Здійснення соціальної роботи міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у 2019 році

Питання щодо здійснення соціальної роботи Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у 2019 році було розглянуто сьогодні під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим.

Директор установи Наталія Кисла зазначила, що міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді постійно проводиться робота у напрямку попередження, профілактики соціального сирітства та підтримки виховного потенціалу сімей, надання соціальних послуг сім’ям, які потрапили у складні життєві обставини. Загальна чисельність сімей, щодо яких надійшла інформація, виявлені центром, самозвернення – 192. Усі сім’ї були охоплені соціальними послугами. Послуга консультування надана 130 сім’ям, соціальної профілактики – 37, представництво інтересів – 2 особам.

Виявлено 56 сімей, що перебували у складних життєвих обставинах. Соціальним супроводом охоплено 22 сім’ї, у них – 43 дитини, що потребували та потребують системної, комплексної допомоги та підтримки. Серед категорій сімей у складних життєвих обставинах, які були охоплені соціальним супроводом переважають сім’ї таких категорій: одинока матір, батько; сім’ї, в яких діти постраждали від насильства або існує ризик його вчинення; сім’ї, в яких є ризик соціального сирітства; сім’ї, у яких є неповнолітній, засуджений до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі; сім’ї, де є алкозалежні члени родини.

Крім того, відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України від 11.08.2017 року №1307 «Про затвердження Державного стандарту соціального супроводу сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування», фахівцем із соціальної роботи здійснюється соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування. Соціальна послуга соціального супроводу надається сім’ям опікунів, піклувальників протягом року після влаштування дитини під опіку, піклування та протягом року до завершення піклування. На соціальному супроводі у 2019 році перебувало 3 сім’ї опікунів, в них 4 дітей під опікою.

Було знято із соціального супроводу 12 сімей, у 5 сім’ях подолано складні життєві обставини, у 5 сім’ях мінімізовані, у зв’язку із систематичним невиконанням заходів передбачених планом соціального супроводу – 2 сім’ї. Отже, 10 сімей продовжують перебувати під соціальним супроводом і в 2020 році. Основними результатами роботи в цих сім’ях є наступне: діти залишились у біологічних сім’ях, підвищено виховний потенціал батьків, потреби дітей задовольняються на достатньому рівні, поліпшено умови проживання, налагоджено родинні стосунки, оформлено необхідні документи.

Сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах, можуть отримувати не тільки послугу соціального супроводу, а й інші соціальні послуги, залежно від потреб. Таких сімей на обліку у центрі було 34.

Центром проводиться профілактична робота з питань попередження насильства в сім’ях, які перебувають на обліку в центрі, з особами, які перебувають на обліку в Лебединському районному секторі «Центр пробації», серед учнівської молоді. У рамках проведення щорічної акції «16 днів проти насильства» проведені заходи профілактичного характеру, надані буклети виготовлені центром на тему: «Насильство у родині – негідний приклад для дитини», «Виховуємо толерантність – попереджуємо насильство в сім’ї», «Скажи СТОП! Торгівцям людьми».

У випадку виявлення сімей, у яких порушуються права дитини або існує загроза її життю та здоров’ю, жорстокого поводження над дитиною негайно (впродовж одного дня) інформується служба у справах дітей, поліція, управління праці та соціального захисту населення. Також здійснюється протягом одного робочого дня екстрене втручання у ситуацію з метою негайного усунення або мінімізації наслідків такої ситуації. У Лебединському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на соціальному супроводі перебуває 1 сім’я з приводу домашнього насильства.

Пріоритетним напрямком роботи центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є сприяння розвитку та функціонуванню сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Центром проводиться робота з підбору кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, наставники над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. З цією метою на офіційному сайті Лебединської міської ради було висвітлено 5 матеріалів, у газеті «Життя Лебединщини» – 3 статті, проведено 2 лекції, охоплено 40 осіб. До Дня захисту дітей та Дня усиновлення, із залученням студентів Лебединського педагогічного коледжу ім. А.С.Макаренка за напрямком «Соціальна робота» були роздані буклети на площі міста.

Під соціальним супроводженням центру перебуває 3 прийомні сім’ї, у яких виховується 5 прийомних дітей та 1 дитячий будинок сімейного типу, де виховується 6 дітей-вихованців. За направленням Центру пройшли навчання з підвищення виховного потенціалу батьки-вихователі та прийомні батьки. У 2019 році 1 прийомна сім’я припинила своє функціонування.

Фахівцем центру здійснено оцінку потреб дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються у сім’ях опікунів та піклувальників, а також осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На обліку в центрі перебуває 15 сімей опікунів/піклувальників, в них 19 дітей під опікою та 11 осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування віком від 18 до 23 років.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 26.06.2019 № 616 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 р. № 877 «Про затвердження Порядку та умов надання у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, осіб з їх числа»» Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надавалась допомога у придбанні житла для особи з числа дітей, позбавлених батьківського піклування. Ця особа придбала у власність житло.

Центром ведеться робота з учасниками АТО. Протягом 2019 року фахівцем центру проводилась робота з 3 сім’ями учасників АТО та 3 сім’ями загиблих учасників АТО. Під час роботи з цією категорією сімей визначались потреби сім’ї та можливості їх задовольнити, надавався перелік необхідних послуг, коло спеціалістів для надання підтримки та допомоги, сім’ї залучались до проведення анкетування.

Центр надає соціальні послуги внутрішньо переміщеним особам та їх сім’ям з урахуванням визначених потреб. З метою реалізації Закону України від 26.01.2016 № 936-VІІІ   «Про внесення   змін   до   деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», центром було здійснено   оцінку потреб сім’ї з числа  внутрішньо переміщених для отримання дитиною статусу дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій та збройного конфлікту.

Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на базі Лебединського районного сектору «Центр пробації», в перший понеділок місяця, згідно плану роботи, проводиться профілактично-просвітницька робота серед молоді, яка засуджена до покарань не пов’язаних з позбавленням волі. Всього охоплено роботою було 22  особи. За скоєння кримінального правопорушення на соціальному супроводі протягом 2019 року перебувало 2 сім’ї в якій виховувались 2 неповнолітніх, які були  засуджені до покарань не пов’язаних з позбавленням волі.

Центром здійснюється контроль за цільовим використанням коштів при народженні дитини. У 2019 році було проведено 74 вибіркових обстежень щодо виплат допомоги при народженні дитини, за списками наданими управлінням праці та соціального захисту населення. Такі списки надаються щомісячно і щомісячно центр звітує про кількість проведених обстежень, як управлінню праці так і Сумському обласному центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Центром проводиться профілактично-просвітницька робота серед учнівської та студентської молоді міста, а також громадян, які перебувають в центрі зайнятості. У 2019 році було проведено – 12 заходів профілактичного характеру, згідно плану роботи та затвердженого кошторису на проведення таких заходів Заходами було охоплено – 638 осіб, розповсюджено 870 буклетів та 226 листівок різного спрямування. У 2019 році центр співпрацював з волонтерами Лебединського педагогічного коледжу ім. А.С. Макаренка, які залучалися до проведення профілактичних заходів, акцій, збирали одяг для дітей, продукти харчування, канцелярські товари та розвиваючі ігри. Всі ці речі передано сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Робота Центру постійно висвітлюється на офіційному сайті міської ради.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *