Про підсумки роботи територіального управління Пенсійного фонду за 2018 рік

Станом на 01.01.2019 на обліку в Білопільському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України перебувало 27,8 тисяч одержувачів пенсій, чисельність яких за минулий рік зменшилась на 800 осіб.

Протягом 2018 року право на звернення до управління реалізували понад 17 тисяч громадян, яким надано 38 тисяч послуг, призначено 810 нових пенсій, здійснено перерахунки по заявах 2200 пенсіонерам. Запровадження сучасних інформаційних технологій, у рази зменшило тривалість надання послуг та значно спростило механізм призначення та перерахунку пенсій. Середнє значення днів обробки заяв складає 5 днів, при визначеному законодавством терміні 10 днів.

З метою наближення послуг до населення  створено 5 віддалених робочих місць спеціаліста Фонду в ЦНАПах, Миколаївській селищній ОТГ та Улянівській селищній раді. Завдяки такій формі роботи протягом минулого року майже 2 тисячі осіб отримали різноманітні пенсійні послуги за місцем свого проживання.

Крім того, реалізовано можливість дистанційного одержання пенсійних послуг через Веб-портал Пенсійного фонду. Користувачами цього сучасного електронного сервісу є третина населення території обслуговування, а це – 32 тисячі осіб із числа пенсіонерів та застрахованих осіб.

Важливим напрямком у захисті прав громадян є інформаційна складова. З червня 2018 року запроваджено дві нові послуги: СМС – інформування пенсіонерів та застрахованих осіб, та дистанційна видача довідок з підтверджуючим QR-кодом. На сьогодні вже 3700 громадян скористалися послугою на підключення СМС – повідомлень про розмір пенсії та страховий стаж.

Управлінням виконано обсяг робіт щодо подальшого підвищення соціальних гарантій, зростання рівня пенсійного забезпечення. Упродовж 2018 року проведено масові перерахунки пенсій особам, які досягли 65-річного віку та мають необхідний страховий стаж; перераховано раніше призначені пенсії: шляхом встановлення максимального розміру пенсії; у зв’язку з надходженням показників середньомісячної заробітної плати в галузях економіки; працюючим пенсіонерам; у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність тощо. В результаті, середній розмір пенсії збільшився на 79,85 грн. і на початок 2019 року складав 2111,92 грн.

За рахунок усіх визначених джерел надходжень загальна сума фінансування пенсійних виплат за 2018 рік склала 687,5 млн. грн. Пенсійні виплати порівняно з 2017 роком збільшились на 82,9 млн. грн. або на 113,7 % та профінансовані в повному обсязі.

Власних коштів, з урахуванням надходжень від єдиного внеску, мобілізовано 191,6 млн. грн. Порівняно  з 2017 роком  надходження збільшились на 32,9 млн. грн.

В рахунок погашення заборгованості мобілізовано 397,3 тис.грн., у т.ч. від заходів примусового стягнення – 34,7 тис.грн., кількість боржників Фонду скорочено на 16 осіб. Незважаючи на вжиті організаційно-правові заходи до боржників, загальна сума заборгованості платників до Пенсійного фонду України  збільшилась на 261,5 тис.грн. та станом на 01.01.2019 становить 2823,4 тис.грн., 81,0 % якої належить підприємствам – банкрутам. Приріст заборгованості, у зв’язку з невиконанням  обов’язку з відшкодування пільгових пенсій, допустили Державне підприємство “Побєда”, приватне підприємство “Відродження” Білопільського району, Публічне акціонерне товариство “Лебединський завод поршневих кілець” та Товариство з обмеженою відповідальністю “Лебединський м’ясокомбінат”.

Забезпечено контроль за підтриманням в актуальному стані реєстру застрахованих осіб, що поповнюється щомісячно даними стосовно 15 тисяч застрахованих осіб. З цією метою здійснено аналіз результатів співставлення інформації з іншими інформаційними базами суб’єктів інформаційного обміну та  опрацьовано 10 тисяч звітів страхувальників  на коректність внесення даних до облікових карток застрахованих осіб та упередження виникнення причин, що призводять до не зарахування застрахованим особам страхового стажу. У визначеному законодавством  порядку опрацьовано більше 5 тисяч запитів на видачу персоніфікованих відомостей громадянам із реєстру застрахованих осіб.

За результатами моніторингових досліджень щомісячних звітів платників виявлено ознаки порушення трудового і пенсійного законодавства у 758 суб’єктів господарювання. Матеріали передано до  контролюючих органів та місцевим органам влади для відповідного реагування. В результаті спільних заходів 600 застрахованим особам відновлено пенсійні права та соціальні гарантії.

Управління продовжує реалізацію планових завдань, визначених Стратегією модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року, забезпечує наповнення бюджету Фонду,  перерахунки пенсій та впроваджує стандартизовані підходи до надання послуг та обслуговування громадян.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *