Стан газопостачання у місті та підготовки до осінньо-зимового періоду

Питання стану газопостачання у місті та підготовки до осінньо-зимового періоду обговорювалось сьогодні під час апаратної наради.

Як зазначив старший майстер служби експлуатації систем газопостачання Управління експлуатації АТ «Сумигаз» Олег Пущин, АТ «Сумигаз» надає послуги з: транспортування природного газу розподільними мережами, будівництва газопроводів, газифікації об’єктів та інші послуги, пов’язані з безперебійним і безпечним газопостачанням споживачів. Однією із важливих функцій, якісне виконання якої забезпечує Лебединська дільниця Роменського відділення АТ «Сумигаз», є технічне обслуговування систем газопостачання.

У рамках підвищення надійності і безаварійності газопостачання усіх категорій споживачів, виконання масштабної Інвестиційної програми, щорічно, при підготовці до опалювального періоду виконуються роботи з кільцювання газопроводів, реконструкції споруд на розподільчих газопроводах (газорегуляторних пунктів – ГРП, шафових регуляторних пунктів – ШРП), забезпечення ГРП електроосвітлення, індивідуальним опаленням, обладнання ШРП другою лінією редукування газу і пристроями захисту їх від блискавки.

Для забезпечення безперебійного та безпечного газопостачання цьогоріч у місті Лебедині та Лебединському районі запланована реконструкція вісімнадцяти ШРП та одного ГРП. Згідно графіків проводяться планові роботи по обслуговуванню та ремонту газопроводів та газового устаткування. Виконуються КПО підземних та надземних газопроводів для попередження ймовірних витоків. Безпосередньо в опалювальний період до розподільчого газопроводу будуть підключені ШРП, які були відключені на літній період та буде підвищений тиск газу з 230 до 250 мм. вод. ст.

Вцілому, експлуатується 27 ГРП та 180 ШРП, з них в м. Лебедині: ГРП – 6 шт., ШРП – 56 шт. Крім того, на балансі підприємства знаходиться 62 станції катодного захисту та обслуговуються 345 будинкових регуляторів (у м. Лебедин – 79 шт.) Для виконання названого комплексу робіт структурні підрозділи забезпечені відповідними приладами та обладнанням.

Для того, щоб оцінити роботу Лебединської дільниці у повному обсязі, досить відзначити, що протяжність розподільних газопроводів досягає 701,01 км, дворових вводів 125,50 км. Газифіковано 17 881 квартир і будинків, близько 250 комунально-побутових об’єктів та промислових підприємств. Зараз майже 88 % об’єктів непобутового призначення не обладнані засобами дистанційної передачі даних. Це в основному підприємства з невеликим відбором газу.

Спочатку дистанційне зчитування показань лічильників впроваджувалося на найбільших підприємствах. Але вже до 27 травня 2018 всі юридичні особи, які користуються газом для виробничих і власних потреб повинні були облаштувати лічильники приладами дистанційної передачі показань. Відповідні вимоги містяться в п. 4 Постанови НКРЄКП від 30.09.2015 року № 2494 «Про затвердження Кодексу газорозподільних систем».

Постановою НКРЄКП № 691 від 12.07.2018 р. були внесені зміни до названих вимог і термін облаштування комерційних вузлів обліку природного газу засобами дистанційної передачі даних продовжений до 1 травня 2019 року, за умови надання Оператору ГРМ гарантійного листа, у якому власник вузла обліку повинен письмово підтвердити виконання своїх зобов’язань у визначений термін. При наявності такого листа Оператор ГРМ протягом певного терміну не має права застосовувати до власника комерційного вузла обліку заходів щодо обмеження (припинення) передачі і / або розподілу природного газу на його об’єкт.

Але, згідно з Кодексом ГРМ, при ненаданні власником комерційного вузла обліку гарантійного листа Оператору ГРМ, порушення ним визначених законодавством термінів на облаштування комерційних вузлів обліку засобами дистанційної передачі даних або недопуску Оператора ГРМ, газорозподільна компанія має право застосувати до власника заходи по обмеженню (припиненню) передачі і/або розподілу природного газу на його об’єкт.

Організація і оснащення комерційних вузлів обліку засобами дистанційної передачі даних повинне здійснюватися в порядку (п. З, 4 глави 3 розділу X Кодексу ГРМ), а саме:

  • отримання у Оператора ГРМ технічного завдання (ТЗ).
  • розробка на підставі ТЗ робочого проекту.
  • закупівля необхідного обладнання, монтаж, налагодження каналів зв’язку, перевірка достовірності переданих даних
  • прийняття в експлуатацію засобів дистанційної передачі даних на вузлі обліку за участю Оператора ГРМ (підтверджується відповідним актом).

Одночасно з названими заходами, на вимогу Третього енергопакету і Кодексу ГРО, «Сумигаз» займається впровадженням заходів з розвитку диспетчерського управління газорозподільної системою Сумської області. Це пов’язано з переходом внутрішнього ринку природного газу на добові балансування, дистанційна передача даних приладів обліку – одна з основних умов для впровадження нового режиму.

Заборгованість за транспортування природного газу розподільними мережами – відсутня.

Необхідно зазначити, що є порушення в охоронній зоні газопроводів – це наявність будівель, магазинів, гаражів, лісових масивів на газопроводах високого тиску.

АТ «Сумигаз» рекомендує у міжповірочний період провести безоплатну перевірку метрологічних характеристик промислових лічильників газу та коректорів для виявлення непридатних засобів вимірювальної техніки що безумовно підвищить надійність проходження опалювального періоду 2019-2020 рр.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *