Виконання основних напрямків підготовки і завдань з цивільного захисту в місті у 2018 році

Сьогодні під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим, її учасники розглянули питання стосовно виконання основних напрямків підготовки і завдань з цивільного захисту в місті у 2018 році.

За словами начальника відділу мобілізаційної, оборонної роботи та з питань надзвичайних ситуацій Юрія Кіптенка, вживались заходи, спрямовані на забезпечення готовності до дій за призначенням в умовах загрози та виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, можливих терористичних проявів, організованого переведення з мирного на особливий період. У встановлені терміни вводилися в дію плани протипаводкових заходів та пропуску льодоходу, протипожежних та протиепідемічних заходів.

Міською комісією з питань ТЕБ та НС розглядалися питання пов’язані з запобіганням надзвичайним ситуаціям при пропуску льодоходу, попередження лісових та побутових пожеж, спалахів інфекційних захворювань та інші. Всі рішення комісії доведені до виконавців і взяті на контроль.

У місті відпрацьована оперативно-інформаційна мережа, яка передбачає доповідь керівному складу міста службами, підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Згідно облікових документів на території міста знаходиться 19 протирадіаційних укриттів (ПРУ) загальною місткістю 3880 осіб та площею 5,9 тис. квадратних метрів. Обмежено готовими визнано 13 ПРУ, решта – 6 не готові до використання за призначенням. У мирний час більшість ПРУ використовується об’єктами господарювання під складські приміщення та класи ЦЗ. У житлових будинках ПРУ використовується мешканцями будинків для зберігання овочів та консервації.

На виконання розпоряджень голови обласної державної адміністрації від 22.09.2009 № 518 «Про проведення технічної інвентаризації захисних споруд цивільної оборони (цивільного захисту) у 2009 – 2018 роках», від 25.04.2017 №228-ОД «Про організацію проведення технічної інвентаризації та контролю за станом готовності захисних споруд цивільного захисту» та відповідних розпоряджень міського голови в місті проведена технічна інвентаризація 17 із 19 захисних споруд ЦЗ, які підлягають інвентаризації.

Сили цивільного захисту міста складаються із пожежно-рятувальної частини 18 – ДПРЧ УДСНС України в Сумській області з особовим складом 46 чол., 16 формувань цивільного захисту з особовим складом 118 чол. та спеціалізованих служб цивільного захисту з особовим складом 405 осіб.

З метою підтримки сил ЦЗ у високій готовності до виконання покладених на них завдань у 2018 році проведено 29 комплексних об’єктових тренувань та 110 протипожежних тренувань. На 17 потенційно небезпечних об’єктах міста проводились навчально-тренувальні заняття.

19 квітня проведено показовий День ЦЗ для учнів ЗОШ міста на базі ЗОШ № 3, а 18 травня проведенд День ЦЗ у решті ЗОШ міста. У ході Дня ЦЗ проведено об’єктові тренування: евакуація учнівсько-педагогічного колективу за сигналом ЦЗ у випадку надзвичайної ситуації мирного чи воєнного характеру, здійснено відпрацювання дій формувань ЦЗ, відпрацювання взаємодії з виконавчим комітетом Лебединської міської ради, ДПРЧ-18 управління ДСНС в Сумській області, службою екстреної медичної допомоги Лебединської ЦРЛ, Лебединським відділенням поліції ГУНП в Сумській області. У школах міста були випущені тематичні стінгазети, конкурси дитячих малюнків.

Для покращення ситуації у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру рішенням сорок п’ятої сесії шостого скликання Лебединської міської ради від 26.02.2014 року затверджена міська цільова програма захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2014-2018 роки. Одним із напрямків діяльності та заходів Програми було створення матеріального резерву для запобігання, ліквідації НС техногенного і природного характеру та їх наслідків. Відповідно до Програми здійснювалося накопичення матеріального резерву. Придбано для міського матеріального резерву 2100 літрів дизельного пального та 900 літрів бензину, а також укладені угоди з підприємцями міста на поставку будівельних матеріалів, лісоматеріалів та продуктів харчування.

У місті налічується 15 потенційно-небезпечних об’єктів. Частина з них підлягає паспортизації та занесення в базу даних Державного реєстру ПНО.

На підприємствах, в установах та організаціях в приміщеннях загального користування, з урахуванням особливостей виробничої діяльності, встановлені інформаційно-довідкові куточки з питань цивільного захисту.

Підготовка непрацюючого населення здійснювалася на базі 3 консультаційних пунктів при житлово-експлуатаційних організаціях, які оснащені відповідними куточками «Як діяти у надзвичайних ситуаціях» та іншими довідковими матеріалами.

Проблемні питання з безпеки життєдіяльності людини в сучасних умовах систематично висвітлюються у засобах масової інформації. Особлива увага звертається при цьому на недопущення загибелі людей на водоймах міста, запобігання нещасних випадків при користуванні газовими та електричними приладами у побуті та при знаходженні вибухонебезпечних предметів, забезпечення протипожежного захисту підприємств, дотримання санітарно-гігієнічних норм, попередженню лісових пожеж, тощо.

Серед поточних питань апаратної наради, міський голова звернув увагу комунальних служб щодо продовження робіт з прибирання талого снігу на вулицях і тротуарах міста, а також на ліквідацію бурульок та льодових наростів на дахах будівель міста.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *