65-літнім особам підвищено пенсії з 01.01.2019

Білопільським об’єднаним управлінням Пенсійного фонду України виконано обсяг робіт щодо подальшого підвищення рівня пенсійного забезпечення – з 1 cічня 2019 року проведено перерахунок пенсій особам, які досягли 65-річного віку та мають необхідний страховий стаж.

Відповідно до частини 2 статті 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон) передбачено, що для осіб, які досягли віку 65 років, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу, встановлюється в розмірі 40 відсотків мінімальної заробітної плати, визначеної законом про Державний бюджет України на відповідний рік, але не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом. Частина 3 статті 42 Закону передбачає, що у разі збільшення, зокрема, розміру мінімальної заробітної плати, визначеної законом про Державний бюджет України на відповідний рік, підвищується розмір пенсії, обчислений відповідно до статті 28 Закону (крім пенсіонерів, які працють, провадять дільність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Перерахунок пенсії проводиться з дня встановлення нового розміру мінімальної заробітної плати. Працюючим пенсіонерам пенсія перераховується після звільнення з роботи або припинення діяльності з урахуванням мінімальної заробітної плати, визначеної законом на дату звільнення або припинення підприємницької діяльності.

Так, відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України на 2019 рік”, з 1 січня 2019 встановлено мінімальну заробітну плату на рівні 4173 грн., отже, мінімальний розмір пенсії, для осіб, які досягли 65 – річного віку, при страховому стажі за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років, встановлюється з 01.01.2019 в розмірі 1669 грн. 20 коп. (4173х40%), для всіх інших категорій пенсіонерів мінімальна пенсія становить 1497,00 грн.

В результаті данного перерахунку середній розмір підвищення склав – 172 грн. 20 коп.

Перерахунок пенсій проведено в автоматичному режимі і не потребував додаткових звернень отримувачів до управління.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *