Стан надання соціальних послуг службою зайнятості

Сьогодні під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим, її учасники розглянули питання стосовно стану надання Лебединською міськрайонною філією Сумського обласного центру зайнятості  соціальних послуг незайнятому населенню. Як повідомив заступник директора Лебединської міськрайонної філії Сумського ОЦЗ Ігор Чегринець, з метою аналізу та впливу на ринок праці  на території міста, рішенням тридцять першої сесії сьомого скликання Лебединської міської ради від 30.01.2018 року була затверджена Програма зайнятості населення м.Лебедина на 2018-2020 роки. Відповідно до затвердженої програми передбачалось, що на фіксований ринок праці вийде протягом 2019 року 1700 осіб. Фактично за січень-липень 2019 року за допомогою у працевлаштуванні до Лебединської міськрайонної філії Сумського ОЦЗ звернулось 785 незайнятих громадян.

Всього впродовж 2019 року послугами служби зайнятості користувалися  1521 незайнятих трудовою діяльністю громадян  (у 2018 році за аналогічний період  – 1717 осіб). Серед незайнятого населення, що перебувало на обліку в центрі зайнятості  більше половини становили жінки  (805 осіб),  32,8% – молодь у віці до 35 років (499осіб). За причинами незайнятості переважна більшість громадян, що звернулись до служби зайнятості складають такі категорії:

  • звільнені за угодою сторін – 291 особа;
  • звільнені у зв’язку з закінченням строку договору – 119 осіб;
  • звільнені за власним бажанням – 141 особа;
  • звільненні у зв’язку з закінчення договору ЦПХ – 98 осіб;
  • вивільнені у зв’язку зі змінами в організації виробництва – 15 осіб;
  • у зв’язку з скасуванням державної реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності-фізичної особи – 98 осіб;
  • випускники шкіл, ПТУ, вузів та особи, які звільнились із строкової служби та з інших причин – 9 осіб;
  • особи, які не були зайняті з різних причин більше 1 року – 23 особи;

Протягом звітного періоду Лебединською міськрайонною філією Сумського ОЦЗ з метою регулювання ринку праці найбільша увага приділялась заходам активної політики зайнятості, безпосередньо спрямованої на те, щоб працевлаштувати безробітних у мінімально короткі терміни, підвищити їхню кваліфікацію і перенавчити на ті професії та спеціальності, які мають попит на ринку праці, організувати громадські роботи.

Програмою зайнятості прогнозувалось працевлаштувати протягом 2019 року 510 безробітних та 225 незайнятих громадян. За 7 місяців 2019 року за сприянням служби зайнятості працевлаштовано 387 безробітних та 97 незайнятих громадян (за 7 місяців 2018 року – 490 безробітних і 106 незайнятих громадян).

Найбільша кількість працевлаштованих службою зайнятості була на  підприємствах: ТОВ „Укртранспневматика” – 18 осіб,  ТОВ „ Крук ” – 41 особа,     ДП ПАТ “Сумбуд” БМП “Лебединпромбуд”  – 9 осіб, ТОВ „Лебединська РМС”- 10 осіб, Філія “Дорбудсервіс” ДП “Сумський облавтодор” ДАК “Автодороги України” – 25 осіб, ТОВ „ЛЕНЗМ” -10 осіб, Фермерське господарство „Ферма  Еко” – 9 осіб.

Протягом року 3 роботодавці отримали право на компенсацію витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а взагалі в рахунок компенсації працювало в цьому році 30 працівників.

Одними із соціально вразливих категорій громадян, які потребують особливої уваги для нас є демобілізовані учасники АТО та внутрішньо-переміщені особи. Станом на сьогодні  на обліку в службі зайнятості перебуває   14 осіб  із числа демобілізованих учасників АТО. У 2019 році працевлаштовано  4 особи, 1 особа проходила професійне навчання, надано 21 профконсультаційну та 28 профінформаційних послуг. У 2019 році перебувало на обліку в Лебединської філії Сумського ОЦЗ  9 внутрішньо-переміщених осіб, з них 2 особи працевлаштовані (ТОВ „Крук”). За січень-липень 2019 року їм надано 11 профконсультаційних та 6 профінформаційних  послуг. Перебуває на обліку на сьогодні в Лебединській філії Сумського ОЦЗ 4 внутрішньо-переміщені особи.

З метою забезпечення конкурентоспроможності, із врахуванням потреб ринку праці 105 громадян проходило в 2019 році професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації. Особливою популярністю у роботодавців користувався такий різновид навчання як стажування на робочому місці – підвищення кваліфікації безробітного з метою набуття практичних умінь і навичок для виконання професійних обов’язків за професією або на посаді, на яку претендує безробітний у роботодавця (за цим видом проходило навчання   28  безробітних).

Однією з складових політики зайнятості є профорієнтаційна робота, мета якої – забезпечити ефективне використання трудового потенціалу особистості на ринку праці. Профорієнтаційна робота проводилася за такими напрямками: професійна інформація, професійна консультація, професійний відбір, професійна діагностика. Всього  надано у 2019 році    3247 профорієнтаційних послуг 2151 особі.

Відтепер отримати послуги з профорієнтації можливо дистанційно у он-лайн форматі. Служба зайнятості запустила Платформу «МОЯ ПРОФЕСІЯ: консультаційна мережа». Система профорієнтаційного діагностування стала загальнодоступною, усі бажаючі мають можливість безкоштовно отримати послуги з профорієнтації дистанційно у он-лайн форматі без відвідування центру зайнятості, якщо існує потреба у:  виборі (зміні) професії; виборі майбутнього напряму професійного навчання; оцінці власних здібностей; саморозвитку.

Влітку постійно проводиться профорієнтаційна з дітьми, які відпочивають у пришкільних оздоровчих таборах та в Обласному дитячому багатопрофільному санаторії «Лебедин». Організовуються і проводяться інтерактивні заходи, квести, презентації професій, день відкритих дверей центру зайнятості, а також цікаві  професіографічні екскурсії на підприємства нашого міста.

У червні був організований День відкритих дверей на виробництві ТОВ „Укртранспневматика”, який відвідали 73 учня випускних класів загальноосвітніх шкіл міста Лебедина, організовано професіографічну екскурсію для дітей дитячого профільного табору Лебединського центру позашкільної освіти на Фермерське господарство „Ферма  Еко”, який відвідали 45 дітей, проведено для  учнів 3 змагально-мотиваційних заходи „Подорож у світ професій”.

Були відвідані нашими працівниками всі випускні класи шкіл міста з метою проведення анкетування, тестування та коригування професійних намірів учнів. З випускники групами учнів Лебединського педагогічного коледжу ім. А.С.Макаренко проведені заняття на тему «Мотивація учнів до успішного працевлаштування».

У 2019 році проведено 173 інформаційні семінари з безробітними,  якими охоплено 1328 чоловік та 48 семінарів з техніки пошуку роботи для 655 чоловік.

Для забезпечення тимчасової зайнятості населення Програмою зайнятості населення міста Лебедина в 2019 році передбачено залучити до участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру 100 безробітних. В січні-липні 2019 року взяли участь в цих роботах 23 безробітних, які виконували роботи з благоустрою міста. Громадські  роботи  фінансувались за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття –  46,6  тис.грн. та місцевого бюджету – 46,6 тис.грн.,  всього  93,2 тис. грн.

Для всіх безробітних запроваджене профілювання та пропонується соціальний супровід за методом кейс-менеджменту. Також введено концептуально новий,  індивідуальний підхід для кожного шукача роботи – інститут кар’єрного радника.

Всього активними заходами  було охоплено  у 2019 році 515 чол., або 33,7 % від тих, хто користувався послугами служби зайнятості.

Станом на 01.08.2019 року на обліку в Лебединській міськрайонній  філії  Сумського ОЦЗ зайнятості перебувало 657 безробітних громадян.

 

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *