Підготовка до літнього оздоровлення та відпочинку дітей та учнівської молоді влітку

Про хід підготовки до літнього оздоровлення та відпочинку дітей та учнівської молоді влітку 2019 року говорили сьогодні під час апаратної наради.

За словами тимчасово виконуючої обов’язки начальника відділу освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради Тетяни Гримайло, відділом освіти сплановано заходи по підготовці та проведенню літнього оздоровлення та відпочинку. Проведено настановну нараду для керівників відпочинкових таборів, заступників директорів з виховної роботи, вихователів, кухонних працівників, медичних сестер, спортінструкторів щодо виконання санітарно-гігієнічних норм під час літнього відпочинку у відпочинкових таборах. На нараду були запрошені представники міськрайонного відділу ДУ «Сумський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України», інспектор УДСНС України в Сумській області.

Сформований банк даних дітей пільгових категорій, які бажають відпочити та оздоровитися в літній період. З метою попередження правопорушень, бродяжництва, насильства серед неповнолітніх на даний час формується банк даних на дітей «групи ризику», дітей, які виховуються у родинах, які опинилися у складних життєвих обставинах, які стовідсотково будуть охоплені відпочинком та оздоровленням, літньою трудовою зайнятістю під час літніх канікул. Питання підготовки до літнього оздоровлення та відпочинку дітей та учнівської молоді буде розглянуто на нараді керівників закладів освіти міста у травні 2019 року.

Планується розпочати відпочинково-оздоровчий період 03.06.2018. У пришкільних та профільних таборах на базі загальноосвітніх, позашкільних закладів відпочинкові зміни триватимуть чотирнадцять робочих днів. Робота відпочинкових таборів протягом літа буде організована у дві зміни. Заклади дошкільної освіти міста на літній період переводяться на санаторний режим роботи.

На проведення оздоровчої кампанії влітку 2019 року виділено всього коштів 362,4 тис.грн. ( міський бюджет – 151,2 тис.грн. (116,2 тис.грн. – харчування пришкільні та профільні табори; 35,0 тис.грн. – придбання путівок для дітей пільгових категорій до заміських таборів), батьківські кошти – 211,2 тис.гри.). Під час відпочинку учнів у відпочинкових таборах буде організовано дворазове харчування із розрахунку 18 грн. 60 коп. на одну дитину ( 6,60 грн – міський бюджет, 12 грн. – батьківська плата).

Особлива увага під час оздоровлення буде приділена оздоровленню та відпочинку дітей пільгових категорій. Влітку планується охопити послугами оздоровлення і відпочинку 13 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, 19 дітей-інвалідів, 381 дитина з багатодітних родин, 14 дітей постраждалих від аварії на ЧАЕС, 20 учнів, що потребують додаткової уваги з боку дорослих, 316 талановитих та обдарованих дітей, 13 дітей переміщених осіб, 42 дітей, батьки яких загинули або перебувають в АТО.

Планується охопити відпочинком та оздоровленням 70 % учнів пільгових категорій. Послугами відпочинку під час літнього оздоровлення буде охоплено 1257 учнів, послугами оздоровлення – 4 учні.

Відділом освіти укладені договори на вивезення побутових відходів – (договір №171 від 18.03.2019, «КП «Комбінат благоустрою»); рідкі відходи (договір № 1 від 20.03.2019), проведення дератизації у закладах освіти міста (договір № 19-03-23 від 26.03.2019).

Проводяться профілактичні заходи на території відпочинкових таборів з метою захисту відпочиваючих дітей від гнусу, комарів; відремонтовані доріжки, спортивні майданчики, упорядкована територія навчальних закладів, адже вона є територією відпочинкових таборів.

Відпочинкові табори повністю укомплектовані педагогічними кадрами, забезпечено проходження медичних оглядів педагогічними працівниками та обслуговуючим персоналом таборів перед початком оздоровчо-відпочинкового періоду.

На базі загальноосвітніх навчальних закладів працюватиме 14 відпочинкових таборів, у яких відпочине 1077 вихованців. Мережа відпочинкових таборів буде поділена на пришкільні та профільні табори: 6 профільних таборів англомовного спрямування (ЗОШ №1 – табір «Смайл» – 25 учнів; ЗОШ № 3 – табір «Сонячний» – 45 учнів; ЗОШ № 4 – табір «СІМ» – 25 учнів; ЗОШ № 5 – табір «Дружба» – 30 учнів; ЗОШ № 6 – табір «Грінвіч» – 50 учнів; СШ № 7 – табір «Flay High» – 87 учнів) та 8 звичайних пришкільних таборів.

На базі позашкільних закладів (Центру позашкільної освіти та Дитячо-юнацької спортивної школи) буде організована робота двох профільних таборів у яких відпочине 180 вихованців. В цілому, в літній період на базі закладів освіти міста працюватиме 16 відпочинкових таборів, у яких послугами відпочинку буде охоплено 1257 учнів.

17 травня буде проведено комісійне обстеження відпочинкових таборів з метою контролю за станом підготовленості до літнього відпочинку.

Під час літнього оздоровлення буде організована літня трудова зайнятість учнів: трудові загони старшокласників – 10/107 учнів; учнівські виробничі бригади – 14/113 учнів; ремонтні бригади – 8/90 учнів; бригади по благоустрою – 11/113 учнів; шкільне лісництво – 1/12 учнів. Екскурсіями буде охоплено 548 учнів, походами – 363 учні.

Відділом освіти, закладами світи міста готується план оздоровчо-виховної роботи на літній період. Відповідно до чинного законодавства при плануванні виховної роботи керівники відпочинкових таборів керуються Законом України «Про оздоровлення та відпочинок дітей». Під час літнього відпочинку вихованці відпочинкових таборів здійснять екскурсійні поїздки до м. Суми, м. Києва, м. Полтави, м. Харкова, познайомляться з історичними пам’ятками культури та архітектури. Особлива увага під час літнього відпочинку приділяється національно-патріотичному вихованню, зокрема проведення бесід, виховних заходів, присвячених річниці Конституції України, бесіди «Символіка нашої держави», конкурс «Патріот», відвідування шкільних музеїв, міського краєзнавчого музею. Педагогічними колективами відпочинкових таборів буде організовано проведення конкурсів, інтелектуальних програм, спортивних змагань та інше. Одним із найголовніших питань є збереження життя і здоров’я дітей під час літнього відпочинку та оздоровлення. За підсумками оздоровлення і відпочинку дітей та учнівської молоді під час літніх канікул буде проведений конкурс на кращий відпочинковий табір.

Наступним члени апаратної наради розглянули питання стосовно роботи зі зверненнями громадян у відділі освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради у 2019 році. У відділі освіти розроблені відповідні заходи, затверджені графіки прийому громадян з особистих питань (кожний понеділок з 13.00 до 17.00) та виїзних прийомів громадян (останній четвер місяця) начальником відділу, які оприлюднені на офіційному сайті відділу освіти. За звітний період 2019 року було організовано та проведено 11 особистих прийомів громадян. Протягом вказаного періоду до відділу надійшло 15 звернень, порушено 15 питань. Питання, які піднімалися авторами звернень, стосувалися кадрових питань, а саме – працевлаштування до закладів освіти, підтвердження трудового стажу. Повторних звернень до відділу освіти не надходило. Всі звернення були розглянуті відповідно до вимог чинного законодавства, відповідей, наданих з порушенням термінів немає.

Наступним питанням, розглянутим під час апаратної наради була інформація стосовно проведення заходів з протидії нелегальній міграції.

За словами начальника Лебединського міського відділу УДМС України в Сумській області Людмили Ольвач, мігранти, які незаконно перебувають в Україні, не можуть легально працювати та сплачувати податки, тому їхня праця зазвичай використовується у  тіньових та кримінальних схемах.

Протидія нелегальній міграції – важлива робота міграційної служби та правоохоронців, спрямована на захист суспільства.

Кожна країна світу дбає про дотримання законів, як власними г ромадянами, так і іноземцями, які перебувають або проживають на її території. В Україні взаємодія міграційної служби із правоохоронними органами удосконалюється щороку щороку. це призводить до збільшення кількості виявлених га притягнутих до відповідальності порушників міграційних правил (статистика загальна га локальна).

Під час спеціальних заходів відпрацьовуються місця компактного проживання та місця ризику незаконного працевлаштування. Ринки, стихійна торгівля, овочеві бази, майданчики будівельних матеріалів та інші подібні об’єкти у першу чергу відпрацьовуються під час спільних з правоохоронцями заходів з протидії нелегальній міграції, оскільки там подекуди використовується незаконна праця мігрантів.

Порушення міграційних правил необов’язково призводить до видворення. У випадку, коли міграційна служба виявляє порушника міграційного законодавства, така особа у першу чергу притягується до адміністративної відповідальності. Якщо при цьому особа має правові підстави для подальшого перебування в Україні – вона може оформити необхідні документи дня продовження терміну тимчасового перебування чи проживання.

Відновідальність за порушення міграційних правил несе також і приймаюча сторона – роботодавець та власник житла. Законодавство України визначає адміністративну відповідальність для осіб, які сприяють незаконному проживанню та працевлаштуванню іноземців. Зокрема, стаття 204 КУпАП передбачає шраф 1700-3400 гри за незаконне використання праці іноземців га ОБГ,  навчання, надання житла та інші дії, якщо вони сприяють ухиленню від дотримання міграційних правил.

Стаття 205 КУпАП передбачає штраф у розмірі 340-680 грн. за невжиття заходів для своєчасної реєстрації іноземців особами, які запросили таких іноземців в Україну і надали житло.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *