Свято Соборності відзначили у Лебедині

Сьогодні шкільна, студентська молодь міста, громадськість, представники влади, громадських організацій, історики, краєзнавці символічно зібралися біля пам’ятника Великого Кобзаря на урочистості з нагоди Дня Соборності України.

Цьогоріч Україна відзначає 101-шу річницю проголошення незалежності Української Народної Республіки та 100-річчя проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

Міський голова Олександр Бакликов під час вітального слова зазначив, що лише об’єднавшись нам під силу вирішити проблеми, які виникають, наша сила у нашій єдності і свято Соборності України є символічним, адже уособлює прагнення української нації бути єдиним народом. Також міський голова побажав усім присутнім міцного-міцного здоров’я, благополуччя, достатку, злагоди та мирного синього неба над головами усіх українців.

Зі словами вітання та провівши детальний екскурс в історію, розповівши, за яких саме обставин у далекому 1919 році проголошувався Акт злуки, звернулися до присутніх історик, директор Лебединської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Анатолій Удод та краєзнавець Володимир Кравченко.

Від молоді міста зі словами поздоровлень звернулися представники ради старшокласників – Анна Березова і Аліна Моренець.

Під час мітингу присутні мали змогу насолодитися виступами солістів міського центру культури і дозвілля – Світлани Циханської та Людмили Щербань.

  

Хвилиною мовчання та покладанням квітів присутні вшанували пам’ять усіх тих, хто загинув у боротьбі за вільну, незалежну, соборну Україну.

Варто відзначити, що проголошення Соборності УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року стало історичним актом об’єднання українських земель у єдину державу, основоположною подією для новітнього українського державотворення. Акт злуки увінчав прагнення українців, століттями розділених і поневолених різними імперіями, жити у своїй єдиній європейській державі.

Соборність України означає духовну згуртованість всіх громадян, незалежно від їхньої національності та регіону проживання, запорука успішного розвитку української державності, вагомий чинник недопущення повторення злочинів тоталітарних режимів.

Сьогодні в районі операції об’єднаних сил наші бійці так само, як і їхні прадіди 100 років тому, відстоюють незалежність і соборність України.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *