Стан реалізації на території Лебединської міської ради державної політики у сфері містобудування

     Стан реалізації на території Лебединської міської ради державної політики у сфері містобудування розглядався на черговій апаратній нараді при міському голові Олександру Бакликову. Начальник відділу містобудування та архітектури управління житлово-комунального господарства Лебединської міської ради  Олександр Ніконенко проінформував, що 10 липня 2018 року рішенням тридцять восьмої сесії Лебединської міської ради сьомого скликання  була затверджена містобудівна документація: «Внесення змін до генерального плану забудови міста Лебедина Сумської області на 2010-2030р.р.» та «План зонування території міста Лебедина Сумської області». Після затвердження вищевказаної містобудівної документації частково був знятий мораторій на надання фізичним та юридичним особам земельних ділянок для містобудівних потреб на території міста Лебедина.  Основною причиною призупинення реалізації в повній мірі державної політики у сфері містобудування на підвідомчій території є недостатнє фінансування виконання робіт з виготовлення містобудівної документації. На сьогодні є потреба у виготовленні детальних планів територій кварталів житлової садибної забудови вулиць Гастелло, Грушева, Ковпака. Виготовлення детального плану території обмеженого вулицями Сумська, Дрьоміна вирішується за рахунок зацікавлених юридичних осіб.

         З метою приведення до вимог чинного законодавства території міста Лебедина Державним підприємством «Сумигеодезкартографія» розпочато виготовлення проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж міста Лебедина Сумської області, який відповідатиме вимогам затвердженої в установленому законом порядку містобудівної документації.

          На жаль, гірша ситуація по підпорядкованим Лебединській міській раді сільським населених пунктам. Затверджені рішенням шостої сесії Сумської обласної ради 24 скликання 22.04.2003 року межі сіл Куданівка, Токарі, Олексенкове до цього часу не мають затверджених в установленому порядку генеральних планів. Тому, на сьогодні виділення земельних ділянок для містобудівних та інших потреб на території даних населених пунктів не можливо.

        Відповідно до статті 31 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» ведення містобудівного кадастру проводиться органами місцевого самоврядування. В 2011 році за рішенням виконавчого комітету міської ради була створена служба містобудівного кадастру при відділі містобудування та архітектури, затверджено положення, призначена відповідальна особа. Але до цього часу служба не виконує покладені на неї завдання.  У 2019 році із міського бюджету  були виділені кошти у розмірі 84 тис.грн. на придбання необхідної оргтехніки, програмного забезпечення та навчання фахівця для ведення містобудівного кадастру. На сьогодні   договір між ТОВ ЕЕСОМ та Управлінням ЖКГ Лебединської міської ради про організацію роботи служби  містобудівного кадастру при відділі містобудування та архітектури знаходиться у стадії укладення.

     У місті через відсутність звернень суб’єктів господарювання не розроблялась схема розміщення тимчасових споруд. У першому півріччі 2019 року відділом містобудування та архітектури управління ЖКГ не було надано жодного паспорта прив’язки тимчасової споруди.

    Охорона пам’яток архітектури та містобудування має особливе значення. Місто Лебедин віднесено до історичних населених міст України. 13 липня 2017 року  Міністерство культури України своїм наказом №665  затвердило Історико-культурний опорний план міста Лебедина Сумської області. Відповідно до нього на підвідомчій території розташовані: 1-а пам’ятка архітектури загальнонаціонального надбання та 9 пам’яток архітектури місцевого значення. Обов’язки по утриманню їх в належному технічному стані покладені на власників та балансоутримувачів.

     На сьогодні основними проблемами у реалізації повноважень органів місцевого самоврядування у сфері містобудування є розробка та затвердження нової межі міста Лебедина, повноцінне функціонування служби містобудівного кадастру,   виготовлення містобудівної документації (генеральних планів) підпорядкованих Лебединській міській раді сільських населених пунктів.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *