Стан розвитку туристичної галузі у місті протягом 2020 року

Питання стосовно стану розвитку туристичної галузі у місті протягом 2020 року розглядалося сьогодні під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим.

Як повідомила тимчасово виконуючий обов’язки начальника відділу культури і туризму Світлана Циханська, відділ у своїй роботі  керується «Програмою розвитку туризму в місті  Лебедин на 2017-2021 роки». Відповідно до Програми розвитку розроблено та впроваджено тематичні спортивно-оздоровчі туристичні маршрути для різних вікових категорій громадян:

1.«Шевченківськими шляхами Лебединщини»;

2.«Туристичними стежками: що варто відвідати мандрівнику в Токарях»;

3. «Лебедин – Шелехівське озеро: пам’ятки льодовикового періоду краю»; 

4. «Меценатська діяльність родини Капністів»;

5. «Туристична локація урочище Бурлюка на Лебединщині»;

6. «Людина-легенда»: Борис Руднєв;

7. «Техніка часів СРСР»;

8. «Пам’ятки архітектури ХVIII- ХIХ ст.»;

9. «Історія Мироносницького цвинтаря»;                                                                       

10. «Історичні паралелі: Троїцьке і єврейське кладовище»;

11. «Пам’яткоохоронні традиції Слобожанщини – архітектурні пам’ятки м.Лебедина»;

12. «Шляхи  Григорія Сковороди в Лебедині»;

13.«Шляхами подвигу і слави. Пам’ятники історії Другої Світової війни»;

14. «Визначні місця Лебедина»;

15. «Куданівське болото: тихий куточок незайманої природи»;   

16. «Видатні особи Лебединщини»;

17. «Анненкови: слідами забутого минулого»;

18. Родина Капністів та Михайлівська цілина.

Так, у звітному 2020 році була розроблена нова форма екскурсій на  два та п’ять днів з ночівлею у санаторії «Токарі – Бережки».

Підготовлено та приведено до норм  існуючого законодавства України матеріали з фотофіксацією об’єктів, для розробки Паспортів туристичного маршруту міста «Пам’ятники архітектури ХVIII- ХIХ ст.», «Визначні місця Лебедина».

Розроблені в електронному вигляді скріни карт-схем для міського велотуризму згідно існуючих маршрутів.

Працівники відділу взяли участь в онлайн-тренінгу «Управління проєктним циклом», у засіданні круглого столу «Готуємо міжобласні проєкти на конкурс Секторальної підтримки ЄС» та залучення міста Лебедина до проєкту «Гетьманське намисто», до якого ввійшли Черкаська, Полтавська та Сумська області. Взяли участь в роботі чотирьох онлайн занять «Марафону участі»,  який організовувала громадська організація «Сумське громадське коло» та у підсумковому тренінгу «Сприяння демократії в Україні: до демократії через взаємодію», що проходив у місті Суми.

Під час карантину туристична галузь переживає один із найважчих періодів. Відділ культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради з метою організації змістовного дозвілля в умовах самоізоляції для широкого загалу пропонує відвідати сайт Лебединського художнього музею, де у розділі «Відео» гості та жителі міста мають можливість переглянути «Екскурсію по Лебединському міському художньому музею ім. Б. К.Руднєва», від каналу  Суми UA переглянути проєкт «Класна екскурсія» про місто Лебедин, «Лебединський художній музей серед  ТОП-5 унікальних музеїв Сумщини» та пройтися залами музею,  скориставшись віртуальною 3D-екскурсією.

У рамках реалізації Програми розвитку туризму з метою розроблення, виготовлення облікової документації на об’єкти нерухомої культурної спадщини, паспортизації та їх виготовлення, було виділено кошти в сумі 11 тис.грн.  Для  виготовлення паспорту та охоронної дошки на пам’ятку архітектури місцевого значення «Садибний будинок Щокіна-Кротова В.Є.» було виділено 12 тис.грн.

Крім цього, під час апаратної наради розглядалося питання благоустрою території Лебединської міської ради.

Поділитися