У полі зору епізоотична ситуація в місті

Сьогодні у стінах Лебединської міської ради відбулося чергове робоче засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.

Під час роботи члени комісії заслухали інформацію щодо епізоотичної ситуації з африканської чуми свиней і інших гострих, хронічних інфекцій в місті, області, Україні та в світі. 

На сьогодні Сумська область щодо АЧС неблагополучна. Виявлено випадок АЧС в підсобному господарстві с. Верхня Сироватка, Сумського району. Експертиза № 001 6373п.м./19 від 07.05.2019 року. Неблагополучними щодо АЧС в Європі вважаються — Польща. Литва. Естонія. Білорусь і Російська Федерація.

Сказ – невиліковна інфекція, а Сумська область неблагополучна по сказу — в поточному році виявлено 11 випадків (Буринський, Глухівський Лебединський, Недригайлівський, Охтирський райони та міста Суми, Ромни, Шостка). У місті за 2018 рік було 3 випадки сказу. З початку 2019 року було щеплено 715 собак, 300 котів.

Лейкоз ВРХ – інфекційна, хронічна хвороба пухлинної природи, яка характеризується злоякісним розмноженням клітин кровотворних органів з порушенням їх дозрівання, що зумовлює дифузну інфільтрацію різних органів і тканин та утворення в них злоякісних пухлин. Хвороба знаходиться в продромальній стадії – з моменте виявлення позитивної на лейкоз серологічної реакції до появи перших клінічних ознак. Цей латентний період може тривати роками, вірус буде виділятися з організму тварини з природними виділеннями, забруднювати оточуюче середовище та заражати іншу худобе, так як джерелом збудника є заражені вірусом лейкозе тварини на всіх стадіях інфекційного процесу.

Діагноз на лейкоз вважають установленим за наявності одного із таких позитивних результатів: при серелогічйому дослідженні в РІД(реакція імунодифузії); при дослідженні в ІФА (імуноферментний аналіз) та ПЛР (полімеразноланцюгова реакція). За 2018 рік по місту було виявлено 2 РІД – позитивні тварини.

На території області в минулому році постраждала 31 пасіка (850 бджолосімей), тому до початку медозбору власникам пасік необхідно заявитися та клінічно та лабораторно обстежити свої пасіки, за необхідності зареєструватися та отримати ветеринарно-санітарні паспорти.

Комісією було прийнято рішення щодо продовження виконання усіх протокольних попередніх, активно проводити роботу серед громади щодо обов’язкової реєстрації тварин всіх без виключення видів для своєчасного, в повній мірі, планування та проведення лікувально-діагностичних і профілактичних заходів проти основних заразних хвороб тварин та птиці.

Надалі виконувати план діагностичних, лікувально-профілактичних заходів відповідно до чинних інструкцій по боротьбі з інфекційними хворобами тварин.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *