Працювала Координаційна рада з надання допомоги учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей

Сьогодні відбулося засідання Координаційної ради з надання допомоги учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей у м. Лебедині.

Під час роботи члени ради розглядали питання щодо стану забезпечення земельними ділянками учасників АТО та щодо стану соціального захисту учасників АТО.

Зі слів начальника відділу у Лебединському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області Ігоря Бормана, станом на 10.08.2020 року на території Лебединського району 825 учасникам антитерористичної операції надано у власність земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства та 23 учасникам антитерористичної операції готуються матеріали щодо надання земельних ділянок орієнтовною площею 50 га на території Великовисторопської сільської ради Лебединського району. А також Ігор Миколайович повідомив, що за інформацією працівників Лебединської РДА, 2 громадянина – мешканця  м. Лебедина, знаходяться на черзі стосовно надання земельних ділянок у власність.

Головний спеціаліст відділу містобудування та архітектури управління житлово-комунального господарства Лебединської міської ради Олена Семененко поінформувала присутніх, що відділом ведеться облік та реєстрація заяв від учасників бойових дій (учасників АТО, ООС), які бажають отримати безоплатно земельні ділянки:

  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, для будівництва індивідуальних гаражів у власність (станом на 10.08.2020 р. зареєстровано 157 заяв). З них: 85 учасників АТО отримали дозвіл та 57 учасників АТО затвердили проекти землеустрою щодо відведення земельної ділянки у приватну власність площею 0,1000 га;
  • для ведення особистого селянського господарства, для індивідуального садівництва (станом на 05.08.2020 р. зареєстровано 164 заяв).

Надання у власність земельних ділянок визначено ст. 118 Земельного кодексу України за умови, що учасник бойових дій не скористався своїм правом на безоплатне отримання у власність земельну ділянку.

Щодо стану соціального захисту учасників АТО, то з метою підвищення рівня соціального захисту учасників АТО та членів сімей військовослужбовців, які загинули під час проведення АТО, підтримання їх належного морально-психологічного стану, рішенням сесії Лебединської міської ради від 31.01.2017 року №304-МР затверджено Міську програму соціального захисту населення на 2017-2021 роки.

У ході реалізації Програми виконуються передбачені завдання та заходи у сфері соціальної підтримки, медичного обслуговування учасників АТО, сімей загиблих учасників АТО, військовослужбовців та поранених, зокрема: надання одноразової матеріальної допомоги сім’ям загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції та пораненим військовослужбовцям, одноразової допомоги на лікування учасників АТО, надання щомісячної грошової допомоги неповнолітнім дітям загиблих (померлих) учасників АТО, матеріальної допомоги військовослужбовцям на проїзд до місця проходження військової служби за контрактом, санаторно-курортне оздоровлення членів сімей загиблих учасників АТО. У 2020 році на виконання заходів Програми спрямованих на соціальний захист учасників АТО в міському бюджеті виділено 71,6 тис. гривень.

Станом на 01.08.2020 року виплачено:

  • грошову допомогу 5 дітям загиблих учасників АТО на суму 10,5 тис.грн.;
  • допомогу на проїзд до місця проходження військової служби за контрактом виплачено 4 особам на суму 2,0 тис.гривень;
  • оздоровлено одну особу з числа сімей загиблих учасників АТО на суму 7,7 тис. гривень;
  • проведено доплату на суму 4,4 тис. гривень у зв’язку з перевищенням фактичної вартості твердого палива з урахуванням доставки. Таким чином забезпечено дровами 12 осіб.

Проводиться робота із забезпечення учасників антитерористичної операції санаторно-курортними путівками за рахунок коштів державного бюджету. Органами соціального захисту санаторно-курортними путівками забезпечуються учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни з числа учасників АТО, які не є пенсіонерами, або отримують пенсію в органах Пенсійного фонду України відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». На обліку в управлінні праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради по забезпеченню санаторно-курортними путівками перебуває 14 осіб, які мають статус учасника бойових дій. На 2020 рік за даним напрямком затверджено асигнувань в сумі 83,9 тис. гривень, що дасть можливість оздоровити 6 учасників АТО. На сьогоднішній день два учасника АТО пройшли оздоровлення у санаторіях України.

Також за рахунок коштів державного бюджету учасники АТО мають можливість безкоштовно пройти психологічну реабілітацію на базі санаторно-курортних закладів. На підставі заяви учасника АТО управлінням праці та соціального захисту населення укладається договір та видається направлення на психологічну реабілітацію. Станом на 01.08.2020 укладено 7 договорів на загальну суму 67,2 тис. гривень. Один учасник АТО пройшов психологічну реабілітацію на базі санаторію «Токарі».

Організована і проводиться робота з соціальної та професійної адаптації учасників АТО. Професійне навчання учасників АТО організовується з урахуванням їх побажань і здійснюється у професійно-технічних навчальних закладах. Управління праці та соціального захисту населення здійснює підбір навчальних закладів відповідно до потреби, укладає договір з учасником АТО та видає йому направлення на професійне навчання до навчального закладу. Станом на 01.08.2020 зареєстровано 8 заяв на проходження навчання за напрямком «водій категорії С,Д,Е» та 5 заяв на проходження навчання за напрямком «водій категорії В».

Із 2018 року бюджет міста є учасником Обласної програми здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування на 2016-2020 роки. У 2020 році на ці цілі до обласного бюджету перераховано кошти в сумі 110,2 тис. гривень., в тому числі на компенсаційні виплати за проїзд учасників АТО 79,8 тис.гривень.

Відповідно до Обласної комплексної програми соціального захисту населення на 2017-2021 роки за рахунок обласного бюджету передбачено виплату:

  • грошової компенсації за проходження обстеження методом магнітно-резонансної томографії;
  • забезпечення дровами або виплата грошової компенсації на придбання дров учасникам АТО, житлові приміщення яких не забезпечені електро-, тепло- або газопостачанням для опалення.
Поділитися