди, готові її захистити. Головне – перестати боятись і звертатися по допомогу. На закінчення онлайн-семінару всі учасники прикріпили синю стрічку – яка є міжнародним символом  захисту дітей від насильства у всіх його проявах.

Поділитися