Підвищення рівня добровільної сплати ЄСВ – соціальна відповідальність платника

Єдиний соціальний внесок – основне джерело надходжень коштів до бюджету Пенсійного фонду України, призначених для пенсійного забезпечення. На сьогодні на території Білопільського та Лебединського районів ЄСВ за найманих працівників сплачують 486 фізичних та 380 юридичних осіб, та понад 1700 підприємців сплачують єдиний внесок  за себе. У січні-лютому поточного року надходження  від ЄСВ склали 41,4 млн. грн., що на  10,7 млн. грн. або  на 35 % більше порівняно з відповідним періодом минулого року.

Однак, станом на 01.03.2019 заборгованість зі сплати ЄСВ платників території управління складає 6,3 млн. грн. Серед юридичних осіб сума заборгованості 2,4 млн.грн. переважно припадає на підприємства-банкрути, то ж фізичні особи – підприємці заборгували 3,9 млн. грн. за себе та своїх найманих працівників.

Саме своєчасна сплата ЄСВ гарантує громадянам право на  соціальний захист. Зокрема, захищені соціальні гарантії для кожного на випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань, гідне пенсійне забезпечення та інші виплати.

Згідно із законодавством за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ до платника застосовуються фінансові санкції. Строк давності щодо стягнення сум недоїмки по ЄСВ, штрафів та нарахованої пені не застосовується.

Відповідно до законодавства, платнику, у якого виник борг, надсилається вимога про сплату недоїмки. На погашення вказаних у вимозі сум платнику надається десять календарних днів. В разі не погашення узгодженої суми боргу з ЄСВ податкові органи надсилають в порядку, встановленому  законом до органів державної виконавчої служби вимогу про сплату недоїмки.

Боржникам приватним підприємцям особливо слід пам’ятати про те, що  одним із джерел погашення боргів перед  державою є особисте майно приватного підприємця, що становить під загрозу добробут власної сім’ї. Також  до боржників – підприємців та посадових осіб підприємств   вживаються заходи щодо тимчасових обмежень у праві виїзду за кордон.

Відповідно до чинного законодавства ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Зобов’язання із сплати ЄСВ виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім зобов’язань з виплати заробітної плати (доходу).

Білопільське об’єднане управління Пенсійного фонду України наголошує, що період, за який наявна заборгованість з ЄСВ, не зараховується до страхового стажу до повного погашеня боргу.

Шановні громадяни! Контролюйте свій стаж, заробіток та сплату страхових внесків на Веб-порталі та за допомогою СМС-повідомлень Пенсійного фонду України!

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *