Заходи з нагоди 33-ї річниці трагедії на ЧАЕС у бібліотеках міста

Серед всіх трагедій, які пережило людство, Чорнобильська катастрофа не має аналогів за масштабами негативного впливу на екологію, здоров’я та психіку людей, їхні соціальні й побутові умови життя. Щоб глибше зрозуміти масштаб трагедії, у якій постраждали мільйони людей та вшанувати пам’ять ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС у бібліотеках міста були проведені тематичні заходи.

Зокрема, напередодні 33-річниці аварії на ЧАЕС бібліотека№1 провела годину – реквієм «Чорнобильська трагедія» з учасниками військово-патріотичного клубу «Пам’ять», що функціонує при ЗОШ №3 (керівник Ольга Шиян). Метою заходу було поглибити знання молоді про Чорнобильську трагедію, виховати почуття поваги до трагічних сторінок історії України. Бібліотекар Валентина Гримайло розповіла присутнім про трагічні події того часу: евакуацію жителів, стан зруйнованої станції, зведення захисного «саркофагу» тощо.

Учні уважно переглянули документальний фільм «Чорнобиль – 30 років потому», ознайомилися з літературою книжкової викладки «І все перекреслив урановий атом…» та взяли участь у флеш-мобі «Стоп!!! Радіація!!!». Запрошений на зустріч лебединець – ліквідатор аварії на ЧАЕС  Леонід Ващенко розповів про свою участь у порятунку країни від наслідків ядерного лиха.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять тих, хто віддав своє життя під час ліквідації Чорнобильської катастрофи й запалили свічу пам’яті.

Під час години-реквієм «Їх мужність зберегла світ», що пройшла в бібліотеці №2, юні користувачі бібліотеки дізнались про ядерний вибух, який спричинив катастрофу та до яких страшних наслідків для екології та людства це призвело. Наприкінці заходу бібліотекарі зробили огляд тематичної літератури, представленої на книжковій виставці «Дзвони Чорнобиля».

Урок пам’яті «Чорна біль України» пройшов в бібліотеці №3 для користувачів книгозбірні, який допоміг вкотре переглянути сторінки Чорнобильської трагедії та її наслідки. Насамкінець присутнім було представлено тематичну літературу з художньо-інформаційної виставки.

Велике лихо спіткало нашу країну 26 квітня 1986 року. Чорнобильська аварія стала уроком для наступних поколінь, за який заплачено дорогою ціною, а врятований світ – найкращим пам’ятником тим, хто загинув у пекельному вогні.

Лебединська міська бібліотека № 1.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *