Із 1 вересня розпочинається масштабна інспекційна кампанія

Протягом червня-серпня цього року на території Сумської області проводилася активна інформаційно-роз’яснювальна робота щодо запобігання використанню незадекларованої праці суб’єктами господарювання всіх форм власності. Проводили її спільно Управління Держпраці у Сумській області, органи місцевого самоврядування, яким делеговані повноваження здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, територіальні органи Державної податкової служби, Пенсійного фонду, Державної служби зайнятості.

Із 1 вересня на зміну інформаційно-роз’яснювальним заходам розпочалася масштабна інспекційна кампанія з виявлення неоформлених працівників.

Нагадуємо, що за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, застосовується попередження.

У разі вчинення повторного порушення протягом двох років з дня виявлення порушення – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення;

Тож закликаємо роботодавців переглянути правильність оформлення трудових відносин із працівниками. За консультаціями та роз’ясненнями з питань трудового законодавства роботодавці можуть звернутися до фахівців Управління Держпраці у Сумській області, або до інспекторів праці органів місцевого самоврядування відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Поділитися