«Красиве і корисне» – живопис Алли Давидової

26 листопада 2020 року в рамках проекту «УГОДА» з Сумським державним педагогічним університетом імені А.С.Макаренка (кафедра соціальної роботи та менеджменту соціокультурної діяльності), в Лебединському міському художньому музеї імені Б.К. Руднєва представлено виставку живопису Алли Давидової «КРАСИВЕ І КОРИСНЕ», із приватної колекції Валерія Панасюка (м. Суми).

Алла Давидова, передусім художниця декоративно-прикладного мистецтва (ручне ткацтво). Попри це, вона має прекрасні твори станкового живопису, захоплюється написанням натюрмортів та зображенням міських краєвидів.

Валерій Панасюк (доктор мистецтвознавства та доцент СумДПУ імені А.С. Макаренка)

Твори, представлені на виставці в Лебедині –  це серія незвичайних натюрмортів, виконаних художницею між 2013 та 2018 роками. «Тематично вони об’єднуються «найближчим колом» людського повсякдення, яким зазвичай є інтер’єр і предмети побутового вжитку, – говорить доктор мистецтвознавства та доцент СумДПУ імені А.С. Макаренка Валерій Панасюк. – А тому за своїми формальними показниками більшість робіт можна віднести до жанру натюрморту, де найяскравіше проявляється індивідуальне бачення художником оточуючої нас реальності.

Назва виставки – «Красиве і корисне» – є словами, запозиченими з добре відомого всім зі шкільної лави вірша великого українського поета М. Рильського «Троянди й виноград». Дійсно, предмети «найближчого кола» життя обираються будь-якою людиною з урахуванням їхньої користі й одночасно їхньої естетичної привабливості. І це переконливо унаочнюється митцем у його роботах, у його повсякденній праці, яка, за влучними висловом поета, «в творчість перейшла».

І хоча, сама художниця прибути до Лебедина не змогла, представляючи її роботи, куратор виставки – Алла Подвезько – науковий співробітник музею, підкреслила, що майже завжди прекрасне – поруч з нами. Його треба тільки помітити, зрозуміти і полюбити.

Своїми враженнями від колоритних робіт на виставці поділився  з присутніми міський голова Олександр Бакликов. Він відзначив, що живописні полотна Алли Давидової проникливі, чуттєві та емоційні, а яскраві кольори, букети квітів та композиції різних предметів – закликають думати, що найкраще у нас ще попереду.

Олександр Бакликов також передав подяку Аллі Давидовій «За вірне служіння мистецтву, талант і невтомний творчий пошук, а також з нагоди відкриття персональної виставки  «КРАСИВЕ І КОРИСНЕ» в Лебединському міському художньому музеї імені Б.К. Руднєва»

Сергій Гуцан (засновник музею “Причал Одісея”)

Своє враження віл виставки висловлювали й інші гості, серед яких був і засновник приватного музею «Причал Одісея» (м. Суми) Сергій Гуцан. Сергій Іванович відзначив, що всі твори надихають споглядача на пошук краси та естетики в звичайному, повсякденному, але від цього не менш цікавому житті.

Представлені на виставці натюрморти різні за стилем, але їх об’єднує одна тематика – квіти.  За словами Алли Подвезько, натюрморт – одночасно простий і складний різновид малярства. «Не всі його полюбляють, але попри все він популярний. Він може бути різний – із відмінним наповненням та об’єктами. І експозиція виставки «Красиве і корисне» це доводить».

Ігор Левенець (народний артист України, провідний майстер сцени Київського національного академічного театру оперети)

Її думку поділяють й інші гості виставки. «Натюрморт – дуже цікавий жанр, – каже народний артист України, провідний майстер сцени Київського національного академічного театру оперети Ігор Левенець. – У всі часи художники зверталися до нього. Комусь він може здатися дуже простим, але з іншого боку він складний як будь-який самодостатній твір, що вимагає зваженого використання кольорів, деталей, форм». 

Анжела Поляничко (завідувачка кафедри соціальної роботи і менеджменту соціокультурної діяльності СумДПУ імені А.С. Макаренка)

– Немає сумніву, що представлені роботи стануть джерелом творчого натхнення та нових ідей для молодих художників не лише в Лебедині, а й Сумах, пробуджуючи потяг до прекрасного та збагачуючи мистецькі традиції, – говорить завідувачка кафедри соціальної роботи і менеджменту соціокультурної діяльності СумДПУ імені А.С. Макаренка Анжела Поляничко.

Виставка «Красиве і корисне» – це лише перший із цілої низки запланованих заходів в рамках проекту «Угода» (підписана у жовтні 2020 року) між Сумським державним педагогічним університетом імені А.С.Макаренка та Лебединським художнім музеєм.

Відвідати виставку Алли Давидової «Красиве і корисне» можна буде в Лебедині до 31 грудня 2020 року (з дотриманням відповідних протиепідемічних заходів: масочний режим, соціальне дистанціювання, ін.). Лебединський міський художній музей ім. Б.К. Руднєва знаходиться за адресою:  м. Лебедин, пл. Волі, 17, тел. 2-18-81. 

УВАГА! Графік роботи музею змінений: пн.-чт.: з 08:00 до 17:15, пт. з 08:00 до 16:00. Перерва: з 12:00 до 13:00. Вихідні: субота та неділя. Більше інформації на сайті музею – http://artmuseum.lebedyn.org/

Художній музей

Поділитися