Що варто знати та як уберегтися від іксодових кліщів

Восени ми все ще проводимо багато часу на свіжому повітрі, в тому числі на присадибних ділянках, у лісі, відпочинку на природі. Варто не забувати, що це також і період активності іксодових кліщів.

Іксодові кліщі відомі як переносники збудників багатьох природно-вогнищевих інфекційних захворювань. Серед них найбільше епідеміологічне значення в Україні мають кліщовий вірусний енцефаліт (КВЕ), іксодові кліщові бореліози (ІКБ), або Лайм-бореліоз (ЛБ), кліщові рикетсіози (КР), зокрема, марсельська гарячка і Ку-гарячка.

За 2018 рік в Сумській області було зареєстровано 255 захворілих на Лайм-бореліоз, в тому числі 2 випадки в Лебединському районі. Передача збудників цих захворювань людині відбувається через укус інфікованого кліща.

Зустріти кліщів можна не лише у лісі, парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. Найчастіше на траві, на висоті близько 20-60 см і лише зрідка вони потрапляють на невисокі кущові рослини.

У більшості наражаються на захворювання ті категорії населення, які тимчасово або постійно знаходяться у місцях, неблагополучних на КВЕ, ЛБ, КР: робітники лісозаготівлі, лісгоспів, рибалки, мисливці, особи,  що відвідують ліс з метою збору трав, ягід, грибів, відпочинку, тощо.

Як уберегтися від укусів кліщів?

  • Якщо ви зібралися на прогулянку, перш за все, подбайте про відповідне вбрання: найбільш безпечним буде одяг із довгими рукавами, світлого кольору, який прилягає до тіла.
  • Для захисту від кліщів використовуйте репелент (акарицид) — спеціальний засіб, що відлякує кліщів. Він може бути у вигляді аерозолю, мазі тощо. Дотримуйтесь вимог інструкції з використання засобу. Обов’язково зверніть увагу на строк його дії: в разі необхідності повторіть процедуру.
  • На прогулянці тримайтесь ближче до центру стежки та не заходьте в траву поруч: саме там кліщів найбільше.
  • Поверхневі само- і взаємоогляди слід проводити кожні 10-15 хвилин, а більш ретельніші із зніманням одягу – кожні 2 години. Відчути укус кліща фактично неможливо: він виділяє анастезуючу речовину, яка знеболює укус.
  • Одразу після повернення додому ще раз огляньте дітей, тварин та себе. Слід ретельно переглядати одяг (шви), предмети, що виносяться з лісу (дрова, квіти), а також тварин.
  • Одяг, який ви зняли, необхідно почистити або випрати, а потім попрасувати. Те саме зробіть з речами, якими ви користувалися на прогулянці. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.

На що потрібно звернути увагу при огляді?

Почніть огляд знизу вгору, поступово оглядаючи:

  • лінію шкарпеток,
  • підколінну впадину,
  • нижню і верхню лінію трусів,
  • нижню і верхню лінію бюстгальтеру,
  • комір сорочки,
  • лінію волосяного покрову на голові, вуха
  • волосся та шкіру голови: робіть це також за допомогою рук.

Важливо! Від ретельності огляду залежить ваше здоров’я. Подібний простий огляд повинен стати звичкою.

Що робити, якщо ви все ж виявили кліща?

Виявили на собі кліща – слід терміново звернутися до лікувально-профілактичного закладу в травматологічні пункти або в хірургічні кабінети для його видалення. При неможливості звернення – зняти кліща самостійно. Знімати кліща треба обережно, щоб не обірвати хоботок, який глибоко сидить у шкірі. Місце укусу дезінфікують 70% спиртом або 5% йодом, а руки миють водою з милом.

Після видалення кліща варто звернутись до лікаря-інфекціоніста у кабінет інфекційних захворювань для вирішення питання про необхідність специфічної або екстреної профілактики. Повідомте лікарю інформацію про місце, час і дату укусу, про те скільки кліщ міг перебувати на шкірі (інколи цей термін можна встановити). Також протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватись, — негайно зверніться до лікаря.

Лебединський міськрайонний відділ ДУ «Сумський ОЛЦ МОЗ України».

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *