Звіт щодо здійснення державної регуляторної політики та інші питання розглянуто сесією міської ради (відео)

30 січня відбулася чергова 45-та сесія Лебединської міської ради сьомого скликання.

Під час сесії депутати заслухали звіт міського голови щодо здійснення державної регуляторної політики виконавчим комітетом Лебединської міської ради. Підготовка регуляторних актів міської ради у 2018 році здійснювалася згідно з Планом діяльності з підготовки регуляторних актів Лебединською міською радою, затвердженим рішенням двадцять дев’ятої сесії Лебединської міської ради сьомого скликання від 30.11.2017 № 505-МР, доповненнями до плану діяльності з підготовки регуляторних актів, прийнятих рішенням тридцять першої сесії Лебединської міської ради сьомого скликання від 30.01.2018 № 538-МР та включав розроблення чотирьох регуляторних актів міської ради, а саме: «Правила прийняття стічних вод в систему каналізації м. Лебедин», «Про затвердження Правил розміщення зовнішньої реклами у місті Лебедині та порядку визначення плати за користування місцями розташування рекламних засобів, які знаходяться у комунальній власності» та «Про затвердження Положення про самоврядний контроль за використанням та охороною земель територіальної громади міста Лебедина», розробником яких є управління житлово-комунального господарства Лебединської міської ради, «Про затвердження Порядку прийняття рішень про зміни тарифів на житлово-комунальні послуги виконавчим комітетом Лебединської міської ради» – розробником якого є відділ аналізу і прогнозування управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради. Із запланованих чотирьох регуляторних актів фактично прийнято один: «Про затвердження Правил розміщення зовнішньої реклами у місті Лебедині та порядку визначення плати за користування місцями розташування рекламних засобів, які знаходяться у комунальній власності». Три проекти регуляторних актів: «Правила прийняття стічних вод в систему каналізації м. Лебедин», «Про затвердження Порядку прийняття рішень про зміни тарифів на житлово-комунальні послуги виконавчим комітетом Лебединської міської ради» та «Про затвердження Положення про самоврядний контроль за використанням та охороною земель територіальної громади міста Лебедина» не розроблялися, у зв’язку із неврегульованістю в законодавстві.

Відділом комунального майна та приватизації управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради створений реєстр діючих регуляторних актів, який розміщений на офіційних сайтах Лебединської міської ради та Сумської обласної державної адміністрації. Станом на 01.01.2019 діє 13 регуляторних актів, всі рішення Лебединської міської ради.

З метою оцінки стану впровадження регуляторних актів та досягнення актами цілей, задекларованих при їх прийнятті, було проведено 8 відстежень результативності регуляторних актів: 1 – базове, 7 – періодичних.

Затверджений раніше план-графік проведення заходів з відстеження результативності діючих регуляторних актів на 2018 рік та доповнення до нього розміщені на офіційному сайті міської ради та направлені до Сумської обласної державної адміністрації. Розробниками регуляторних актів в установлений законодавством термін забезпечується оприлюднення текстів проектів регуляторних актів, аналізів регуляторного впливу, звітів про відстеження результативності регуляторних актів шляхом розміщення на офіційному сайті міської ради в розділі «Регуляторна політика» та у друкованих засобах масової інформації з метою отримання пропозицій та зауважень від фізичних та юридичних осіб.

Наступним депутати заслухали звіт про хід відчуження комунального майна територіальної громади міста Лебедина за 2018 рік. Як проінформувала присутніх перший заступник міського голови Ольга Зікєєва, протягом 2018 року продано на аукціоні три об’єкти комунальної власності на загальну суму 57, 9 тис. гривень з урахуванням ПДВ. Із загальної суми до міського бюджету надійшло 48,3 тис. гривень, сплачено комунальними підприємствами ПДВ на суму 9,6 тис. гривень. Показник плану надходжень від реалізації комунального майна, передбачений бюджетом на 2018 рік становить 50 тис. гривень. Фактично надійшло до бюджету коштів у сумі 48,3 тис. гривень.

Відділом комунального майна і приватизації управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради систематично, відповідно до вимог чинного законодавства, через засоби масової інформації, на сайті міської ради надається інформація щодо об’єктів, які відчужуються, а також висвітлюється інформація про вільні об’єкти територіальної громади міста Лебедина, які можна реалізувати.

Також депутатським корпусом було прийнято рішення про Міську цільову програму «Громадський бюджет (бюджет участі) міста Лебедина на 2019 рік». Громадський бюджет (бюджет участі) є інструментом прямої демократії, одним із механізмів участі громадськості у бюджетному процесі та являє собою демократичний процес, який передбачає надання громадянам права розподілу частини коштів місцевого бюджету. Ця модель дозволяє мешканцям самостійно вирішувати, на які потреби спрямувати вказані кошти. Громадський бюджет забезпечує зміцнення громади шляхом надання її членам можливості обговорення основних проблем та прийняття спільних виважених рішень. Кожен мешканець має можливість подати власну пропозицію щодо фінансування за рахунок коштів громадського бюджету та шляхом голосування вирішити, яка з поданих пропозицій найкраща та має бути впроваджена. Громадський бюджет передбачає активне залучення громадян, підвищення громадянської освіти, відчуття причетності до творення майбутнього свого міста та місцевий патріотизм, подолання бар’єрів у спілкуванні між мешканцями та органами влади, прозорий спосіб ведення діалогу з громадянами, підвищення рівня прозорості прийняття рішень, розвиток громадянського суспільства в цілому. Метою Програми є налагодження ефективного системного діалогу органів місцевого самоврядування міста з його мешканцями, широке залучення громадськості до питань визначення напрямків використання бюджетних коштів для задоволення потреб мешканців Лебедина.

Кошти громадського бюджету спрямовуватимуться на проекти, які передбачають розвиток інфраструктури з використанням сучасних підходів і технологій, покликані підняти територію Лебединської міської ради та інфраструктуру на якісно новий рівень розвитку. Проекти мають бути оригінальними та не дублювати заплановані заходи розпорядників коштів, які передбачені діючими затвердженими Лебединською міською радою програмами. Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів міського бюджету міста Лебедина.

Кошти громадського бюджету розподіляються за категоріями проектів: проекти, що подаються авторами – фізичними особами, на які виділяється 200,0 тис. гривень із загального обсягу громадського бюджету; проекти, що подаються авторами – громадськими організаціями, на які виділяється 100,0 тис. гривень із загального обсягу громадського бюджету.

Крім цього, під час сесії було затверджено Програму висвітлення діяльності міської ради у ЗМІ у 2019 році, розглянуто інші важливі питання, блок земельних питань, заслухано інформації про виконання Міської комплексної програми «Освіта м.Лебедин у 2016-2018 роках», виконання Програми висвітлення діяльності міської ради у ЗМІ у 2018 році, виконання Міської програми компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян комунальним автомобільним транспортом на 2018 рік.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *