«Час плине, а пам’ять залишається…»

З такою назвою 20 лютого 2020 року відкрилася виставка фотосвітлин Сергія та Олександра Усенків у Лебединському міському художньому музеї імені Б.К. Руднєва, що присвячена шостим роковинам розстрілу Небесної Сотні.

Щорічно, 20 лютого в Україні відзначається День Героїв Небесної Сотні, – говорить куратор виставки Тетяна Химич. В цей день ми вшануємо відвагу, силу духу і стійкість українців, які боролися та віддали своє життя під час Революції Гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

Виставку, до якої увійшло 20 світлин, що розповідають про події Майдану лютого 2014 року, презентував один із авторів – Сергій Усенко.

Сергій Усенко – відеооператор із Лебедина. Разом із сином Олександром, автором світлин, їздили на київський Майдан. Старший знімав відео, молодший – фотографував. Олександр не зміг приїхати на відкриття своєї виставки через роботу.

Сергій Усенко також поділився яскравими споминами та переживаннями.  «До Нового року ми були на Майдані, – розповідає автор, – тоді ще було мирно, тоді ще на Майдані було багато людей. До Нового року ми двічі їздили, а потім, так сталося, що поїхали після того, як стався розстріл на Майдані. Ми потрапили спочатку в один світ, світ, який називається Межигір’я, а за пів години потрапили на Майдан, де було страшно ходити, це все, фотографувати. Страшно, в сенсі – на душі було боляче. Таких кілометрових доріжок з квітів живих, ми не бачили ніколи».

Враженнями від виставки ділися численні гості музею, учні Лебединської СШ №7, а також міський голова Олександр Бакликов «Небесна Сотня – це історія боротьби та мужності, гідності й братерства, трагічності й любові до народу, країни, свободи. Саме на таких прикладах будується національна ідентичність, адже герої назавжди входять в історію своєї країни. Ці події назавжди закарбували у свідомості українського народу важливість захищати свої права. Історія – це досвід країни, тому треба добре пам’ятати її уроки», – говорить міський голова.

  

Щемливу тему увічнення пам’яі уродженців Сумщини, продовжили завідувачка міської бібліотеки №1 Світлана Дворницька та бібліотекар Ольга Храмцова, що представили книжкову виставку «Герої не вмирають. Просто йдуть з Майдану в Небо…». Доповнила атмосферу вражень пісня «Пливе кача» у виконанні Олени Листопад.

  

Відвідати фотовиставку «Час плине, а пам’ять залишається…» в Лебединському міському художньому музеї імені Б.К. Руднєва можна буде впродовж місяця.

Музей знаходиться за адресою:  м. Лебедин, пл. Волі, 17, тел. 2-18-81. Графік роботи: вт.-пт.: з 08:00 до 17:15, сб. з 08:00 до 16:00. Вихідні: неділя та понеділок.  Сайт музею – http://artmuseum.lebedyn.org/

Художній музей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *