І буде дух його із віку в вік сіяти…

7 серпня виповнилося 200 років з дня народження українського письменника Пантелеймона Куліша. Пантелеймон Олександрович Куліш – це одна із найяскравіших постатей культурного життя ХІХ століття в Україні. Письменник, літературознавець, філолог, історик, видавець, публіцист, етнограф, фольклорист, педагог, філософ, перекладач Біблії на українську мову, автор першої фонетичної абетки для української мови, яка лежить в основі сучасного українського правопису.

Він був українцем серед європейців, і європейцем серед українців – так про нього говорили сучасники. «Перворядною звіздою в нашому письменстві», «одним із корифеїв нашої літератури» називав його Іван Франко, «піонером культури на Україні» –Микола Зеров. Куліш «б’є в точку всесвітньої, людської культури, котра підніме наш народ»,– відмічав Михайло Драгоманов. Зрештою, сам Тарас Шевченко нерідко звертався до нього не інакше, як «милий друже мій великий…» та написав його портрет.

Його перу належить перший в українській літературі історичний роман українською мовою «Чорна рада», в якому автор змалював Сумщину, зокрема хутір Чорні Лози.

 У бібліотечних закладах міста оформлено тематичні виставки та проведено бібліографічні огляди літератури до ювілею письменника:

  • «Пантелеймон Куліш – фундатор українського відродження» (бібліотека №1);
  • «Одержимець духу» (бібліотека №2);
  • «Із забуття в безсмертя» (бібліотека №3).

Він усе своє життя прагнув прищепити європейські цінності, і водночас досліджував та пропагував культурне надбання власного народу. Своєю працею він підніс українське слово на належний йому високий рівень.

На могилі письменника на мармуровій плиті написані його слова: «Зовсім інша була б річ, якби ми єдиними устами і єдиним серцем трудились над пробудженням суспільно-національної свідомості України». Ці слова Пантелеймон Куліш сказав більше 100 років тому, але вони не втратили своєї актуальності і сьогодні. І, мабуть, не втратять.

Лебединська міська бібліотека.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *