Обговорювали реформу децентралізації на Лебединщині

Нещодавно Лебединський міський голова Олександр Бакликов на запрошення телеканалу «Відікон» взяв участь у записі телевізійної програми. Учасники соціального проекту «Реформи – це просто», який наразі готується телеканалом, обговорювали тему децентралізації загалом і як конкретно вона проходить на теренах Сумської та Івано-Франківської областей, спілкуючись тетелемостом зі своїми Івано-Франківськими колегами й гостями студії.

Як проходить реформа децентралізації на території міста Лебедина та Лебединського району телевізійники попросили прокоментувати Лебединського міського голову Олександра Бакликова. Олександр Миколайович зазначив: «Децентралізація – це, в першу чергу, перерозподіл повноважень, відповідальності і коштів. Місто Лебедин, Лебединська міська рада готові взяти на себе відповідальність, готові до створення громади, готові допомогти всім сільським радам, які виявлять бажання приєднатися до міста Лебедина, юридично правильно усе оформити. Адже ми розуміємо необхідність і перспективність цього процесу, що відкриває можливості для розвитку як міста, так і приєднаних сільських рад. Втім, як показує наш досвід, не усі можновладці переслідують мету використати ці можливості, тим самим покращити, підвищити рівень життя населення. До прикладу, у минулому році Лебединська райдержадміністрація, Лебединська районна рада та центральна районна лікарня перереєстрували свої юридичні адреси з міста у район, зокрема, кожна установа відтепер зареєстрована на місцях, м’яко кажучи, руїн, смітників. Це призвело до того, що бюджет міста недоотримав близько 6 мільйонів гривень, що є відчутним фінансовим ресурсом. Чи отримали щось сільські ради від цієї перереєстрації? Ні, не отримали. Все отримала районна рада та районна державна адміністрація. Ще раз наголошую: ми готові хоч сьогодні створити громаду, я особисто спілкувався зі всіма сільськими головами, депутатами, керівниками підприємств, установ, організацій, мешканцями району, втім, судячи з усього, мабуть є якась негласна вказівка певних осіб, щоб до міста Лебедина не приєднувались. Але ми продовжуємо рухатися у напрямку створення об’єднаної територіальної громади, ми продовжуємо інформувати громадян щодо переваг, які дає об’єднання, зокрема, і додаткових фінансових вливань.»

Запрошені також до участі у проекті міський голова Білопілля Юрій Зарко, голова Краснопільської ОТГ Юрій Яремчук розповіли про ситуацію, яка має місце у їхніх територіальних громадах. Зокрема, Юрій Зарко розповів про проблеми, які виникли у Білопіллі на шляху створення об’єднаної територіальної громади, пов’язані з воєнним станом, а Юрій Яремчук ділився досвідом успішного функціонування Центру надання адміністративних послуг у їхній об’єднаній територіальній громаді.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *